Javni funkcioneri finansiraju i BS i SNP

BS od tih funkcionera dobija tri odsto zarade, SNP pet. “Dažbine” oslobođeni članovi DNP-a i DP-a

8226 pregleda 0 komentar(a)
Lideri BS-a i SNP-a Ervin Ibrahimović i Vladimir Joković, Foto: BS
Lideri BS-a i SNP-a Ervin Ibrahimović i Vladimir Joković, Foto: BS

Još dvije crnogorske parlamentarne partije, Bošnjačka stranka (BS) i Socijalistička narodna partija (SNP), obavezale su svoje članove koji su javni funkcioneri da im za članarinu daju dio zarade.

To pokazuju odluke o članarini za 2024. godinu, koje su BS i SNP dostavili Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK). Ta institucija objavila je na svom sajtu odluku BS-a, dok SNP-ova još nije postavljena. Međutim, “Vijesti” nezvanično saznaju šta je njom predviđeno.

Stranke su bile u obavezi da do 31. januara donesu takva rješenja.

U odluci BS-a piše da su njihovi članovi koji se nalaze na nekoj od funkcija u organima vlasti na državnom ili lokalnom nivou, javnim preduzećima, ustanovama ili drugim pravnim licima čiji je osnivač država ili lokalna uprava, dužni da plaćaju članarinu u iznosu od tri odsto mjesečne neto zarade/naknade.

Članovi Predsjedništva BS-a u obavezi su da za partiju izdvajaju pet eura mjesečno, članovi Glavnog odbora tri eura, članovi opštinskih odbora dva eura, a članovi koji nisu u partijskim organima i ograncima - jedan euro.

Svi oni dužni su da članarinu uplate najkasnije do petog u mjesecu. Članovi koji su penzioneri, studenti i učenici oslobođeni su toga.

“Generalni sekretarijat BS-a dužan je da vodi evidenciju o plaćanu članarine i da o sprovođenju odluke informiše Predsjedništvo najmanje jednom godišnje”, piše u odluci.

Kad je riječ o SNP-u, “Vijesti” saznaju da javni funkcioneri iz te partije daju za članarinu pet odsto ukupne zarade.

Procenat od zarade strankama dužni su, kako su “Vijesti” objavile, da uplaćuju i javni funkcioneri iz Demokratske partije socijalista, Pokreta Evropa sad, Demokrata i Socijaldemokrata.

Hrvatska građanska inicijativa odredila je za članove fiksne iznose uplata.

Plaćanja “dažbine” stranci oslobođeni su članovi Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića i Demokratske partije (DP) Fatmira Đeke.

Takvu odluku prethodno su donijeli Nova srpska demokratija, Građanski pokret URA, Demokratski savez Albanaca, Demokratska unija Albanaca, Forca i Albanska alternativa.

Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, članarina na mjesečnom nivou ne može preći iznos od 10 odsto prosječne zarade za prethodnu godinu. Prosječna plata u 2023. iznosila je 792 eura.

Po navedenom zakonu, lice koje uplati preko 10 odsto zarade biće prekršajno kažnjeno u iznosu od 500 do 2.000 eura.

Članarine su, pokzuju odluke sa sajta ASK-a, jedan od vidova finansiranja i nekih vanparlamentarnih aktera.

Tako su javni funkcioneri iz Liberalne partije (LP) dužni da uplaćuju tri odsto mjesečnih primanja, dok su članovi koji su u stalnom radnom odnosu u obavezi da izdvoje najmanje jedan euro mjesečno.

Slična praksa je i u stranci Biram Crnu Goru, čiji javni funkcioneri moraju izdvajati pet odsto mjesečnih primanja. Članovi te partije koji osim stalnog zaposlenja obavljaju neku drugu funkciju u javnom sektoru, dužni su da izdvajaju 10 odsto ličnog primanja na osnovu obavljanje te funkcije, dok su članovi koji su u stalnom radnom odnosu dužni da daju najmanje jedan euro mjesečno.

Nedavno osnovana Crnogorska evropska partija (CEP) odlučila je da visina članarine zavisi od socijalnog stanja svakog člana. Naveli su da njihovi zaposleni članovi izdvajaju najmanje 10 eura mjesečno.

U odluci Stranke pravde i pomirenja (SPP) piše da je visina članarine za ovu godinu 10 eura, dok se u rješenju Demosa navodi da njihovi članovi nisu u obavezi da plaćaju članarinu, ali da mogu na dobrovoljnoj osnovi dati donaciju.

Plaćanja “dažbina” oslobođeni su članovi Demokratskog saveza u Crnoj Gori, Radničke partije, Partije penzionera, invalida i restitucije, Slobodne Crne Gore, Hrvatske reformske stranke, Demokratske srpske stranke, Jugoslovenske komunističke partije, Prave Crne Gore, Građanskog pokreta Nova ljevica, Nacionalne albanske unije, Srpske radikalne stranke, Srpske liste Svetosavske, Pozitivne Crne Gore, Demokratske partije Roma, te Socijalista Crne Gore.

Bonus video: