Više novca u budžetu za odbranu

Plan investiranja u skladu sa NATO smjernicama

3992 pregleda 8 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: BORIS PEJOVIC
Dragan Krapović, Foto: BORIS PEJOVIC

Vlada će u narednom periodu izraditi Plan investiranja u odbranu za period 2025-2028, čime će povećati troškove kako bi u budućnosti dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) predstavljalo minimum izdvajanja za potrebe odbrane.

To je navedeno u Nacrtu srednjoročnog programa rada Vlade 2024-2027, u kojem je jedan od glavnih ciljeva jačanje Vojske, odnosno, kako je navedeno “Jaka Vojska – jaka Crna Gora”.

Izdvajanja za odbranu iz ovogodišnjeg budžeta iznose 2,01 odsto BDP-a (oko 139 miliona eura), dok je već za narednu godinu plan da to bude 2,03 odsto.

Kako je ranije rekao ministar odbrane Dragan Krapović, izdvajanja za odbranu obuhvataju budžet Ministarstva odbrane (74,8 miliona), vojne penzije (oko15 miliona), kapitalni budžet (10,6 miliona), izdvajanja za Ministarstvo vanjskih poslova u vidu kontribucija (420 hiljada), izdvajanja za Direkcija za zaštitu tajnih podataka (700 hiljada), kredite (35,6 miliona)...

“Planom investiranja za odbranu za period 2025- 2028 Crna Gora preuzima obavezu postepenog povećanja troškova za odbranu, u skladu sa NATO smjernicama, sa ciljem stvaranja uslova za unapređenje i razvoj odbrambenih sposobnosti za nacionalne bezbjednosne potrebe i izvršavanja obaveza iz okvira punopravnog članstva”, navedeno je u Nacrtu srednjoročnog programa rada Vlade.

U dokumentu piše da će MOD dati maksimalan doprinos realizaciji glavnog spoljnopolitičkog cilja - punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, posebno u oblasti zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU i ispunjavanja obaveza iz pristupnih pregovora.

Kao dio doprinosa NATO politici odvraćanja i odbrane, Vojska će, kako se navodi, nastaviti sa angažovanjem u sastavu NATO snaga za brzo reagovanje, u okviru borbene grupe u Letoniji kao dio NATO ojačanog prisustva na istoku (eFP), i u sastavu Borbene grupe (FLF) u Bugarskoj.

“Pored kolektivne odbrane, jedan od ključnih pravaca djelovanja NATO jeste i učešće u međunarodnim misijama u cilju očuvanja mira i stabilnosti van granica savezničke teritorije, pa je u tom pravcu planiran kontinuirani doprinos Vojske Crne Gore NATO naporima na Kosovu i u Iraku, te učešće Vojske Crne Gore u misijama, operacijama i drugim aktivnostima UN-a i EU-a”, piše u dokumentu.

Kako se dodaje, planiraju se, između ostalog, izmjene i dopune Zakona o odbrani kojim će se poboljšati važeći zakon, “a naročito u dijelu koji se odnosi na upravljanje vojnog vazdušnog saobraćaja, inspekcijski nadzor i unutrašnju kontrolu u oblasti odbrane”.

Bonus video: