Birališta bliža od izbora Jasne Dokić

Nisam ja prekršio dogovor nego oni koji se nijesu pojavljivali na sjednicama, kazao je Nikola Jovanović

6650 pregleda 12 komentar(a)
Sjednica SO Budva na čijem dnevnom redu je izbor Jasne Dokić prekinuta je 16. februara, Foto: Vuk Lajović
Sjednica SO Budva na čijem dnevnom redu je izbor Jasne Dokić prekinuta je 16. februara, Foto: Vuk Lajović

Izbor Jasne Dokić za potpredsjednicu Opštine Budva i pored poziva lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića da “zaraćene” frakcije nekadašnjeg Demokratskog fronta u Budvi ispoštuju dogovor i dalje je upitan.

Mandić je rekao da je 5. novembra prošle godine postignut dogovor da Dokić bude izabrana za potpredsjednicu Opštine, ali do sada ništa nije urađeno.

On očekuje da se taj dogovor uprkos kašnjenju realizuje, ali ako do njega ne dođe, najpoštenije je, ističe, da građani Budve biraju novu vlast.

“Postigao se jedan održivi dogovor da se gospođa Jasna Dokić izabere za potpredsjednicu Opštine Budva, da ta gospođa sa svima onima koji bi trebalo zajedno sa njom da uđu u tu vlast da negdje operativno preuzmu upravljanje Opštinom Budva i mi smo se svi saglasili oko toga “, kazao je Mandić za Gradsku televiziju.

Poziv Mandića dolazi u vrijeme kada se naziralo rješenje političke krize, jer je prije dva dana pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović načelno dao saglasnost da potpredsjednica Opštine bude Marijana Božović, te zatražio da pored deset potpisa, budu dostavljeni i preostalih sedam odbornika, od kojih je i potekla inicijativa. Mandićeva izjava praktično je unijela novu konfuziju.

Sjednica parlamenta na čijem dnevnom redu je izbor Dokić prekinuta je 16. februara, to je bio treći pokušaj od 23. novembra, jer odbornici nekadašnjeg DF-a nijesu bili saglasni oko njenog izbora.

Predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović kazao je da će sjednice biti ako postoji volja.

“Ako bude političke volje da se izglasa Dokić i da se izabere potpredsjednica, zakazaću sjednicu. Nisam ja taj koji je prekršio dogovor nego oni koji se nijesu pojavljivali na sjednicama”, kazao je Jovanović “Vijestima”.

Jovanović
Jovanovićfoto: Opština Budva

I druga frakcija je načelno saglasna da se održi sjednica, što su potvrdili Mladen Mikijelj i Nemanja Kuljača, potpredsjednici budvanske Nove srpske demokratije.

“U potpunosti podržavamo napore Andrije Mandića da se ostvari zajednički dogovor o imenovanju Dokić za potpredsjednicu Opštine Budva i formiranju odgovorne i održive vlasti u našem gradu. Uvjereni smo u iskrenost i posvećenost našeg predsjednika u ostvarivanju dogovora i pozdravljamo želju da se situacija u Budvi riješi u skladu sa dogovorom, kako bi se omogućilo stabilno i efikasno upravljanje gradom u interesu svih građana”, naveli su u saopštenju.

Ipak, pitanje je da li će, ukoliko bude sjednice svih 17 odbornika koalicije koju je predvodio Božović glasati za izbor Dokić. Upravo su budvanski odbori NSD, Demokratske narodne partije (DNP) i Pokreta za promjene (PzP), koji kontrolišu 11 odbornika uoči Nove godine promovisale Dokić za potpredsjednicu uz zaključivanje koalicionog sporazuma. Dokić se potom nije odazivala na sastanke odbora NSD koje su sazivali Mikijelj i Kuljača više od mjesec i po.

Problem je i to što Božović, koji je dao saglasnost na takav koalicioni sporazum, odbacio da se on zaključuje sa nezavisnim odbornikom Mladenom Kažanegrom, nekadašnjim odbornikom NSD, koji sa druge strane kontroliše dio odbornika. Proteklih dana zaraćene strane razmijenile su nekoliko saopštenja, optužujući jedna drugu za saradnju sa DPS-om, izbornu izdaju, okrivljujući se međusobno za stanje u kome se Budva nalazi.

Demokrate danas predaju zahtjev za skraćenje mandata parlamenta

Lider budvanskih Demokrata Krsto Radović kazao je “Vijestima” da će danas predati Jovanoviću predlog za skraćenje mandata Skupštini opštine.

Radović
Radovićfoto: Vuk Lajović

“Nakon što smo posljednjih dana imali priliku da vidimo kulminaciju rata unutar frakcija budvanskog DF-a, a ne želeći da se miješamo između zaraćenih klanova koji zarad fotelja drže sve građane kao taoce, naš stav je odavno poznat… Izbori. Što se tiče gospodina Mandića njegovog uticaja na rješenje situacije u Budvi, imali smo prilike da vidimo i prije nekoliko mjeseci, tako da ga je suvišno komentarisati. Tako da ne bismo više gledali igru prijestola, ovom prilikom pozivamo odbornike većine da skratimo mandate SO Budva… Mi ćemo pripremiti predlog za skraćenje mandata i ostaviti u kabinetu predsjednika SO ostalim odbornicima na potpis….”, kazao je Radović.

Bonus video: