Krapović s Ben David: Članstvo Švedske u NATO-u osnažiće evroatlantsku bezbjednost

"NATO će u Švedskoj imati pouzdanog saveznika, spremnog da srazmjerno participira u implementaciji zadataka sa agende", kazala je Ben David

4957 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Odbrana.gov.me
Foto: Odbrana.gov.me

Članstvo Švedske u NATO-u osnažiće evroatlantsku bezbjednost, ocijenjeno je na sastanku ministra odbrane Dragana Krapovića sa ambasadorkom Švedske u Crnoj Gori Anikom Ben David.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Krapović je pozdravio odluku Švedske da pristupi Alijansi, ocjenjujući je kao odgovoran pristup novonastalim bezbjednosnim izazovima.

Prema riječima Krapovića, to je odluka sa dalekosežnim geostrateškim posljedicama, a posebno imajući u vidu tradicionalno vojno neutralan status te Švedske.

Krapović je, kako se navodi, pohvalio doprinos koji Švedska, u statusu pozvane države, pruža evroatlantskoj bezbjednosti.

On je kazao da je uvjeren da će dobra bilateralna saradnja Crne Gore i Švedske, uključujući i sektor odbrane, biti unaprijeđena u narednom periodu, imajući u vidu izvjesno brzo pristupanje Švedske Alijansi.

“Ta će saradnja neminovno biti dodatno ojačana zajedničkom implementacijom zahtjevne NATO agende”, kazao je Krapović.

On je naglasio da će Crna Gora nastaviti da doprinosi jačanju vojne adaptacije Alijanse i da pruža podršku Ukrajini dok god je to neophodno, uz kredibilno ulaganje u odbranu.

Krapović je podsjetio da će ulaganje u odbranu u Crnoj Gori ove godine dostići dva odsto budžeta.

On je dodao da 44. Vlada nastavlja konkretnim koracima da sprovodi reformske procese koji će Crnu Goru preporučiti kao narednu članicu Evropske unije.

Krapović je naglasio da oko tog prioriteta postoji široka saglasnost političkih činilaca u državi.

On je kazao da Crna Gora posebnu pažnju posvećuje bezbjednosti Zapadnog Balkana, dodajući da samo koordinisanim angažovanjem svih međunarodnih aktera ovaj region neće biti prepušten malignom uticaju trećih strana.

Ben David je pohvalila napredak koji je Crna Gora ostvarila na putu evropskih integracija, navodeći da smatra sam proces značajnim u pogledu jačanja kapaciteta nacionalnog sistema.

Ona je istakla da je rat u Ukrajini bio direktan faktor rasta podrške javnog mnjenja u Švedskoj učlanjenju u NATO.

Nakon toga je, kako je objasnila, uslijedila i institucionalna odluka o podnošenju zahtjeva za članstvo.

"NATO će u Švedskoj imati pouzdanog saveznika, spremnog da srazmjerno participira u implementaciji zadataka sa agende", kazala je Ben David.

Protokol o pristupanju Švedske u NATO ratifikovali su parlamenti svih članica osim Mađarske, za koju je najavljeno da će to uraditi na početku proljećnjeg zasijedanja, zakazanog za kraj februara.

Nakon ratifikacije u mađarskom parlamentu i deponovanja Instrumenta za pristupanje u Vašingtonu, Švedska bi trebalo da formalno postane 32. članica Alijanse.

Bonus video: