Bogdanović: Crna Gora bila na udaru uticaja autoritativnih režima trećih strana

Generalni sekretar DPS-a učestvovao na Savjetu Socijalističke internacionale u Madridu

7762 pregleda 12 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Crna Gora je u prethodnom periodu bila na udaru uticaja autoritativnih režima trećih strana, koje su diktirale institucionalni i politički kurs u Crnoj Gori, kazao je generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović, koji je učestvovao na Savjetu Socijalističke internacionale u Madridu.

Bogdanović je, kako je saopštio DPS, govorio na temu izazova u očuvanju međunarodnog mira, u okviru čega je "poseban fokus napravio na aktuelne procese na Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori".

"Pred brojnim predstavnicima i delegatima Savjeta Socijalističke internacionale, kojim je predsjedavao Pedro Sančez, predsjednik SI i španski premijer, Bogdanović je upoznao sa okolnostima u regionu, i u Crnoj Gori koja je u prethodnom periodu bila na udaru uticaja autoritativnih režima trećih strana koje su diktirale institucionalni i politički kurs u Crnoj Gori", navodi DPS.

bogdanović madrid
foto: DPS

Bogdanović je dodao da je DPS u prethodnom periodu djelovao i da djeluje kao "državno odgovorna opozicija, braneći sa nezavidne pozicije vrijednosti i dostignuća savremene Crne Gore", te ukazao na "značaj kontinuirane pažnje međunarodnih partnera, posebno u kontekstu geopolitičkih previranja".

“Danas smo svi svjedoci da je strategija Putina da destabilizuje proces evropeizacije Zapadnog Balakana, između ostalog kroz lažne vijesti, dezinformisanje i uticaj na izborne procese kroz finansiranje svojih proksija. Svi moramo biti oprezni zbog toga a pitanje evropske perspektive država Zapadnog Balkana mora biti u fokusu svih aktera”, ocijenio je Bogdanović.

Bogdanović i Sančes
Bogdanović i Sančesfoto: DPS

Dodao je da partije koje baštine socijaldemokratske vrijednosti moraju "ostati odlučne u odbrani građanske, inkluzivne, multietničke i evropske demokratije".

Bogdanović je na marginama Savjeta, u odvojenim susretima, razgovarao sa predsjednikom Pedrom Sančesom, počasnim predsjednikom SI Eerom Heinaluomom, internacionalnim sekretarom Socijalističke partije Portugala i potpredsjednikom Partije evropskih socijalista Franciskom Andreom, zamjenicom ministra spoljnih poslova Kosova Lisom Gasi, kao i predsjednikom Partije evropskih socijalnih demokrata Moldavije Jan Sulon.

Bonus video: