Vučić: U deklaraciji sa samita u Tirani nema sankcija Rusiji

Samit za Ukrajinu u Tirani, među učesnicima i Milatović. Vučić rekao da su iz predloženog teksta, na zahtjev Srbije, izbačene tačke o uvođenju sankcija Rusiji i malignom uticaju Rusije, kao i termini "naše države" i "naše zemlje" koji su pominjani u nekoliko tačaka

8050 pregleda 113 reakcija 46 komentar(a)
Učesnici samita, Foto: Reuters
Učesnici samita, Foto: Reuters

Predsjednik Albanije Edi Rama izjavio je danas u uvodnom obraćanju na Samitu za Ukrajinu, koji se održava u Tirani, da su se lideri Zapadni Balkana okupili kako bi razgovarali o zajedničkoj budućnosti i jedinstvenom odgovoru na potrebe Ukrajine u borbi protiv ruske agresije.

"Nakon duge istorije ratova, konflikata i zamrznutih konflikata, svi mi ovdje u regionu Zapadni Balkan okupljamo se zajedno oko najmanje jednog cilja, da razgovaramo o našim izazovima, da planiramo budućnost i da zajedno gledamo radije unaprijed nego u prošlost na brutalnu istoriju krvavih podjela", izjavio je on.

Učesnici samita
Učesnici samitafoto: Reuters

Rama je pozvao na ujedinjenje država regiona u cilju jedinstvenog odgovora na potrebe Ukrajine u borbi protiv ruske agresije.

"Jedan čovjek vođen starim snom o imperijalizmu predstavlja prijetnju ne samo slobodi Ukrajine, Evrope već cijelom svijetu. Ruski predsjednik Vladimir Putin želi da izbriše Ukrajinu sa mape. On to čini i brutalnom silom i toksičnom propagandom", kazao je on.

Milatović, Zelenski i Rama
Milatović, Zelenski i Ramafoto: Reuters

U Kongresnoj palati u Tirani danas je počeo Samit za Ukrajinu koji je okupio lidere zemalja jugoistočne Evrope, zvaničnike EU i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog,.

Zelenski i Rama, kao domaćin skupa, zajedno su dočekivali učesnike ispred Kongresne palate u Tirani.

Na samit su stigli predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Vjosa Osmani, Crne Gore Jakov Milatović i Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednica Savjeta ministara BiH Borjana Krišto, kao i predsjednica Moldavije Maja Sandu.

Samit je posvećen podršci Ukrajini, a od svih zemalja učesnica Srbija je jedina koja se nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Na zahtjev Srbije izbačene tačke o uvođenju sankcija i malignom uticaju Rusije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u završnoj deklaraciji sa samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Tirani nema tačaka o uvođenju sankcija Rusiji i malignom uticaju Moskve.

Vučić je poslije plenarne sjednice samita novinarima rekao da su razgovori o predlogu deklaracije trajali "cijeli dan i noć" i da su iz predloženog teksta na zahtjev Srbije izbačene tačke o uvođenju sankcija Rusiji i malignom uticaju Rusije, kao i termini "naše države" i "naše zemlje" koji su pominjani u nekoliko tačaka.

Zelenski, Vučić i Rama
Zelenski, Vučić i Ramafoto: Reuters

Vučić je naveo da je za Srbiju važno što Ukrajina nije priznala Kosovo i da je ona jedna od rijetkih država koje mogu da govore o teritorijalnom integritetu jer nije "gazila" ta prava drugih.

"Imao sam poseban razgovor sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i imaćemo posebnu bilateralu i mi kao zemlja koja je prešla teške periode možemo da razumemo jedni druge", rekao je on i dodao da se nada da će Srbija nastaviti da gradi prijateljske odnose sa Ukrajinom.

Na pitanje na pitanje kako će se Srbija izjasniti o predlogu Zelenskog da Ukrajina i balkanske države osnuju forum za zajedničku proizvodnju municije Vučić je odgovorio da Srbija mora da napravi sopstvenu platformu za razgovore.

"Mi vodimo svoju politiku i ponosan sam na to", rekao je Vučić koji sjutra u Tirani učestvuje i na Samitu Zapadnog Balkana o planu rasta i jedinstvenom tržištu.

Vučić: Srbija se drži usvojenih načela

Vučić je ranije danas izjavio da postoji više predloga deklaracije i dodao da će se Srbija držati principa i načela koje je njen Savjet za nacionalnu bezbjednost usvojio prije dvije godine.

"Imamo više predloga deklaracije i cijelu noć to već traje. Vidjećemo, ali ja jedino što mogu sigurno da kažem jeste da ću se držati načela i principa koje je Savjet za nacionalnu bezbjednost usvojio prije dvije godine", kazao je Vučić novinarima uoči početka skupa.

Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije je nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. pružio punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali i odlučio da neće uvesti sankcije Rusiji zbog invazije na susjeda.

Vučić je danas novinarima u Tirani rekao da ga očekuje "naporan dan" i "ozbiljne i važne poruke".

On je naveo da će danas razgovarati sa Zelenskim, dok bi sjutra na Samitu Zapadnog Balkana trebalo da se razgovara o planu rasta za Zapadni Balkan i jedinstvenom evropskom tržištu.

"Za nas važne i ne uvijek lake teme, nisu stvari tako jednostavne kako ponekad izgledaju", rekao je.

Zelenski, Milatović i Vučić
Zelenski, Milatović i Vučićfoto: Reuters

Vučić nije direktno odgovorio na pitanje o mogućem susretu sa hrvatskim premjerom Andrejem Plenkovićem kloji učestvuje na današnjem samitu o Ukrjajini u Tirani.

"Da li ću sresti Plenkovića i šta ću da pričam, sasvim sigurno neću pričati o smokiju i kvalitetu bananica", rekao je.

Osmani uvjerena da će Ukrajina priznati Kosovo

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas u Tirani da je uvjerena da će Ukrajina jednog dana, nakon pobjede u ratu sa Rusijom, priznati nezavisnost Kosova.

Osmani je po dolasku na Samit za Ukrajinu izjavila da će se na samitu razgovarati o bezbjednosnim pitanjima i podršci Ukrajini, u njenoj borbi protiv ruske agresije.

"Priznanje nezavisnosti Kosova od strane Ukrajine doći će zajedno sa pobjedom u ratu protiv Rusije", kazala je ona i dodala da su to bilateralna pitanja i da će Kosovo nastaviti da postavlja takav zahtjev uz puno razumijevanje da je Kijev u ratu.

Na pitanje novinara o tome da li postoji mogućnosti konfrontacije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji takođe učestvuje na samitu, Osmani je rekla da će toga uvijek biti, jer "Vučić živi u prošlosti".

Bonus video: