Stjepović: Odbor pokrenuo inicijativu za formiranje Grupe prijateljstva sa Jermenijom

Kazali su da je Hovakimijan naglasio značaj aktiviranja parlamentarne diplomatije sa akcentom na formiranje Grupe prijateljstva, te izrazio nadu da će obostrano raspoloženje za ostvarivanje dinamičnije saradnje, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu, rezultirati unapređenjem sveukupnih odnosa

4749 pregleda 3 komentar(a)
Hovakimijan i Stjepović, Foto: Skupština Crne Gore
Hovakimijan i Stjepović, Foto: Skupština Crne Gore

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike pokrenuo je inicijativu za formiranje Grupe prijateljstva sa Jermenijom, kao potvrdu ambicije Crne Gore da u narednom periodu posveti pažnju dodatnom dinamiziranju saradnje sa ovom državom, kazao je predsjednik Odbora, Duško Stjepović, na sastanku sa ambasadorom Jermenije u Crnoj Gori, Ašotom Hovakimijanom.

"Prijateljski odnosi Jeremenije i Crne Gore predstavljaju čvrstu osnovu da se kroz zajednički angažman, veze dvije države dodatno učvrste, uz korišćenje punog potencijala za dinamiziranje saradnje na svim nivoima, ocijenjeno je na sastanku", piše u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Sastanak Hovakimijana i Stjepovića
Sastanak Hovakimijana i Stjepovićafoto: Skupština Crne Gore

Stjepović je, kako kažu, istakao potrebu da kulturno-istorijske veze dvije države budu praćene intenzivnijom saradnjom na političkom i ekonomskom planu.

"Na toj liniji, naglasio je da parlamentarna dimenzija može biti dobra polazna osnova za unapređenje sveukupnih odnosa Crne Gore i Jermenije, u cilju kreiranja adekvatnog ambijenta za ostvarivanje plodonosne saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa. Takođe, izrazio je zadovoljstvo povodom brojnih inicijtiva od strane Jermenije upućenih crnogorskoj strani, posebno u oblasti obrazovanja, zahvaljujući na upućenom predlogu od strane Nacionalnog politehničkog univerziteta Jermenije za saradnju sa Univerzitetom Crne Gore", rekli su iz Skupštine.

Kazali su da je Hovakimijan naglasio značaj aktiviranja parlamentarne diplomatije sa akcentom na formiranje Grupe prijateljstva, te izrazio nadu da će obostrano raspoloženje za ostvarivanje dinamičnije saradnje, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu, rezultirati unapređenjem sveukupnih odnosa.

"Sagovornici su se osvrnuli i na aktuelna dešavanja unutar Jermenije, ali i konstatovali da je Crna Gora, nakon perioda stagnacije, ostvarenim rezultatima učvrstila predvodničku poziciju u kontekstu evropskih integracija, te da članstvo naše države u EU može dati dodatni impuls unapređenju odnosa Crne Gore i Jermenije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: