Knežević ismijavao Vojsku Crne Gore, reagovao Krapović: "Pomoć Ukrajini je princip koji je i on potpisao"

"Apelujem i na našeg ministra odbrane ove neke ratnohuškačke i antiruske izjave koje je imao posljednjih dana malo smanji doživljaj, jer s tim našim vojnicima, kažem vam, ne možemo da idemo ni u lov na zečeve"

18085 pregleda 51 reakcija 51 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Dragan Krapović kazao je da ne bi predložio ni podržao slanje crnogorskih vojnika u Ukrajinu i da nikada nije izjavio da Crna Gora treba da učestvuje u ratu.

Poslanik i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević je ranije kazao da Krapović iznosi ratnohuškačke i antiruske izjave i da bi trebalo da “malo smanji doživljaj”.

“Podsjećam da smo kolega Knežević i ja, tada kao poslanici, dali podršku formiranju 42. i 44. Vlade Crne Gore koja je jasno i nedvosmisleno u svojim spoljno-političkim prioritetima istakla podršku i pomoć Ukrajini u odbrani svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Takođe, poslanik Knežević je isti nivo podrške imao i prema 43. Vladi koju je suštinski podržavao. Navedeni princip sadržan je i u okviru Sporazuma većine o formiranju 44. Vlade Crne Gore čiji je potpisnik i sam gospodin Knežević”, saopštio je Krapović.

Knežević je posprdno komentarisao i vojsku Crne Gore.

“Ja ne bih bio srećan da dođe do tog geopolitičkog sukoba. Ja ću se zalagati da naši vojnici ne idu ni na kakav front koji bi, ne daj Bože, rezultirao njihovom smrću ili stvaranjem Crne Gore kao neke geopolitičke mete Rusije ili bilo koga drugoga. Znajući Crnu Goru, znajući nas, prepostavljama da bi se država pretvorila kao onaj film ‘Tri karte za Hollywood’ i apelujem i na našeg ministra odbrane ove neke ratnohuškačke i antiruske izjave koje je imao posljednjih dana malo smanji doživljaj, jer s tim našim vojnicima, kažem vam, ne možemo da idemo ni u lov na zečeve”, rekao je Knežević.

Krapović je te komentare ocijenio neprimjerenim i istakao da su “u vrlo izazovnim uslovima uspjevali da opravdaju ugled koji počiva na slavnoj vojničkoj tradiciji Crne Gore!”

“Vođen načelima otvorenosti i transparentnosti izražavam spremnost da uvijek, i na svakom mjestu, razgovaram sa kolegom Kneževićem, o bilo kojoj temi, cijeneći da su dijalog i poštovanje vrijednosti na kojima mora da počiva savremena Crna Gora”, zaključio je Krapović.

Na komentare Kneževića je reagovao i član Predsjedništva Demokratske partije socijalista i bivši minister odbrane Predrag Bošković koji je ocijenio da je “sramotna i nažalost očekivana od nekog koji je čitav svoj politički put podredio cilju da Vojske i institucija nezavisne države Crne Gore uopšte ne bude.”

“Ova izjava još jedna je potvrda da parlamentarna većina na čelu sa Andrijom Mandićem svakim danom pokazuje da ne mogu preboljeti nezavisnost Crne Gore, ne propuštajući nijednu priliku da pokušaju da unize sve ono što su obrisi nezavisnosti i suverenosti naše države”, kazao je Bošković

Takođe, kako ističe, ova izjava i ponovno glasno ćutanje iz PES-a nesporno demonstriraju kako je PES ništa drugo do beznačajni instrument u rukama Kneževića i Mandića i korisni idiot za sprovođenje politike koju lideri DF-a sprovode već dvije decenije u Crnoj Gori.

“Što se pak tiče Vojske Crne Gore, kao bivši ministar mogu da kažem da je riječ o instituciji koja ima visoko povjerenje građana te da sam nebrojeno puta, sa ponosom bio u prilici da iz usta naših partnera slušam hvalospjeve o crnogorskim vojnicima koji su primjeri kako treba da izgleda savremeni vojnik”. istako je Bošković.

Zaključio je i da je siguran da će Vojska Crne Gore znati da prevaziđe i prebrodi ovo vrijeme “gdje oni koji treba da joj komanduju čine sve da je unište i da će uskoro doći do sloma ove parlamentarne većine čija Vlada, kao i svaka koja je formirana od 30. avgusta pokušava da Crnu Goru slomi i da je baci na koljena."

Bonus video: