Rasprava o smjeni šefa parlamenta, Mandić: Od onih koji su bili na protestu najmanje je Cetinjana

PES je povukao predlog da se sa dnevnom reda skine tačka o smjeni Mandića. Čarapić je kazao je da je dosta bilo zapaljive retorike. "Vidjeli smo u četvrtak potpuno gubljenje kompasa. Spreman sam da povučem ovu tačku, a očekujem od svih smislneu raspravu, bez dizanja tenzija", rekao je

91823 pregleda 99 reakcija 99 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 11.03.2024. 17:30h
Završeno
17:28h

Predlog za smjenu predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića nije dobio podršku većine poslanika.

Za smjenu Mandića na današnjoj sjednici glasalo je 27 poslanika, a protiv je bilo 44.

16:59h

Danijel Živković (DPS) kazao je da nemaju dilemu kakav će biti ishod glasanja o inicijativi, ali su htjeli da vide da li je Crna Gora na evropskom putu ili nije.

On je PES-u poručio da imaju imalo političkog dostojanstva javili bi se da "barem nešto progovore".

"Najviše me podsjećate na vazduh. Lebdite reda radi, kao da ne sjedite ovdje. Vidjećete se kako će se to odraziti na izborima. Današnjim ćutanjem poistovjetili ste se sa ideološkim vrijednostima onoga što predstavlja Andrija Mandić. Suštinski mi treba da se dogovaramo sa Mandićem o svim važnim pitanjima, a ne sa Milojkom Spajićem".

Rekao je da o Mandiću ne treba posebno govoriti, jer je prilikom izbora na ovu funkciju kazao da "ciljevi ostaju isti, samo su putevi drugačiji".

"On se do podne pokušava dopasti međunarodnoj zajednici, a poslije podne stavlja prst u oko građanskoj Crnoj Gori".

Milan Knežević je rekao da je Živković saopštio neistinu kada je rekao da je Knežević izjavio da bi jurišao na Tuzi 1998. godine da je imao oružje.

"Ako to nađete, ja ću da napustim politički život. A vi mi kažite kad sam rekao i gdje sam to rekao, a nisam. Ako to ne nađete očekujem da se makar izvinite".

Živković je rekao da postoji video snimak i da se to desilo na sjednici kada je biran ombudsman i da je to Knežević dobacio sa mjesta.

Knežević je rekao da je tada Đukanović govorio o protestima ispred Skupštine 1998.

"I ja sam rekao da mi je bila čast što sam protestovao ispred Vlade. Tuzi se nijesu pominjale".

Rasprava je završena, glasanje je tajno putem glasačkih listića.

Izmjena: 17:27h
16:46h

Nikola Rovčanin (Demokrate) kazao je da će Demokrate glasati protiv inicijative za smjenu Mandića, prije svega što su potpisnici koalicionog sporazuma iz kojeg proističu određena prava i obaveze.

"Druga stvar je političke prirode, parlamentrana većina je za ova 132 dana postigla rekordne rezultate i kada je u pitanju standard građana i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije", kazao je i posebno istakao doprinos većine evropskom putu Crne Gore kada je u pitanju pravosuđe.

Poslanica SNP-a Snežana Kaluđerović rekla je da će njena partija takođe glasati protiv smjene Mandića jer to vide i kao pokušaj blokade parlamenta.

Kazala je da je jasno da iza inicijative DPS-a stoji Milo Đukanović i da je aktuelni lider DPS-a to samo na papiru.

16:45h

Andrija Nikolić (DPS) je kazao da se, da je na mjestu BS-a, ne bi mnogo uzrujavao što Knežević najavljuje da će napustiti vlast, jer je on to više puta najavljivao, ali nije uradio.

"Kada govorite o Dodiku i susrete sa Filipom Vujanovićem i Đukanovićem, ne zaboravite da govorite o susretima gdje su, neki od njih, organizovani u Briselu, ili u RS, u sklopu države posjete BiH", rekao je Nikolić.

Podsjetio je da je Dodik jedno vrijeme govorio da se u Srebrenici desio genocid, dok nije dobio "ruski novac".

Knežević je odgovarajući Nikoliću, citirao ono što je Đukanović rekao Dodiku prilikom njihovog susreta "da Crna Gora ostaje otvorena za saradnju sa RS..."

"Pored slike Putina treba da držite i sliku Dodika. Znate kako su se Hercegovci radovali nezavisnosti Crne Gore, jer su mislili da će i RS biti nezavisna", rekao je Knežević.

Poručio je DPS-u da "ovakvi kakvi su" najviše odgovaraju njima (ZBCG) i PES-u i da bi trebalo da se zabrinu jer je Dritan Abazović preuzeo kormilo opozicije i na sljedećim izborima biće jači od DPS-a.

Nikolić je rekao da svako ponašanje prethodne vlasti u vidu sastanaka Đukanovića, nikada nije rezultiralo protestnom notom BiH.

"Što se tiče rejtinga, DPS prema najnovijim istraživanjima je najjača politička partija u Crnoj Gori", rekao je Nikolić i dodao da će izbori vrlo brzo.

16:21h

Ibrahimović je odgovarajući Kneževiću rekao da ne zna otkuda tolika želja Kneževiću da odlučuje o rekonstrukciji Vlade, kad ima četiri poslanika.

Kazao je da se niko iz BS-a nije sastao sa Dodikom.

"Pričate o Jugoslaviji koju je vodio osuđeni zločinac Milošević, ili Biljana Plavšić...Nećete me odvući na taj teren".

Knežević je rekao da pretpostavlja da je neko iz BS-a bio na Kongresu DPS-a 2019. kada je stranka Radovana Karadžića čestitala DPS-u.

"Ne čini mi se da je neko od vas napustio taj kongres, Svakako da ću ja donekle odlučivati o rekonstrukciji jer sam potpisnik Sporazuma. Ali ako vi uđete u Vladu, poslije ovog vašeg današnjeg izlaganja, ja ću izaći", upozorio je.

Dodao je da BS-u smeta što se Dodik vidio sa Putinom, a ne smeta mu što se sreo sa Erdoganom nekoliko dana kasnije.

"Ne čuh vas, dajte osudite agresiju Izraela na Palestinu...Ne smijete zbog drugih kalkulacija i kombinacija".

Poručio je da su spremni da sa BS grade partnerstvo, ali na ravnopravnim osnovama, a ne da im se stalno za nešto izvinjavaju, a to treba da urade "gospoda sa njihove desne strane".

Ibrahimović je tražio proceduru, i rekao da su svi osudili agresiju na Palestinu.

"Nema nigdje antisrpske politike u redovim BS-a", rekao je Ibrahimović.

Knežević se takođe javio proceduralno i izvinio Ibrahimoviću navodeći da on nije antisrpski političar do isključivosti, podsjećajući da je "barjačio sa Novakom Kilibardom u Narodnoj slozi".

Izmjena: 16:40h
16:16h

Milan Knežević izlaganje je počeo obraćanjem ambasadorima kvinte pitajući ih da li Crna Gora može naprijed sa ovakvim narativima, sa jednim vidom "srednjovjekovnog, plemenskog kanibalizma sadržano u obrazloženju koje je isključivo antisrpsko i antidemokratsko".

"G-đu Rajnke i g-dina Biksa Aliju, za kojeg se još ne zna oće li doći jer je navodno mobingovao neke ljude u Poljskoj, pitao bih možemo li sa ovim ljudima u Evropu? Mislim da sa njima ne možemo ni u Rusiju. Uplašen sam za budućnost Crne Gore, ali pojavio se tračak nade – Dritan Abazović je postao lider opozicije".

On je opoziciji poručio da im samo katarza može pomoći da budu bolji političari.

Pitao ih je ko je na fotografiji sa Dodikom koju je pokazao.

"Ovo je Filip Vujanović, treći put kad je izabran na funkciju kada ga je Milo Đukanović izgurao. Ovo ovdje vam je trobojka, mapa RS...".

Pokazao je i fotografiju iz Hrama Hristovog vaskrsenja gdje je bio Dodik, ali i Igor Lukšić, Brano Gvozdenović...

Na sljedećoj fotografiji koju je pokazao je Đukanović i Dodik, pa zatim Biljana Plavšić, koja se smiješi "kao Šeron Stoun" dok je grli Milo Đukanović.

Tvrdi da se Đukanović nije "ovako smijao na fotografiji sa vjenčanja" kao što se smiješi na fotografiji sa Dodikom.

"Da vam nije bilo Putina i Milorada Dodika nikada ne biste imali nezavisnu Crnu Goru".

Kako je dodao, ako BS bude glasala za smjenu Andrije Mandića, DNP će biti protiv rekonstrukcije Vlade u koju bi ušla BS.

"Tako mi Bog pomogao. E ne možete jedno poluvrijeme igrati za Partizan, a drugo za Zvezdu".

Pozvao je opoziciju da osuđujući agresiju na Ukrajinu osude agresiju na SRJ ili agresiju "Izraela na Palestinu".

"Ja osuđujem, 'ajte vi, evropejci, ako smijete".

16:04h

Ervin Ibrahimović (BS) rekao je da ovu inicijativu ne gledaju kao smjenu Andrije Mandića, već kao test euroatlantskog puta Crne Gore.

"Moramo usvojiti vrijednosti društava kojima stremimo. Ako to želite, imaćete podršku BS-a", poručio je Ibrahimović.

On je pitao da li je ovo stvarna priča za evropsku porodicu i da li ovaj dom treba da vodi čovjek koji je rekao: "Kakav NATO, vraća se Rusija".

Tokom njegovog izlaganja, poslanici koalicije ZBCG su dobacivali sa mjesta, a on im je poručio da ga neće dekoncentrisati.

Kazao je da će BS glasati za smjenu Mandića.

15:53h

Andrija Mandić je odgovarajući na kritike opozicije kazao da su pokušali da ga ponize i predstave ga onakvim kakav on nije.

"Bolji i viši pođoše boljijema i višijema, a ja jedva vas dopadoh", citirao je Mandić Stjepana Mitrovog Ljubišu.

Kazao je da su posjeta Dodika i trobojka u njegovom kabinetu dvije nove stvari koje mu pripisuje opozicija, a da je sve ostalo priča koja ga prati i prije stupanja na tu funkciju.

"Takav sam kakav sam, ne bih se mijenjao ni sa kim od vas, ali bih želio zbog građana da oštre rečenice i formulacije pokušavamo da izbjegavamo u budućnosti. Koristim priliku da se zahvalim građanima Cetinja, jer od onih koji su bili na protestu najmanje je Cetinjana. Cetinje je većinski odlučilo da ne izlazi, već da čuje šta to ima da poruči Skupština".

Dodao je da građane interesuje konkretni rezultati koje je isporučila parlamentarna većina.

Naveo je da je ova većina imala dobre rezultate, porasla je prosječna plata, minimalna penzija...

"To je rezultat rada ljudi koji žele da rade za sve građane. Da bi to mogli da rade moramo da imamo mir i stabilnost...Svi se trudimo na različite načine da naša država što prije postane članica EU".

Dodao je da su postigli nešto što njihovi prethodnici nijesu – odblokirali rad Ustavnog suda, tužilaštva i to je se veoma vrednuje u Briselu.

"Ovi napadi su rezultat onih starih političara koji nijesu u parlamentu danas, a imaju milijarde, spregu sa kriminalom, svoje hidrocentrale...Oni ne žele da se raspravlja o tome šta oni imaju...Danas imate to prelivanje miliona, a da niko od njih nije izmislio internet, nego je pljačkao, švercovao cigarete, naftu, kafu, drogu...Te teme želim da otvorimo".

Opasna kriminalna struktura, kako je dodao, i danas želi da kontroliše pojedine političke partije, pojedince i preko iznajmljenih analitičara i novinara, plasira priče "je li ovaj teg o vratu Crnoj Gori"...

"Sve ovo da ih neki tužilac ne bi pozvao da pričaju o kastodi računu, ničijoj kući, kolateralu...".

Kazao je da nije lider političke većine.

Rekao je da ova parlamentarna većina funkcioniše i čvrsto stoji na dogovoru i kada ispuni sve to, imajući u vidu i rekonstrukciju koja treba da se desi uskoro, biće i sedmočasovno radno vrijeme i sve ostalo.

15:44h

Oskar Huter (DPS) pitao je Mandića čime ga je uvrijedio na sjednici na Cetinju.

Kazao je da ostaje pri izrečenom stavu na Cetinju za Mandića da nosi titulu "četničkog vojvode" i ako ga je to uvrijedilo spreman je da se izvini.

"Takođe, rekao sam da ste vlasnik dvojnog državljanstva. Ukoliko nijeste i tu sam spreman da navode ispravim. Rekao sam i da ste prvoosuđeni za "državni udar". Da li je to netačno?", pitao je.

Pitao ga je đe je bio da progovori o "nezapamćenoj opsadi Cetinja", o govoru mržnje u prethodnom periodu...

Rekao je da je program Evropa sad 2 našao na sajtu Nove srpske demokratije i čestitao Mandiću na "disciplinovanju PES-a".

Adrijan Vuksanović (HGI) rekao je da nema nikakav problem sa Mandićem, jer je on ono što je bio, ali problem su oni koji se predstavljaju da su građanske orjentacije, "a podržaće čovjeka koji negira genocid u Srebrenici, negira agresiju Rusije na Ukrajinu"...

Nikola Janović (DPS) kazao je da nacionalne podjele u Crnoj Gori postoje odavno, nakon 1918. godine, i potrebno je da se o tome razgovara, a ne da se od razgovora bježi.

Naveo je da je bio spreman da pozdravi neke pomirljive tonove koji su se čuli od Mandića na početku, ali je njegovo ponašanje kasnije, posebno posjeta Dodika, za osudu.

15:24h

Nikola Rakočević (DPS) kazao je da inicijativa za smjenu Mandića nije obračun sa nekim.

"Da nije bilo Srba ne bi bilo ni multietničke Crne Gore. Da nije bilo Srba, Hrvata, Bošnjaka, Roma, itd..".

On je naveo nekoliko razloga zbog čega Mandić treba da bude smijenjen, prije svega zbog posjete Dodika koji je na crnoj listi SAD.

“Posjeta Dodika dva dana nakon susreta sa Putinom, da prenese poruke. Čovjek koji želi nezavisnost entiteta RS od BiH, a ističe se zastava entiteta RS a ne zastava države BiH. To su sve razlozi za smjenu Mandića”, kazao je.

Aleksandra Despotović (DPS) kazala je da je sadašnja parlamentarna većina kočničar razvoja Crne Gore.

Branislav Nenezić (SD) pitao je poslanike PES-a koji od njih su bili članovi DPS-a, a neki su i sa SD-om "pregovarali o nekim porodičnim aranžmanima".

On je predložio da se o smjeni Mandića glasa javno.

15:17h

Nezavisna poslanica Radinka Ćinćur kazala je da je ovaj parlament zatvorio tri važna problema na putu ka EU i da Mandić ima podršku Nezavisnog kluba poslanika.

Ipak, kako je dodala, zabrinuo je postupak da se ne dozvoli saslušanje predstavnika Vlade povodom zaduživanja, a što je poslovnička mogućnost koju je Mandić ranije "obilato koristio".

Poslanik DPS-a Jevto Eraković rekao je da nijesu u zabludi da će inicijativa biti izglasana, ali će još jednom "ogoliti" politiku koja vlada Crne Gore i "neprincipijelne saveze" koji podržavaju politiku Andrije Mandića.

Rekao je da Pokret Evropa sad predstavlja jednu od najvećih političkih prevara u crnogorskoj političkoj istoriji.

Poručio je da PES ista sudbina čeka kao i "Milojka Spajića na predsjedničkim izborima".

"Jakov Milatović je na vrijeme pobjegao, a možda će i još neko od vas".

14:51h

Filip Adžić (GP URA) rekao je da je mnogo razloga zašto treba glasati za smjenu Mandića i "ovakve parlamentarne većine".

Kako je kazao Mandić je neko ko, bez obzira na pokušaj promjene narativa i okretanje EU, izaziva ogromne podjele u društvu.

Rekao je da ga brine ćutanje Mandića zbog zaduženja za koje se još ne zna po kojoj kamati, ali i to što se još ne može izabrati direktor policije.

"Imamo povratak obračuna kriminalnih grupa, paljenje vozila, smrtne ishode i samo pukom srećom izbjegnute žrtve...Vaše ideološke odrednice ne moramo daa obrazlažemo, mi se svakako razlikujemo, ali je ovo nešto što se duboko kosi sa onim što ste propagirali dok ste bili opozicija".

Dodao je da umjesto obećanja građanima da će raditi sedam sati, sada se dolazi do toga daa će građani raditi sedam dana.

"Sve ovo zaslužuje da budete kažnjeni i snosite političku odgovornost".

Adžić je rekao da će URA glasati za smjenu Mandića.  

Izmjena: 14:54h
14:44h

Boris Mugoša (SD) kazao je da za njih postoji 132 razloga zbog kojih Andrija Mandić ne bi trebalo da bude predsjednik Skupštine, a toliko je dana već na toj poziciji.

On je rekao da ovi koji su izabrali Mandića duguju odgovore na pitanja – ko je otvorio priču o zastavama i jeziku, državljanstvu, o posjeti čovjeka koji negira genocid u Srebrenici – Boris Mugoša ili Andrija Mandić?

"Vi pričate da mi produkujemo podjele, a Andrija Mandić zagovara pomirenje? Je li to ozbiljno bavljenje politikom? Razumijem da ste dobili podršku, ali prebrzo i previše", rekao je Mugoša.

14:40h

Nikolić je rekao da je Mandić teg o vratu evrpskoj Crnoj Gori i "vuk u jagnjećoj koži".

Ivan Vuković (DPS) kazao je da niko od njih nema problem sa Mandićem.

"Mandićeva kuća nlazi se 50 metara od kuće mojih roditelja. Pokojni otac Mandića je bio dobar prijatelj sa mojim đedom. Ali, Mandić radi 30 godina političke stvari zbog kojih je 'kamen o vratu' evropskoj Crnoj Gori", rekao je Vukovć.

Dodao je da Mandić nije porekao svoje teze da je referendum o nezavisnosti Crne Gore pokraden i da se u Srebrenici nije desio genocid.

"Vi ste zastupnik onih koji sprovode nacionl-šovinistiku politiku u pojedinim opštinama. Vi ste promoter velikosrpskog nacionalizma i za vas su heroji ostali Karadžić i Mladić... Zbog Vas takvog i onih koji Vas slijede ovaj parlement je mjesto gdje se gaze Ustav i zakoni ove države. Zbog Vas največi broj ambasadora zemalja zapadnog svijeta zaobilaze ovaj parlament”, naveo je Vuković.

Damir Gutić (BS) kazao je da Mandić predvodi parlamentarnu većinu, što je potvrdio PES kada je prije nekoliko dana podnio inciijativu da se povuče predlog o razrješenju Mandića.

Naveo je da Mandić kvari odnose Crne Gore sa susjedima, posebno sa BiH, čestitanjem neustavnog dana RS i sastankom sa Dodikom.

Milan Knežević je dobacio da je Dodik išao i kod Erdogana.

Gutić je kazao da BS smeta i nešto što nije navedeno u inicijativi, a to je kreiranje određenog narativa koji se svodi na nepoštavanje zakona u lokalnim upravama na čijem čelu su partije iz Mandićeve koalicije.

14:31h

Andrija Nikolić (DPS) obrazlažući predlog rekao je da je Mandić "šef parlamentarne većine" i to je najveći problem u daljoj demokratizaciji Crne Gore.

On je rekao da je Mandić u nelegalnom posjedu državljanstva Srbije i da je to više puta potvrdio u medijima.

"Vi ste, kolege, preuzele na sebe odgovornost da kršite Zakon o crnogorskom državljanstvu. Zašto MUP ne reaguje?", pitao je dodajući da je to ključni razlog zašto Mandić ne da ne bi mogao biti predsjednik parlamenta, nego ni poslanik. Nikolić je rekao da je Mandić od početka mandata pokušao da kompromituje parlament Crne Gore, prvo odlaskom u Srbiju na proslavu Vučićeve pobjede, zatim uvođenjem zastave druge države u kabinet, kao i čestitkom neustavnog dana Republike Srpske i organizovanjem posjete "deklarisanog negatora genocida u Srebrenici" Milorada Dodika.

Optužio je većinu da svjesno žmuri na kršenje zakona Andrije Mandića.

"Ovdje su stvari potpuno jasne, vaš šef nije Milojko Spajić nego Andrija Mandić. I sve dok je tako ne možete govoriti građanima da ste zastupnici evropske politike".

14:12h

Sjednica Skupštine je nastavljena i naredna tri sata poslanici će raspravljati o inicijativi o razrješenju predsjednika parlamenta Andrije Mandić.

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović podsjetila je da su predlog podnijeli poslanici DPS-a, SD-a i DUA.

13:46h

Na kolegijumu je dogovoreno da rasprava traje tri sata, bez uvodnih izlaganja. Sjednica ce biti nastavljena u 14 časova.

13:13h

Na insistiranje Nikolića, Mandić je rekao da može dati pauzu s obzirom na to da je zahtjev došao od poslaničkog kluba.

"Nijesam siguran da ćemo održati kolegijum. Nijesmo prvi put dijelili vrijeme od tri sata".

On je saopštio da, prema Poslovniku, PES-u, kao najvećem klubu pripada 44 minuta rasprave, DPS-u 38 minuta, Novoj srpskoj demokratiji 20 minuta, Demokratama 16 minuta, itd.

Kolegijum je tražio i Amer Smailović (BS).

Milan Knežević (DNP) rekao je da su na sjednici u četvrtak, kada su pozvani svi na kolegjum, "dobili jasnu komandu Dritana Abazovića" i opozicija nije došla na kolegijum.

"Treba li da pitamo Dritana Abazovića da opozicija ide na kolegijum?", pitao je Knežević.

Mandić je nakon toga dao pauzu i zakazao kolegijum.  

12:59h

Poslanici su počeli raspravu o inicijativi za smjenu Mandića, a predsjedavanje je preuzela potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović.

Andrija Nikolić je kazao da se nikad nije dogodilo da sjednica Skupštine počne, a da se prethodno ne održi kolegijum i dogovori metodologija rada na sjednica.

"Nijesmo podijelili diskutante, nijesmo dogovorili raspodjelu vremena...Ne možemo ovako da radimo".

Mandić je predložio da rasprava o ovoj tački traje tri sata da da raspravu podijele prema snazi poslaničkih klubova, a da nakon toga održe kolegijum.

12:56h

Čarapić je opoziciji, koja je dobacivala sa mjesta, rekao da oni (opozicija) ne znaju šta su podnijeli.

Boris Mugoša (SD) je kazao da opozicija nije proceduralno napravila faul.

"Nemojte preko naših leđa da rješavate interne probleme".

Andrija Nikolić (DPS) rekao je da se Čarapić obraćao opoziciji "polemišući sa nečim čime se ne polemiše".

"Zato sam mu dobacio sa mjesta da ne zna o čemu govori", rekao je Nikolić i dodao da je ovu tačku (inicijativu) kao prvu da se o njoj raspravlja predložio Mandić.

Nikolić je dodao da je frapantno neznanje o Poslovniku koje je pokazao Čarapić.

Čarapić je odgovorio da Mandić nije podnio Predlog za svoje razrješenje nego opozicija.

"Kolegijum utvrđuje dnevni red. Nijeste imali problem da to bude tačka dnevnog reda, ni mi niejsmo imali problem. Povući ćemo ovo čisto da ne bi bilo da ne prolaze inicijative opozicije", kazao je Čarapić i dodao da neko konstantno diže tenzije.

Čarapić je predložio da se u dnevi red uvrste izmjene i dopune Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju.

Taj predlog kao i izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji uvršteni je u dnevni red.

U dnevni red je uvršten i predlog Vlade o potvrđivanje sporazuma iz Marakeša.

Za dnevni red u cjelini glasala su 62 posanika (nije bio niko protiv niti uzdržan).

Bonus video: