Dio opozicije sa Kvintom: Zabrinutost za evropski put Crne Gore, nećemo dozvoliti promjenu građanskog koncepta

"Predstavnici diplomatskog kora su takođe ponovili nepromijenjen stav da očekuju da Vlada i politički subjekti budu na liniji evropskih i evroatlantskih vrijednosti, jer samo tako Crna Gora može biti pouzdan partner zemalja Kvinte i Evropske unije", saopšteno je iz DPS-a

6901 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Lideri više opozicionih partija na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte i Delegacijom EU u Crnoj Gori saopštili su da su zabrinuti za evropski put Crne Gore, te da neće dozvoliti promjenu građanskog koncepta države.

Kako je saopšteno iz Demokratske partije socijalista (DPS) ispred opozicije, sastanku su prisustvovali predsjednik DPS-a Danijel Živković, predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović, predsjednik DUA Mehmed Zenka, predsjednik HGI Adrijan Vuksanović, predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan i generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović.

Ispred zemalja Kvinte sagovornici su bili šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa, ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka Velike Britanije Don Meken, ambasadorka Italije Andreina Marsela, ambasadorka Francuske An Mari Maske i otpravnik poslova ambasade Njemačke Ralf Reusch.

"Tokom razgovora, predstavnici međunarodne zajednice upoznati su sa stavovima opozicije o aktuelnoj političkoj situaciji, sa posebnim akcentom na rad parlamentarne većine i najavljene rekonstrukcije Vlade. Danijel Živković je istakao kako parlamentarna većina ne vodi državu putem evropskih integracija, posebno ako se ima u vidu najava o rekonstrukciji Vlade sa strankama koje su svojim dosadašnjim djelovanjem pokazale da su suprotstavljene evropskim vrijednostima. Posebno se osvrnuo na određene poteze kojima akteri parlamentarne većine narušavaju građanski karakter Crne Gore i dodao da to treba da bude znak upozorenja svima koji se zalažu za očuvanje evropskih vrijednosti u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Živković je, dodaje se, ocijenio da se u kontinuitetu narušava politička stabilnost i dodao da DPS "neće dozvoliti ugrožavanje multietničkog i građanskog karaktera društva, kao ni daljeg napretka Crne Gore ka Evropskoj uniji".

Šehović je, saopšteno jem istakao da je namjera određenih struktura postepeno mijenjanje građanskog karaktera Crne Gore i dodao da postoji velika opasnost da uspiju u toj namjeri ukoliko ti politički subjekti budu u prilici i da se nađu u budućoj izvršnoj vlasti.

opozicija Kvinta
foto: DPS

"Mehmed Zenka je sa pozicije predstavnika manje brojnih naroda ukazao na značaj zastupanja civilizacijskih vrijednosti po kojima je Crna Gora bila prepoznatljiva, i dodao da zbog očuvanja takvih vrijednosti nije i neće pristati na partnerstvo sa partijama koje su suprotstavljene tim vrijednostima. Adrijan Vuksanović je izrazio slaganje u ocjeni da manje brojni narodi ne trebaju odustati od svojih ideoloških i političkih principa, i dodao da upravo ideološka podjeljenost aktuelne vlasti dovodi u opasnost građanski karakter Crne Gore", saopšteno je iz DPS-a.

Belan je kako se dodaje, ukazao na opasnosti upliva i uticaja trećih strana i zaključio da se Crna Gora ne smije povući pred retrogradnim idejama koje u Crnoj Gori vide pogodno tle za ispunjavanje svojih interesa.

opozicija Kvinta
foto: DPS

Lideri dijela parlamentarne opozicije, piše u saopštenju, ocjenili su da u prvih 100 dana rada Vlade ne postoji suštinski napredak Crne Gore u procesu EU integracija.

"Ambasadori su se zahvalili opozicionim liderima na njihovim detaljno izloženim stavovima i notirali njihovu zabrinutost da je u kontekstu regionalnih i geopolitičkih dešavanja neophodno kontinuirano pratiti političke procese u Crnoj Gori, kako se ne bi dozvolilo da uticaj trećih strana prevlada nad interesima agende Evropske unije. Predstavnici diplomatskog kora su takođe ponovili nepromijenjen stav da očekuju da Vlada i politički subjekti budu na liniji evropskih i evroatlantskih vrijednosti, jer samo tako Crna Gora može biti pouzdan partner zemalja Kvinte i Evropske unije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: