Eskobar: Najvažniji zadatak za Crnu Goru je da podrži sve što premijer radi

"Mislim da je prerano govoriti o tome kakvi bi bili naši odnosi sa koalicijom koja je protiv Zapada i Evropske unije (EU). Međutim, to je rizik i to je pitanje koje smo postavili premijeru i predsjedniku", rekao je Eskobar

38013 pregleda 147 reakcija 141 komentar(a)
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube

Sad je najvažniji zadatak za Crnu Goru da podrži sve što premijer radi, saopštio je specijalni američki izaslanika za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

RSE: Kada govorimo o Crnoj Gori, što ste ukratko prokomentarisali u utorak, da li bi SAD preispitale svoj odnos s tom zemljom u slučaju da stranke bivše koalicije okupljene oko Demokratskog fronta uđu u vladu?

Eskobar: Mislim da je prerano govoriti o tome kakvi bi bili naši odnosi sa koalicijom koja je protiv Zapada i EU. Međutim, to je rizik i to je pitanje koje smo postavili premijeru i predsedniku.

RSE: Šta će se dogoditi ako oni uđu u vlast?

Eskobar: Prerano je govoriti o tome, iskreno. Nisam siguran. Nisam siguran. I dalje je prerano govoriti o tome. Ova vlada Crne Gore je još jako mlada. Čak i kao takva, napravila je ogroman napredak prema EU. Napravila je ogroman napredak u kreiranju temelja za prosperitetan put prema Zapadu i članstvu u EU. Sad je najvažniji zadatak za Crnu Goru da podrži sve što premijer radi.

RSE: Htjela bih Vaš komentar na godišnju procjenu američke obavještajne zajednice o Zapadnom Balkanu gdje se navodi da će se ovaj region suočiti sa povećanim rizikom od lokalnog međuetničkog nasilja tokom 2024. Da li je ova procjena bazirana na nečemu što smo već vidjeli ili nečem novom o čemu ništa ne znamo?

Eskobar: Reći ću Vam. To nikog ne bi trebalo da iznenadi. To čujemo i od lokalnih analitičara ovdje, od vaših tink-tenkova, političara, svi znaju da bi određeni maligni akteri željeli da stvore probleme tokom 2024. misleći da su svijetu pažnju odvukli ili izbori ili rat u Ukrajini. To bi bila greška. Ali, to ne znači da neće biti provokacija i želite da budete spremni za to. Imao sam sastanke sa komandantom KFOR-a prvog dana posjete kako bismo o tome razgovarali. On je veoma fokusiran na potencijalnu nestabilnost i veoma je pripremljen za to. Zato mislim da smo spremni za nepredviđene situacije, ali to ne znači da ćemo ući u težak period.

Eskobar je 12. marta na onlajn brifingu kazao da su SAD zabrinute zbog činjenice da bi lideri nekadašnjeg DF-a mogli biti dio Vlade.

On je rekao da su to ipak odluke koje donosi Vlada Crne Gore, a ne SAD.

Napomena: U prethodnoj verziji teksta RSE koji su Vijesti prenijele u prvom pitanju stajalo je “Kada govorimo o Crnoj Gori, gde ste nakratko bili u utorak", U međuvremenu je taj dio teksta na stranici RSE ispravljen.

Bonus video: