Makron u pismu Milatoviću naveo da bi sa zadovoljstvom posjetio Crnu Goru

Makron je istakao da Milatovićev predlog da bude domaćin budućeg samita Evropske političke zajednice uživa svu njegovu podršku, te da bi pomenuti događaj u Crnoj Gori bio značajan i za region zapadnog Balkana

15850 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Milatović i Makron, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Milatović i Makron, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je u odgovoru na pismo koje mu je nakon novembarske posjete poslao predsjednik Crne Gore, poručio da bi "sa velikim zadovoljstvom posjetio Crnu Goru, sa namjerom da produbimo pokrenuti dijalog i još više istaknemo osnaživanje naše saradnje", saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju, Makron je istakao da Milatovićev predlog da bude domaćin budućeg samita Evropske političke zajednice uživa svu njegovu podršku, te da bi pomenuti događaj u Crnoj Gori bio značajan i za region zapadnog Balkana.

Dodao je i da se nada daljem razvijanju aktivnosti Regionalnog centra za razvoj sajber kapaciteta zapadnog Balkana u Podgorici, kao i poboljšanju ekonomskih i finansijskih odnosa uz podršku preduzeća iz Francuske i tamošnje razvojne agencije.

Makron je napomenuo da mu je "posebno drago zbog pozitivne dinamike u crnogorskoj politici koja je pokrenuta izborom novog predsjednika, a zatim i Vlade sa proevropskom agendom".

"Podsjećamo da je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović posjetio Francusku u novembru 2023. godine i tom prilikom Emanuelu Makronu prezentovao mogućnost da bude domaćin samita Evropske političke zajednice koja okuplja više od 40 država. Samit bi se održao na proljeće 2026. godine, kada se obilježava i dvadeset godina od obnove crnogorske nezavisnosti", zaključuje se u saopštenju.

I premijer Milojko Spajić je početkom februara pozvao Makrona da dođe u Crnu Goru na obilježavanje 20 godina obnove nezavisnosti Crne Gore i ponudio da se organizuje Samit Evropske političke zajednice upravo u Crnoj Gori tim povodom, što je Makron, kako je tada saopšteno iz Vlade, i prihvatio.

Bonus video: