Lokalni izbori u Budvi: Demokrate, SDP i DPS idu sami?

URA večeras o modelu izlaska na birališta, PES može samostalno, ali ne isključuje razgovore s drugima

11734 pregleda 114 reakcija 89 komentar(a)
Ko će činiti novu vladajuću većinu: zgrada Opštine Budva (arhiva), Foto: Vuk Lajović
Ko će činiti novu vladajuću većinu: zgrada Opštine Budva (arhiva), Foto: Vuk Lajović

Prijevremeni izbori u Budvi 26. maja biće prilika da se mnoge partije samostalno okušaju i vide koliko povjerenje građana imaju, a neke od njih intenzivno razmatraju tu mogućnost - rekli su sagovornici “Vijesti”.

Budvanski odbor SDP-a najvjerovatnije će samostalno ići na izbore, kazao je njihov potpredsjednik Petar Odžić.

“U prethodnom mandatu dokazali smo se kao predvodnici opozicionog državotvornog bloka, a sve što smo zamjerali aktuelnoj većini dokazalo se kao činjenica. Iako je politička situacija ‘naelektrisana’, SDP će voditi pozitivnu kampanju, kako bi dao doprinos normalizaciji međuljudskih odnosa u gradu”, rekao je Odžić “Vijestima”.

Nakon dvije decenije, prvi put samostalno na izbore mogla bi da izađe i sada opozicioni DPS. Dobar rezultat koje je najjača opoziciona stranka u Budvi postigla na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, kad je dobila povjerenje 25 odsto izašlih birača, jedan je od razloga što članovi te partije traže da ona više ne ide u koalicijama, jer je nerijetko zamjerano da su pojedini koalicioni partneri na “poklon” dobijali odbornička mjesta zahvaljajući DPS-u.

Prvi put na budvanske lokalne izbore izlazi i PES, koji u gradu nema formiran odbor. “Vijestima” je rečeno da bi i oni, nakon velike podrške građana na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, mogli da izađu samostalno, ali su “spremni na razgovore sa svakim ko dobro misli gradu”.

I Demokrate će izaći najvjerovatnije samostalno, i neće zaključivati koalicije sa političkim subjektima, već će možda prihvatiti podršku neke grupe građana, rečeno je “Vijestima” iz te partije.

Kako će ići GP URA znaće se večeras, kad će biti održan sastanak opštinskog odbora u proširenom sastavu, kome će, kako je “Vijestima”, rečeno prisustvovati i lider stranke Dritan Abazović.

Javnost najviše interesuje kako će na izbore izaći nekad jedinstveni DF, koji je na minulim loklanim izborima predvodio sada pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović. Upravo je raskol unutar Božovićeve koalicije, te međusobni otvoreni rat dvije frakcije doveo do toga da se skrati mandat lokalnom parlamentu samo godinu i po nakon izbora, kad je ovaj politički savez osvojio apsolutnu većinu.

“Vijestima” je rečeno da će NSD i PzP izaći s jedinstvenom listom, te da će biti otvoreni pregovori da im se pridruži SNP. U pitanju je frakcija koju predvode aktuelni direktori “Morskog dobra” i TO Budve Mladen Mikijelj i Nemanja Kuljača.

I suprotstavljena frakcija okupljena oko odlazećeg predsjednika Skupštine opštine Nikole Jovanovića izaći će s posebnom listom, koja će formalno biti lista DNP. Ostaje da se vidi da li će lista nositi ime Mila Božovića.

Zasad se još ne zna da li će biti formirana neka grupa građana koja bi mogla da nastupi na izborima. “Vijestima” je rečeno da se još ne zna da li će predsjednik Jakov Milatović podržati neku listu, iako mnoge partije očekuju da bi to one mogle biti imajući u vidu da šef države ima dosta simpatizera u Budvi.

Liste se predaju do 1. maja u ponoć

Partije, koalicije ili grupe birača koje žele da učestvuju na izborima u Budvi, treba da dostave listu Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) najranije do 15. aprila do 24 časa, a najkasnije do 1. maja do 24 časa.

To je određeno kalendarom rokova za sprovođenje izbornih radnji koji je juče, kako je "Vijestima" potvrđeno, usvojio OIK na čijem je čelu Đorđije Vujović.

OIK najkasnije 20 dana prije održavanja izbora, odnosno najkasnije do 6. maja do 24 časa treba da odredi biračka mjesta na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koje vodi birački spisak.

OIK najkasnije do 16. maja do 24 časa oglašava koja su biračka mjesta određena i koji će birači glasati na kom biračkom mjestu.

Najkasnije do sjutra u ponoć, MUP preko medija i na svojoj internet stranici oglašava da izlaže birački spisak, odnosno dio biračkog spiska za jedinicu lokalne samouprave. MUP rješenjem zaključuje spisak najkasnije do 16. maja do 24 časa.

Kalendarom je određeno da su javni emiter, kao i komercijalni i neprofitni emiteri dužni da do 5. aprila do 24 časa donesu i učine dostupnim javnosti pravila kojima se uređuje predstavljanje podnosilaca izbornih lista.

Bonus video: