Maslenikov: Zajednica ruskog govornog područja suočena sa problemom nemogućnosti dobijanja konzularnih usluga

Iz Prave Crne Gore je saopšteno da se predsjednik te partije Marko Milačić sastao sa ambasadorom Rusije u Crnoj Gori Vladisalvom Maslenikovim

3382 pregleda 7 komentar(a)
Milačić i Maslenikov, Foto: Prava Crna Gora
Milačić i Maslenikov, Foto: Prava Crna Gora

Kao rezultat protjerivanja u oktobru 2022. svih zaposlenih u konzularnom odeljenju ambasade, zajednica ruskog govornog područja, koja je naglo porasla (sa otprilike pet na 30 hiljada ljudi), suočena je sa problemom nemogućnosti dobijanja konzularnih usluga predviđenih zakonodavstvom Rusije, saopštio je ambasador Rusije u Crnoj Gori, Vladislav Maslenikov.

"Neprihvatljivo vrijeme čekanja u redu za termin (ponekad se ljudi ne mogu prijaviti i po nekoliko mjeseci), nedostatak specijalizovanih službenika koji govore srpski jezik i pun obim konzularnog znanja su dovela do ograničenja funkcija koje pruža konzularno odeljenje", rekao je Maslenikov.

Iz Prave Crne Gore je saopšteno da se predsjednik te partije Marko Milačić sastao sa Maslenikovim.

U saopštenju se navodi da je Milačić ovom prilikom upitio i lično saučešće povodom nedavnog terorističkog napada u Moskvi, te čestitao na izbornoj pobjedi Vladimira Putina na predsjedničkim izborima u Rusiji.

Iz Prave Crne Gore su naveli da je "Milačić iznio iznenađenje podacima koje je iznio Maslenikov, posebno imajući u vidu da dok se ambasada Ruske Federacije u Crnoj Gori bavi diplomatskom podrškom sopstvenim građanima i pomaže crnogorskim institucijama u pribavljanju službenih informacija Ruske Federacije, dotle brojne zapadne ambasade rade sa diplomomatskim osobljem koje se mjeri desetinama i stotinama diplomatskih službenika, dok je broj građana njihovih država u Crnoj Gori zanemarljiv, pa je njihov jedini posao bavljenje državnom politikom Crne Gore i poslovima izvršne vlasti, pošto nema ni jednog drugog razumnog objašnjenja zašto je nekome potrebna toliko nesrazmerna logistika, građevine, tehnologija, pravna i diplomatska zaštita kao i diplomatska infrastruktura koja se ogleda u stotinama diplomatskih službenika, a drugim ambasadama ne omogućavaju ni osnovni uslovi za bavljenje diplomatskom misijom i servisom sopstvenih građana koji žive u Crnoj Gori, a što je i osnovni interes same Crne Gore".

"Učesnici sastanka su izrazili zajedničku zabrinutost da ovako neozbiljan odnos prema građanima Ruske Federacije i samoj Ruskoj Federaciji vodi ka složenim ekonomskim, političkim i bezbjedonosnim pozicijama Crne Gore, jer se tako značajnoj zajednici čije su pretežne životne aktivnosti locirane u Crnoj Gori, dovodi u pitanje regulisanje osnovnih ljudskih prava i sloboda. Takvo postupanje crnogorskih institucija predstavlja pritisak na oko 30.000 građana Ruske Federacije da traže rješavanje svojih statusnih prava na alternativne načine koji mogu snažno opteretiti crnogorske institucije i ekonomiju, kao što je azil i slično, a što krajnje finansijski i administrativno opterećuje državu. Umjesto da idemo stabilnim finansijskim autoputem, neko u Crnoj Gori pravi vještačke rupe i kratere koji će dovesti do toga da nas ozbiljne investicije sve šire zaobilaze kao stabilnu destinaciju jer vlasnike kapitala više od državne politike zanima odnos države prema samom kapitalu i kako su tačno prošli drugi investitori koji su došli u Crnu Goru, bez obzira na njihovu naciju, vjeru, državljanstvo ili boju kože", piše u saopštenju.

Iz Prave su rekli da je Milačić izrazio interes "da ova briga stigne do najšire javnosti i donosilaca odluka u Crnoj Gori, kako bi prije težih posledica došlo do normalnog rada ambasade Ruske Federacije, u skladu sa diplomatskim konvencijama i dobrom diplomatskom praksom".

"Poseban naglasak stavljen je na suzbijanje antiruske propagande i dezinformisanja, kao i jačanje bilateralne saradnje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: