"Važno da Vlada nastavi sa posvećenosti demokratskoj tranziciji, euroatlanskim integracijama i suočavanja sa prošlosću"

"Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori podržava inicijativu nevladinih organizacija (NVO) i građanskih aktivistkinja upućenu premijeru Milojku Spajiću da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici", kazali su iz Bošnjačkog vijeća

7025 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Bošnjačko Vijeće
Foto: Bošnjačko Vijeće

Smatramo da je veoma važno da Vlada Crne Gore nastavi sa politikama pune posvećenosti demokratskoj tranziciji, euroatlanskim integracijama i suočavanja sa prošlosću, navodi se u saopštenju Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Oni su to kazali povodom povodom informacije da su predstavnici 14 nevladinih organizacija (NVO) i građanske aktivistkinje Jovana Marović i Dina Bajramspahić uputili su danas premijeru Milojku Spajiću inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

"Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori podržava inicijativu nevladinih organizacija (NVO) i građanskih aktivistkinja upućenu premijeru Milojku Spajiću da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici. Nijedan zločin nad civilima ne smije biti zaboravljen i prikriven nehatom ili nečinjenjem pravosuđa, koje i ovom prilikom podsjećamo da preispita ko je odgovoran za nekoliko ratnih zločina počinjenih u samoj Crnoj Gori i nad njenim građanima", dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim riječima značajan korak je puno poštovanje presuda mđunarodnih sudova i osuda genocida u Srebrenici, počinjenog nad Bošnjacima, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

"Skupstina Crne Gore usvojila je Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, čime je pokazala svoju punu posvećenost ovakvom opredjeljenju. Ovoga puta Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici dolazi sa najznacajnije svjetske adrese-Ujedinjenih nacija, pa je stoga potpuno prirodno da se Crna Gora pridruži listi zemalja koje su sponzori ove rezolucije. Stoga se pridružujemo ovoj inicijativi vjerujući da će naša Vlada to i uraditi u kontekstu pune afirmacije suočavanja sa prošlošću i otklona od ratnih politika 90-ih, te pomirenja i izgradnje dobrosusjedskih odnosa u regionu", zaključili su.

Bonus video: