Rajzing Rajnke: Borba protiv trgovine ljudima zahtijeva koordinisan i multisektorski pristup

Predstavnici institucija, Ambasade SAD i misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Crnoj Gori obilježili su danas u Podgorici početak programa “Jačanje napora u suzbijanju trgovine ljudima u Crnoj Gori”, u čijem će fokusu biti jačanje nacionalnih kapaciteta u borbi protiv trgovine ljudima

4611 pregleda 47 reakcija 6 komentar(a)
Ambasadorka SAD u Crnoj Gori: Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Američka privredna komora
Ambasadorka SAD u Crnoj Gori: Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Američka privredna komora

Borba protiv trgovine ljudima zahtijeva koordinisan, multisektorski pristup ukorijenjen u poboljšanim mehanizmima sprovođenja svih aktivnosti, snažnoj i kontinuiranoj saradnji i međusobnoj podršci, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Predstavnici institucija, Ambasade SAD i misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Crnoj Gori obilježili su danas u Podgorici početak programa “Jačanje napora u suzbijanju trgovine ljudima u Crnoj Gori”, u čijem će fokusu biti jačanje nacionalnih kapaciteta u borbi protiv trgovine ljudima.

Projekat finansira Biro za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL) Američke ambasade, a sprovodiće ga IOM u bliskoj saradnji sa predstavicima relevantnih nacionalnih institucija, u naredne dvije godine.

Rajzing Rajnke je istakla da trgovina ljudima narušava vladavinu prava, bezbjednost zajednica i granica, snagu ekonomije.

Ona je kazala da se nijedan subjekat, bilo da je to vlada, lokalna uprava, tužilaštvo, pravosuđe, policija, civilno društvo ili privatni sektor, ne može sam nositi sa tim složenim pitanjem.

“Ova bitka zahtijeva koordinisan, multisektorski pristup ukorijenjen u poboljšanim mehanizmima sprovođenja svih aktivnosti, snažnoj i kontinuiranoj saradnji, dijeljenju znanja i međusobnoj podršci. Svaki od ovih aktera ima jedinstvenu ulogu u borbi protiv trgovine ljudima, i svaki od njih je podjednako važan”, rekla je Rajzing Rajnke.

Šef Misije IOM-a Vladimir Gjorgjiev kazao je da projekat predstavlja važan korak u poboljšanju e borbe protiv trgovine ljudima, zahvaljujući zajedničkim naporima vlade, donatora, IOM-a i lokalnih i međunarodnih partnera.

„Nadam se da će uskoro, zahvaljujući ovoj saradnji i zajedničkom radu, Crna Gora napredovati sa trenutnog statusa na „Nivo 2 Liste država pod nadzorom“ na „Nivo 2“ i eventualno na Nivo 1", naveo je Gjorgjiev.

On je naglasio značaj saradnje između partnerskih organizacija i potrebu za unapređenjem efikasnosti Crne Gore u suzbijanju trgovine ljudima kroz mjere zaštite, partnerstva, prevencije i gonjenja.

Izvještaj Stejt Dipartmenta o trgovini ljudima za Crnu Goru za 2022. godinu identifikuje da crnogorska Vlada nije u potpunosti ispunila minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali takođe prepoznaje značajne napore u tom smjeru.

Iz IOM-a i Ambasade SAD su kazali da će projekat primijeniti holistički pristup obrađujući i politički i operativni nivo rada u cilju unapređenja odgovora na trgovinu ljudima u Crnoj Gori.

„Na političkom nivou, projekat će težiti unapređenju rada i koordinacije među relevantnim zainteresovanim stranama na terenu definisanjem protokola o saradnji i identifikacijom uloga i odgovornosti stranaka u pitanju“, navodi se u saopštenju.

Projekat će, dodaje se, raditi na jačanju kapaciteta različitih sagovornika na operativnom nivou, kroz seriju aktivnosti za izgradnju kapaciteta usmjerenih na identifikaciju potencijalnih žrtava trgovine ljudima (VoTs) i sistem upućivanja.

„Kao dio posvećenosti Crne Gore u borbi protiv trgovine ljudima, IOM Crna Gora i Ambasada SAD, zajedno sa svojim partnerima, nastavljaju da unapređuju nacionalni odgovor i poboljšavaju sistem zaštite za ranjive grupe i žrtve trgovine ljudima“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: