Nikolić: Da je Đukanović slao gorivo za tenkove, ne bi mu dali da se primakne kad se obilježava Dan sjećanja na žrtve

Radunović podsjetio na tvrdnje bivšeg ministra u RS

27737 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Youtube/Skupština Crne Gore
Foto: Youtube/Skupština Crne Gore
Ažurirano: 07.05.2024. 13:17h

Crna Gora će u misiju Ujedinjenih nacija na Kipru uputiti do tri pripadnika Vojske Crne Gore (VCG), a u NATO pomorsku operaciju „Sea Guardian" do četiri vojnika Mornarice, uz mogućnost rotacije.

To je predviđeno odlukama o kojima Skupština treba da se izjasni.

Tokom rasprave o odlukama, ministar odbrane Dragan Krapović rekao je da upućivanje pripadnika VCG na Kipar predstavlja doprinos Crne Gore opštoj bezbjednosti i ukupnim naporima, koji imaju za cilj poboljšanje ugleda Crne Gore u međunarodnoj zajednici.

“Ali i priliku za pripadnike Vosjke da učestvuju u aktivnostima u multinacionalnom okruženju, u realnim uslovima”, kazao je Krapović.

Istakao je da pripadnici Vojske imaju pravo na novčanu naknadu tokom učešća u misijama, a visinu će odrediti Vlada.

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Miloš Pižurica je rekao da VCG, iako brojčano mala, može biti aktivan činilac u misijama održavanja mira u svijetu.

Nikola Janović (DPS) je rekao da je psolednjih decenija obučenost i profesionalnost crnogorskih vojnika se pokazuje kada se vrate iz misija:

“Znamo da su dobitnici velikog broja priznanja i medalja”.

On je kazao da u vladajućoj većini praktično ne postoji partija koja je 2017. glasala za ulazak Crne Gore u NATO, a danas “zdušno podržava učlanjenje”.

“Pozdravljam tu evoluciju koja se dogodila poslednjih godina”, rekao je Janović.

Nikola Rakočević (DPS) je pitao zašto je dramatičan pad od 12 odsto povjerenja NATO savezu u posljednje tri godine:

“Zato što danas u vlasti imamo one koji se suštinski protive učlanjenju Crne Gore u NATO, ili da budem precizan - Demokratski front, jer svi drugi podržavaju, bilo deklarativno, bilo suštinski ”.

Govoreći o rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici, istakao je da je Crna Gora umjesto da kosponzoriše rezoluciju, odlučila da relativizuje zločin genocida u Srebrenici.

Polsanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović je rekao da će podržati odluke o slanju vojnika u misije, istakavši da je to veliki doprinos globalnom očuvanju mira u svijetu.

Šef kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić rekao da je Crna Gora zemlja apsurda, jer o upućivanju vojnika u NATO misiju treba da odlučuju i glasaju oni koji se u stranačkom programu zalažu za iščlanjenje iz Alijanse:

“Žao mi je što vaši politički partneri pristaju na tu vrstu političke demagogije”.

Istakao je da će DPS podržati slanje vojnika u misije.

Slaven Radunović (NSD) je odgovorio da ne zna ko je došao “na čiju politiku”:

“Krupne stvari su bitne. Vi ste došli na naše. Vaš predsjednik partije je govorio da će Crna Gora biti poslednje komunističko ostrvo u Evropi... Vi ste i za NATO bili da se dodvorite Zapadu i da se omogući Đukanoviću i prijateljima da vlada ovim feudom na način kako je htio. Vašoj partiji su bliži sistemi vladnja na Bliskom ili Dalekom Istoku... Ostavljamo vas u 'magarećoj klupi', tu ćete da ostanete ko zna koliko decenija dok se ne promijenite”, kazao je Radunović.

Nikolić je kazao da Radunovića demantuju činjenice, jer su zagovarali čvrste veze sa Rusijom i Bjelorusijom, gdje ne postoji opozicija, nevladin sektor i drugačije mišljenje:

“I vi nama pričate o demokratiji”.

Radunović je rekao da je DPS prodao pola Crne Gore ruskim oligarsima.

Jelena Nedović (PES) je kazala da vjeruje da je Vladi, poslanicima i građanima isključivo stalo do mira i da niko nije pokazao da je to drugačije. Ona je rekla da uvjerava da će ostati na evropskom i evroatlantskom putu.

Slaven Radunović je kazao da poslanici DPS-a pominju opet Srebrenicu kako bi ih posvađali.

“Ponavljam, da nikad nijednu bošnjačku majku ni albansku, nije ništa zaboljelo što su uradili ili Andrija Mandić ili Slaven Radunović ili bilo ko od nas. A po svjedočenju ministra Republike Srpske Momčila Mandića, gorivom koje je slao Milo Đukanović, su tada operisali tenkovi i kamioni oko Srebrenice”, rekao je Radunović.

Andrija Nikolić je kazao da zna koji je to ministar, čije interese zastupa i šta radi njegov sin:

“Koji je akreditovan da radi za vaše interese”.

Da je istina za gorivo, majke Srebrenice, kako je rekao, ne bi dozvolile Đukanoviću da se “tamo primakne” kad se obilježava Dan sjećanja na žrtve.

Poslanici će se o odlukama za odlazak vojnika u misije izjasniti naknadno.

Bonus video: