Stanić: Darmanović umjesto izigravanja NATO marionete da prošeta kroz KBC i pogleda nepregledne redove pacijenata

"Crnogorski građanin, bio informisan ili ne, ne mora biti stručnjak da bi golim okom procijenio u kakvom se stanju nalazi zdravstvo u Crnoj Gori. To stanje vidljivo je, ne samo našim građanima, koji ga najbolje osjećaju kad koriste njegove usluge, već i UNICEF-u koji je prije nekoliko godina naše zdravstvo ocijenio najgorim u Evropi"
148 pregleda 17 komentar(a)
Novica Stanić, Foto: Prava Crna Gora
Novica Stanić, Foto: Prava Crna Gora
Ažurirano: 05.12.2018. 15:14h

Prava Crna Gora poručuje ministru Darmanoviću da umjesto izigravanja NATO marionete i slijepog izvršavanja njihovih naredbi, prošeta kroz Kliničko-bolnički centar (KBC) i pogleda nepregledne redove pacijenata, saopštio je danas Novica Stanić, član predsjedništva Prave Crne Gore.

"Crnogorski građanin, bio informisan ili ne, ne mora biti stručnjak da bi golim okom procijenio u kakvom se stanju nalazi zdravstvo u Crnoj Gori. To stanje vidljivo je, ne samo našim građanima, koji ga najbolje osjećaju kad koriste njegove usluge, već i UNICEF-u koji je prije nekoliko godina naše zdravstvo ocijenio najgorim u Evropi. Ne želeći da likujemo nad tom činjenicom, uprkos tome što smo – makar po riječima funkcionera vladajuće partije – regionalni lideri na putu ka Evropskoj uniji, vrlo je važno još jednom skrenuti pažnju javnosti na jučerašnju neshvatljivu izjavu ministra vanjskih poslova, Srđana Darmanovića, da će Vlada Crne Gore kroz NATO fondove izdvojiti 400.000 eura za "unapređenje zdrvastvenog sistema za avganistanske snage bezbjednosti". Na stranu podatak da je upravo NATO razrušio zdravstveni, kao i svaki drugi, sistem u Avganistanu, prilično je neshvatljivo da zvanična Crna Gora pored takvog stanja u domaćem zdravstvenom sistemu, pomaže zemlju čijem nezavidnom položaju ni najmanje nije doprinijela", istakao je Stanić.

On je dodao da nikada u Crnoj Gori nije bilo toliko ultrazvučnih aparata, skenera i magnetnih rezonanci, a nezadovoljstvo pacijenata, takođe nikad veće.

"Nikada se, do ove Vlade, djeca u Crnoj Gori nisu liječila SMS porukama, niti je zračenje pacijenata na Onkološkom institutu počinjalo u četiri sata izjutra i trajalo nekada i do 21 čas. Pritom se aparat za zračenje vrlo često kvari, pa za 25 seansi zračenja pacijenti izgube po dva do tri mjeseca. Ne zna se šta je gore, biti čitavo to vrijeme u bolnici, putovati iz mjesta boravka ili naći stan u Podgorici, jer Fond zdravstva ne priznaje troškove boravka u Podgorici za dane kada aparat ne radi. Novi aparat za zračenje je nabavljen, ali nije u funkciji, jer još ljudi nisu poslati na obuku. Zbog toga svake nedelje mora dolaziti stručnjak iz okupatorskog Beograda, kome se plaća dnevnica 600 eura, da popravlja stari aparat. Kad bi se Darmanović sreo sa ovim nesrećnicima vjerovatno mu ne bi palo na pamet da pomaže zdravstveni sistem Avganistana", kazao je Stanić.

Bonus video: