Ko je prodao puške Velimiroviću na Kosovu?

SDT nije odgovorilo da li je Kosovu prijavilo trgovinu oružjem
85 komentar(a)
Mirko Velimirović, Foto: Screenshot (YouTube)
Mirko Velimirović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 12.12.2016. 06:36h

Branilac Bratislava Dikića, advokat Milan Petrović najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Mirka Paja Velimirovića, ukoliko to ne urade nadležni iz države na čijoj teritoriji je kupio veću količinu oružja.

Velimirović je pred sudijom podgoričkog Višeg suda priznao da je na teritoriji Kosova kupio 50 automatskih pušaka i tri sanduka municije. To oružje navodno je trebalo da koriste osumnjičeni za pokušaj terorizma tokom izborne noći u Podgorici.

Pojasnio je da mu je 30.000 eura za nabavku oružja dao Aleksandar Sinđelić, koji je kasnije postao svjedok saradnik, a da je puške kupio po dogovoru sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem. Navodno, tužilac mu je rekao da kupi oružje nakon što je došao u Podgoricu i prijavio da je dio ekipe koja planira haos u izbornoj noći.

Iz SDT “Vijestima” nijesu odgovorili da li su kolegama iz države u kojoj je Velimirović kupio oružje, prijavili da je kod njih počinjeno krivično djelo.

“Ročište radi odlučivanja o sporazumu o priznanju krivice koje je Specijalno državno tužilaštvo zaključilo sa okrivljenim M. V. bilo je javno. Sve informacije koje u ovoj fazi postupka mogu biti dostupne javnosti tom prilikom su i saopštene”, odgovorili su iz SDT-a 6. decembra.

“Vijesti” su dan ranije pitale da li je Velimirović tužiocu rekao gdje je i od koga nabavio puške i ostalo naoružanje, koje je prema sopstvenom priznanju uništio i da li su obavijestili nadležne organe te države, kako bi oni eventualno procesuirali i prodavca velike količine oružja.

Velimirović je na ročištu, na koje se pozivaju iz SDT-a, kazao da se prije dolaska u Crnu Goru raspitao na Kosovu i provjerio da se automatske puške mogu kupiti za 400 do 450 eura.

“Znajući da sam sa tužilaštvom već sklopio dogovor, otišao sam sa ljudima od kojih sam kupio oružje i po nalogu tužilaštva ja sam odmah to oružje rasklopio i bacio u jezero”, kazao je Velimirović. Advokat Petrović je rekao da je Velimirovićeva izjava data na ročištu za potvrđivanje optužnice u koliziji sa izjavom koju je taj okrivljeni dao u tužilaštvu.

“Na saslušanju u Specijalnom tužilaštvu rekao je da mu je Aleksandar Sinđelić dao nalog i novac da kupi oružje. Nakon toga je, u sudnici Višeg suda u Podgorici, prilikom potvrđivanja sporazuma o priznanju krivice, rekao da je oružje kupio po nalogu Katnića. To znači da je on na teritoriji neke druge države izvršio krivično djelo po nalogu glavnog specijalnog tužioca Crne Gore”, rekao je branilac osumnjičenog za pokušaj terorizma.

Dodao je da vrlo ozbiljno razmatra mogućnost da pokrene krivični postupak protiv Velimirovića, za krivično djelo koje je izvršio na teritoriji druge države - Srbije ili Kosova.

“Tražićemo da se ti detalji ispitaju i da se nadležni organi te države pozabave njegovim priznanjem. Prosto je nemoguće da nijedna služba neke države ne zna da se neko bavi nelegalnom prodajom oružja, da nemaju saznanja da se u toj NN državi može slobodno trgovati oružjem. Nemoguće je da neko može da kupi 50 automatskih pušaka i tri sanduka municije van kontrole države. Zbog toga očekujemo od nadležnih organa da pokrenu postupak i podnesu prijavu, jer oni moraju da reaguju po saznanju. Ako izostane njihova reakcija, odbrana će svakako reagovati”, ocijenio je branilac bivšeg šefa srpske Žandarmerije.

“Čudno objašnjenje o uništenju oružja”

Petrović je ocijenio čudnim Velimirovićevo objašnjenje o uništavanju oružja, navodno nabavljenog za terorističke napade u Podgorici.

“Rekao je da je po nalogu glavnog specijalnog tužioca Katnića rastavio oružje i bacio u NN jezero, bez navođena mjesta gdje je to jezero. Sve to za nas je veoma diskutabilno i još jedanput baca sumnju u iskaz i priznanje Velimirovića i postavlja opravdano pitanje - da li se sve to zaista tako dogodilo. Ako jeste, očekujemo da nam se tokom postupka pruži neki materijalni dokaz o svemu tome. Ako je Velimirović mogao da fotografiše navodno oružje, koje mu je kasnije specijalni tužilac pripremio iz rezervnog sastava, mogao je i da pruži neke dokaze da je oružje zaista kupio, rastavio i bacio u NN jezero”, kazao je Petrović. Katnić je 20. oktobra na TV Vijesti rekao da je oružje uništeno “na bezbjednoj lokaciji van Crne Gore”. “To nije uradila partnerska služba, to su uradila lica koja su bila pod kontrolom SDT i Specijalnog policijskog odjeljenja. Onesposobio ga i uništio van teritorije Crne Gore”, rekao je on 20. oktobra.

“Velimirović svjedočio da potvrdi Katnićevu priču”

Petrović je rekao da je Velimirović u sudnici pričao ono što je trebalo da potvrdi ranije izjave Milivoja Katnića.

“U dosadašnjem toku postupka, čak ni nakon potvrde sporazuma o priznanju krivice između tužilaštva i Velimirovića, nijesmo vidjeli konkretne dokaze. Jedino što je okrivljeni Mirko Velimirović u svom svjedočenju potvrdio navode glavnog specijalnog tužioca. On je u stvari bio svjedok Katniću, tvrdeći da je tačno ono što je tužilac ranije govorio i objašnjavao, odnosno potvrdio je njegove navode za koje takođe nismo do sada vidjeli materijalne dokaze, jer ih nema”, kazao je advokat.

Katnić je ranije saopštio da je haos u izbornoj noći trebalo da počne ispred Skupštine. Navodno, grupa demonstranata koja bi se sukobila sa policijom bila bi pod kontrolom Dikića i političara iz DF-a, čiji identitet tužioci još nijesu otkrili.

Uskoro saslušanje Sinđelića

Petrović je kazao da narednih dana očekuje poziv specijalnog tužioca Saše Čađenovića koji bi trebalo da zakaže saslušanje Sinđelića u svojstvu svjedoka.

“Čekam da vidim kako će Sinđelić da objasni uloge ostalih okrivljenih. S obzirom na to da je prema naredbi o sprovođenju istrage on bio organizator svega, treba da objasni kome je kakvu ulogu dodijelio. U skladu sa tim, treba da vidimo i da li postoje dokazi za njegove navode. Prema Zakoniku o krivičnom postupku nije dovoljno samo svjedočenje i izjava svjedoka saradnika da bi neko bio osuđen, ili u ovom slučaju optužen”, objašnjava advokat Petrović.

Njegovog branjenika Dikića i sadašnjeg svjedoka saradnika Sinđelića tužilaštvo je donedavno sumnjičilo da su organizatori kriminalne grupe koja je u izbornoj noći u Podgorici trebalo da ubija građane i uhapsi tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Dikić je uhapšen 15. oktobra u Podgorici, a Sinđelić se petnaestak dana kasnije sam predao crnogorskim istražiteljima, nakon čega mu je Specijalno tužilaštvo ponudilo status svjedoka saradnika u tom predmetu. Nakon što je Sinđelić pod još nerazjašnjenim okolnostima došao u Podgoricu, specijalno tužilaštvo organizatorima terorističke grupe označilo je Ruse Eduarda Vladimiroviča Shirokova i Vladimira Nikolajeviča Popova.

Bonus video: