Jusant: Opustite se i istražujte civilizaciju koju je odnijelo more

Francuski studio DONT NOD koji stoji iza naslova Jusant poznat je po serijalima “Vampire” i “Life is Strange”

4547 pregleda 1 komentar(a)
Morate razmišljati o svakom potezu, Foto: Printscreen
Morate razmišljati o svakom potezu, Foto: Printscreen

Penjanje je uvijek bilo jedna od onih stavki koje su gotovo neprimjetne u video-igricama. Nije potrebna neka velika filozofija da bi se osvojio toranj ili prešlo neko brdo. Međutim, to se sve mijenja s igricom od francuskog razvojon tima - DONT NOD koji donosi krajnje neobično avanturističku igricu penjanja sa toplim bojama, pastelnom grafikom i, ono što DONT NOD radi najbolje - pričom.

Jusant je francuska riječ koja znači “osjeka” a ima jasnu povezanost s igricom jer se upravo, kao igrač nalazite na podnožju jedne velike planine tj. nekadašnje civilizacije koju je odnijelo more. Sada, kada se voda povukla, imate priliku da istražite tu nestalu civilizaciju. Na ovu avanturu idete sa životinjicom zvanom Ballast koja se krije u vašem rancu.

Francuski studio je poznat po naslovima poput “Vampire” i “Life is Strange” serijala. Njihov najveći adut jeste to što zaista kreiraju srceparajuće priče koje ostaju sa nama dugo nakon što se odjavna špica igrice završi. Ovoga puta su nadmašili i sebe, i razdrmali tržište igara svojom igricom koja upotrebljava skroz inovativan pristup penjanju.

Moram da napomenem da iako je akcenat ovdje više na samoj mehanici, ne možemo da izuzmemo i samu grafiku kao i priču. Bez prevelikih spojlera, igrica gradi osjećaj nostalgije, povezuje vas sa istorijom dok prolazite kroz ruševine i uske tunele. Zidovi, koji su nekada bili pokriveni hladnom vodom, sada odzvanjanju ehom jedne nestale civilizacije, čije tragove samo možemo videti na zidovima i na preostalim papirima.

Lijeva ruka, pa desna, pa opet lijeva

Da biste bolje razumjeli kako Jusant uspijeva da promijeni način na koji posmatramo penjanje u igricama, moramo da se osvrnemo na ranije naslove. Primjer za koji sam siguran da će svi znati jeste Assasins Creed ili Tomb Raider. Penjanje je tu vrlo uprošćeno, da ne kažem i arkadno, gdje samo treba da držite Space dugme i pomjerate miš u kom pravcu želite da se vaš lik kreće. Ne postoji faktor umora ili iscrpljenosti. I to je sasvim u redu. Ovdje samo pravimo kontrast između dvije mehanike, ne kritikujemo Assassins Creed ili drugu igricu.

Sa kontrolerom tragate za polje gdje možete da se uhvatite, onoliko koliko vam ruka doseže. Caka je u tome što morate taj taster da držite dok tragate za narednim poljem - baš kao i u pravom životu. Ako slučajno pustite, recimo, lijevu ruku - automatski padate. Vi pustite dugme, igrač pusti svoju ruku. U igrici se nalaze potpore za koje možete da zavežete konopac koji vas drži u slučaju da ispustite taster. Pored toga, na nekim nivoima treba da se zanjišete kako bi prešli na drugi kraj.

Jusant vas na pametan način tjera da razmišljate o svakom vašem potezu, od položaja konopca, do toga koliko “snage” imate. Recimo, jedan skok troši snagu pa morate da pričekate dok se igrač ne odmori dovoljno. Ono što daje čar svemu ovome jeste što konopac može da se zakači na različite predmete tako da morate da budete pažljivi. Isto tako, pruža vam neku vrstu neograničenog prostora za igranje i slobode u kretanju.

Vaša putanja ka vrhu planine nije linearna, i to se ogleda u tome da je nekad neophodno da skrenete sa puta da bi ste pronašli bolju poziciju za vezanje konopca ili uopšteno za penjanje.

Nije stvar u tome da se treba pretrpavati

Poenta nije u tome da sve igrice sada dodaju komplikovanu tehniku penjanja ili previše kontrola i dugmića na koje igrač mora da pazi. DONT NOD se potrudio da napravi nešto originalno i zanimljivo.

Jusant upotrebljava kinestetički dizajn gdje daje igraču veću moć mimike glavnog lika sa kontrolerom, tastaturom ili mišem. Ovaj pristup izradi igrice ne samo da gradi bolju uključenost i uklapanje igrača već daje veći osjećaj kontrole i superiornosti. Na taj način, po mom mišljenju, igrač više cijeni svaki potez što je napravio jer je morao više da uloži truda u njega.

Šta je u pitanju?

Svaka igrica, pa i društvena igra “Čovječe ne ljuti se”, ima svoju vrstu rizika, gubitka i dobitka. Možda ste pomislili, šta se dogodi kada pustim sve kontrole i igrač kreće da pada niz liticu? Pa … ništa. Igrica vas ponovo vraća tamo gdje ste bili. Iako Jusant pravi promjenu s aspekta mehanike, ne postoji neki rizik ili gubitak od kog treba da strepite. Što nas dovodi do zaključka da Jusant možete da igrati češće da biste se opustili.

Zaključak

Jusant je pokazao koliko penjanje i istraživanje terena oko sebe može da bude unosno, bez rizika ili opasnosti. A odluku o tome da li je ovo bilo neophodno ili ne, prepuštam vama i ostavljam vas sa izjavom razvojnog tima koji kaže:

“U Jusantu ne možeš da umreš! Ne želimo da kažnjavamo igrače zbog neuspjeha, umjesto toga želimo da igra bude meditativna. Ipak, morate da budete oprezni u zavisnosti od toga koliko je preostalo konopca”.

Bonus video: