Čajevi protiv prehlade

5683 pregleda 1 komentar(a)
čaj, Foto: Shutterstock
čaj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2016. 12:14h

Prelazni periodi u godini, odnosno periodi kada se smjenjuju dva godišnja doba, veoma često pogoduju nastanku i razvoju prehlade.

Simptomi prehlade, znaju da budu toliko iscrpljujući, da iako nemate temperaturu jednostavno budete prikovani za krevet. Umjesto jakih ljekova, evo provjerenih biljnih napitaka koji će vam “podići sistem”.

  • Čaj od đumbira

Očišćen korijen đumbira kratko prokuvajte u 300 ml vrele vode. Dodajte kašiku meda, sok jednog limuna i

1-2 kašike jabukovog sirćeta. Pijte dok je još topao.

Ovaj čaj odličan je i za djecu. Odrasli mogu dodati malo kurkume ili kajenske paprike kako bi postigli bolji efekat i prije se oporavili.

  • Čaj od korijena ehinacee

Jednu čajnu kašičicu korijena ehinacee prelijte sa dvije čaše ključale vode. Ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procedite. Pijte topao, tri puta na dan.

Čaj može i da se podgrijava, pa možete napraviti veću količinu uveče i ujutro zagrijati pa piti ponovo.

Što biljka duže stoji u vodi, čaj je ljekovitiji, ali ne smije stajati duže od 24 sata pošto se poslije toga mogu razviti gljivice. Ovom čaju možete dodati đumbir, neven ili šipurak, jer su i te biljke dobre za prehladu i razne viroze.

  • Čaj od luka, meda i cimeta

Da bi ste pripremili ovaj izuzetno djelotvoran čaj protiv prehlade, za početak uzmite litar vode. Vodu sipajte u šerpu i u nju ubacite glavicu luka sa koje ste uklonili površinski sloj ljuske i krajeve. Skuvajte luk. Kada se luk skuva, procijedite čaj od luka i podijelite ga u tri do četiri jednake količine. U prvi deo količine, sipajte kafenu kašičicu meda i kafenu kašičicu cimeta.

Sačekajte da se med i cimet rastvore, a zatim popijte čaj . Preostale dvije ili tri količine čaja od luka, popijte tokom dana, takođe sa dodatom kašičicom meda i sa dodatom kašičicom cimeta.

  • Moćna žalfija

Teško je nabrojati sva ljekovita svojstva žalfije. Za stare Grke to je bila “sveta biljka”. Upotrebljavali su njeno lišće i cvijet i smatrali da, za dobro zdravlje čaj od žalfije treba piti svakodnevno cijelog života. Tako je bilo i u starom Rimu odakle potiče izreka: „Zašto da umre čovek kome u bašti raste žalfija?”

Žalfija čaj može da se priprema i od svježih i od suvih listova. Za jednu šolju čaja dovoljna je kašičica suvih listova ili supena kašika svježih.

Prelijte vrelom vodom i držite poklopljeno pet minuta. Možete dodati malo meda.

Čaj od žalfije je odličan i kod groznice, te za ispiranje grla.

  • Čaj od nane, meda, limuna i kurkume

Svi od sastojaka koji se koriste za pripremu ovog čaja imaju pojedinačno dJelovanje na simptome prehlade. Udruženi, ovi sastojci deluju još brže i snažnije.

Zato, uzmite 250 ml ključale vode i njom prelijte jednu kašiku čaja od nane i pola kafene kašičice kurkume u prahu.

U tome zatim razmutite kafenu kašičicu meda i u to sve dodajte dve kafene kašičice soka od svleže cijeđenog limuna.

Sačekajte da se ovako pripremljen čaj hladi oko pet do deset minuta, a zatim ga popijte dok je što topliji.

U ovaj čaj , nemojte dodavati šećer i pijte ga dva do tri puta dnevno.

  • Čaj od luka, jabuke i limuna

Da bi ste pripremili ovaj čaj , potrebno vam je:

Jedna jabuka, glavica crvenog ili crnog luka, limun, litar vode.

Priprema:

Jabuku i limun dobro operite, a sa luka uklonite samo gornji sloj ljuske i krajeve. Zatim, limun presijecite na pola i zajedno

sa jabukom i sa lukom ga ubacite u šerpu sa jednim litrom vode.

Šerpu zatim stavite na ringlu i sačekajte da mješavina u njoj provri. Kada se to desi, nastavite sa kuvanjem još oko pet minuta.

Nakon toga, procijedite sadržaj i u njega iscijedite limun koji ste prvobitno skuvali, a zatim ga podijelite u tri jednake količine i sačekajte da se prohladi. Kada se čaj prohladi, trećinu količine popijte odmah dok je što toplija, a preostale dvije trećine popijte tokom dana.

Već ujutru ćete primijetiti da su se simptomi prehlade drastično smanjili.

  • Starinski recepti

Vruće mlijeko – jedna šolja toplog mlijeka ublažava upaljeno grlo. Može se koristiti i varijanta ” zaprženo mlijeko ”, koja efikasno liječi upaljeno grlo i utiče na produkciju sluzi.

Badem – nekoliko kašika mljevenog badema preliti sokom od pomorandže i piti tokom dana. Ublažava kašalj. Drugi recept za kašalj: natopiti 5-6 badema u vodi preko noći. Napraviti glatku masu od natopljenih omekšalih badema i dodati 1 kašičicu maslaca. Ovu masu jedite 3-4 puta dnevno i simptomi kašlja nestaju.

Bijeli slez – od korijena bijelog sleza se kuva čaj koji je dobar za grlo, jer umiruje iritacije i upale. Bijeli slez sadrži puno sluzi pa se koristi u sirupima za kašalj.

Majčina dušica (timijan) – ima antiseptično djelovanje na respiratorni trakt.

Čaj se prirema od 2 kašičice timijana koje se preliju sa šoljom ključale vode. Poklopiti i piti nakon 15 minuta. Ovaj čaj je odličan za inhalaciju.

Crvena ljuta paprika – napravite zdrav sirup miješanjem ¼ kašičice aleve ljute paprike, ¼ kafene kašike mljevenog đumbira, 1 kašike meda, 1 kašike jabukovog sirćeta i 2 kašike vode. Pijte sirup 2-3 puta dnevno. Kajenska paprika smanjuje bol u grudima koji nastaje kao posljedica kašlja. Zagrijeva tijelo i djeluje stimulativno.

Izvor: Dodatak o zdravlju

Bonus video: