Orkestar "Mitteleuropa" napunio veliku salu Doma kulture u Baru

Koncert je plod saradnje regije Friuli Venecija Đulija, Ambasade Italije u Crnoj Gori, Muzičke akademije sa Cetinja i JP Kulturni centar Bar
130 pregleda 0 komentar(a)
Mitteleuropa, Foto: Radomir Petrić
Mitteleuropa, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 27.11.2015. 08:09h

Koncert italijanskog simfonijskog orkestra "Mitteleuropa" sa kojim je kao klavirski solista nastupio istaknuti crnogorski pijanista Vladimir Domazetović iz Bara, održan u velikoj sali Doma kulture "Vladimir Popović Španac", bio je muzički događaj festivalske post-sezone u Baru.

Riječ je o svakako najposjećenijem koncertu klasične muzike u zatvorenom prostoru u Baru u ovom vijeku, kojem su nadahnute interpretacije umjetnika i umješno odabran repertoar dali dimenziju nezaboravnog srećnicima koji su mu prisustvovali.

"Bilo je svakako uzbuđenja pred nastup u rodnom gradu, što je i normalno svaki put, a bilo mi je zaista iznenađenje i kada sam vidio koliko je naroda došlo. Svirao sam u karijeri pred mnogo više gledalaca, ali, nikada pred ovoliko u Baru i zbog toga mi je ovo iskustvo posebno draže. Ističem saradnju sa sjajnim italijanskim muzičarima sa kojima nastupam i u Podgorici u petak", rekao je Domazetović "Vijestima" nakon koncerta, dok je primao čestitke prijatelja i kolega.

Koncert je otvorila "Serenada" italijanskog kompozitora Otorina Respiđija, nakon čega se Italijanima na sceni pridružio Domazetović koji je sa njima odsvirao legendarni Mocartov "Klavirski koncert u C-duru br. 21", jedno od najpoznatijih djela klasične muzike. Za kraj, "Mitteleuropa" je odsvirala Šumanovu "Simfoniju b. 1".

Koncert je plod saradnje regije Friuli Venecija Đulija, Ambasade Italije u Crnoj Gori, Muzičke akademije sa Cetinja i JP Kulturni centar Bar.

"Mitteleuropa" njeguje evropsku umjetničku tradiciju, a na repertoaru ima klasičnu simfonijsku i kamernu muziku, operu, operetu, mjuzikl, scensku i savremenu muziku. U brojnim svjetskim dvoranama orkestar je sarađivao sa eminentnim muzičarima kao što su Sergeij Krilov, Ramin Bahrami, Roberto Fabriđani, Milele Kampanela, Bruno Đurana, Lui Lorti, Aleksander Lonkvič, Marija Špengler…

Orkestrom su dirigovali renomirani dirigenti Nikša Bareza, Paskal Rofe, Ticiano Severini, Dmitri Jurovski… Sadašnji dirigent Đovani Pakor dirigovao je orkestrima širom Evrope.

Bonus video: