"Vandin testament" na Velikoj sceni CNP: Žena iz Bosne koja je prošla rat, silovanje...

U okviru segmenta Ulični teatar podgoričkoj publici će se predstaviti Royal Giraffe Theatre sa komadom “Ulicom”, a planirani program biće izveden večeras u Tržnom centru Delta sa početkom u 18 sati
81 pregleda 0 komentar(a)
Zoster, FIAT, Foto: Duško Miljanić
Zoster, FIAT, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 06.09.2015. 12:59h

Festival internacionalnog alternativnog teatra (FIAT), koji je otvoren koncertom bosansko-hercegovačkog sastava “Zoster”, večeras nastavlja predstava “Vandin testament” Les compagnons de jeu et atelier thetre actuel iz Francuske, koja će biti igrana na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati.

Tekst Žan-Pjer Simeona izvodi čuvena članica La comedie francaise Silvija Berže, koja je ujedno inicijator projekta u režiji Žil Brošena.

Sasvim obična priča našeg vremena: žena iz Bosne i njena beba u centru za prinudno zadržavanje. Ona je prošla kroz gotovo sve: rat, izgubljenu ljubav, silovanje, zabranjene granice, lutanja, siromaštvo, odbacivanje. Ne može ništa više da uradi, ni korak nazad, niti korak naprijed. Odlučila je da stavi tačku na sve jer nema više razloga za postojanje. Njena zaostavština djetetu: sopstveni nestanak, odsustvo zauvijek kojim briše tako mnogo patnji, poniženja, mnogo dokumenata, beskućnika, beznadežnika, onih bez prava, bez budućnosti, čitavih naroda uplašenih sjenki sa kojima naša društva ne znaju da se nose.

U okviru segmenta Ulični teatar podgoričkoj publici će se predstaviti Royal Giraffe Theatre sa komadom “Ulicom”, a planirani program biće izveden večeras u Tržnom centru Delta sa početkom u 18 sati.

Giraffe Royal već 25 godina proučava i promoviše tradicionalnu izvedbu uličnog teatra kao drevnu formu pozorišta.


Njihov metod zasniva se na disciplinama vještine uličnog teatra kakve su osnove ritualnog narodnog plesa, klovnovske vještine, improvizacija i rad sa energijom mase.
 Pozorišni umjetnici kombinuju festivalske izvedbe sa istraživanjima iz studija i redovno nastupaju na ulici kako bi održavali vezu sa publikom.

Elementi se sastoje od minijatura koje otkrivaju temu Života, Smrti i Ljubavi skrivenih iza svakodnevnih situacija i karnevalskih maski. Tako stvaraju predstavu u kojoj publika doprinosi jednako koliko i pisac u kreiranju onog što se događa.

U prostoru Kuslevove kuće večeras u 21 sat, u okviru FIAT-a, publika će biti u prilici da prisustvuje podgoričkoj premijeri već nagrađivanog filma “Umir krvi” Senada Šahmanovića. Film je nastao u produkciji Or(Podgorica) i Cinnamon (Beograd) po scenariju Stefana Boškovića, muziku potpisuje Ivan Marović, kostim Milena Đurđić.

Igraju Marko Baćović, Jasna Đuričić, Emir Ćatović, Momo Pićurić, Jadranka Mamić, Jelena Simić, Miroslav Vujnović.

“Umir krvi” je film stanja, velikih procjena i još većih odluka u malom selu koje je oivičeno nedodirnutim običajima i odnosom prema tradiciji. Priča prati život supružnika Draga i Perse koji su prije deset godina ostali bez sina. Njihov plan izlažirane Dragove smrti i odglumljene sahrane će dovesti ubicu njihovog sina u selo nakon jedne decenije skrivanja i straha od osvete. Drago sakriven u vodenici uz Persinu pomoć planira izvršenje konačne osvete, ali višemjesečna samoća počinje da utiče na njegovu do tada čvrstu odluku.

U okviru segmenta Montengro Art Gerila večeras će biti predstavljena dva događaja. Izložba fotografija “Analog troublebath” Damira Murseljevića biće otvorena u Kuslevovoj kući, a u okviru muzičkog programa nastupiće DJ Stefan Popović, takođe u kuslevovoj kući od 23 sata.

Bonus video: