Forum "Pekićeva kuća - Naša prilika": U Šavniku okupiti ljude od nauke i idelje

Na forumu, koji traje do subote, stručnjaci za kulturne politike i kulturni menadžment, ali i predstavnici lokalne zajednice i turističke organizacije, razmijeniti ideje o tome na koji način Pekićeva kuća može doprinijeti razvoju lokalne zajednice i kulture
166 pregleda 1 komentar(a)
Forum “Pekićeva kuća - Naša prilika“, Foto: Obrad Pješivac
Forum “Pekićeva kuća - Naša prilika“, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 20.09.2018. 09:10h

Forum “Pekićeva kuća - Naša prilika“, koji organizuje Centar za kulturu Opštine Šavnik uz podršku Ministarstva kulture kroz Program podrške razvoju kulture na sjeveru za 2018. počeo je u utorak uveče u prostoru “Pekić” u Šavniku.

Istovremeno je otvorena i izložba tipografskih intervencija Adele Zejnilović.

Na forumu, koji traje do subote, stručnjaci za kulturne politike i kulturni menadžment, ali i predstavnici lokalne zajednice i turističke organizacije, razmijeniti ideje o tome na koji način Pekićeva kuća može doprinijeti razvoju lokalne zajednice i kulture.

Zajedno će kreirati preporuke i zaključke od značaja za rad nove institucije kulture i dati smjernice za upravljanje i programski razvoj Pekićeve kuće.

Tokom trodnevnog rada učesnici će diskutovati na teme Pekićeva kuća i savremene kulturne prilike, Pekićeva kuća i razvoj lokalne zajednice, Pekićeva kuća kao činilac kulturnog identiteta Crne Gore a na okruglom stolu usvojiće se preporuke za korišćenje Pekićeve kuće.

“Cilj nam je da ovdje u Šavniku okupimo ljude od nauke i idelje, kako bi sigurno prepoznali najbolje i što bi nam svakako poslužilo za dalji kvalitetan rad i time bi praktično udahnuli jedan novi život ovom kulturnom objektu,uvažavajuci autoritet i dignitet samog pisca. Očekujemo definisanje modela funkcionisanja kulturnog centra ‘Kuća Pekića’, formulisanje konkretnih mjera za održiv programski sadržaj tokom godine, organizovanje kvalitetnih i sistematski planiranih programa koji bi podržali razvoju kulture I turizma u Opštini Šavnik. Radićemo na brendiranju izabranih lokacija u gradu koristeći nazive djela ili asocijacije na ličnost Borislava Pekića”, kaže direktor Centra za kulturu iz Šavnika Velimir Šobić.

Ministarstvo kulture podržalo rekonstrukciju kuće slavnog pisca u Šavniku, koja je započeta 2016. godine.

Tada je prepoznat potencijalni značaj ovog objekta za razvoj crnogorske kulture. Sada, kada je završena rekonstrukcija samog objekta, ovaj forum je prva manifestacija i prvi korak u njenom funkcionisanj koje će biti usklađeno kako sa dignitetom i autorskim identitetom Borislava Pekića, tako i sa interesima razvoja lokalne zajednice i njenim razvojnim potencijalima, prije svega u pogledu turizma i održivog razvoja, ali i kulturnim politikama i programom razvoja crnogorske kulture.

Bonus video: