Jesenja njega kože i kose

Pravo vrijeme da nahranite, hidrirate i pripremite kožu za nadolazeće hladne zimske dane
0 komentar(a)
kosa, maska, Foto: Shutterstock
kosa, maska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2018. 13:27h

Najbolji način da započnete svoj režim jesenje njege kože je da napravite detaljan piling. Možete koristiti dvije vrste piling proizvoda - one sa sitnim tvrdim česticama koje nazivamo pilingom lica i one sa hemijski aktivnim supstancama.

Hemijski piling proizvodi obično sadrže retinol, retinoide, AHA (alfa-hidroksi kiseline) i glukozamin. Oni uzrokuju nježno ljuštenje gornjih slojeva mrtve kože i otkrivaju mlađu i blistavu kožu. Zapamtite, piling nemojte raditi više od dva puta nedjeljno. Intenzivni tretmani za kožu dubinski popravljaju kožu, ali su agresivniji. To je razlog zbog čega se rade najviše dva puta godišnje. Obično, intenzivni tretmani koji uklanjanju oštećenja od sunca sadrže aktivne materije kao što su vitamini A, C i E, te flavonoidi.

Što se „običnih“, svakodnevnih tretmana tiče, optimalni efekt se postiže kada se koriste i serum i dnevne hidratantne kreme. Nakon čišćenja kože, nanesite serum i kremu nakon toga. Možete to činiti dva puta dnevno ili jednom kao noćni tretman.

Hidratacija

U ljeto koža se isušuje zbog vrućine, pa bore i fine linije postaju primjetnije. Zato je jesen pravo vrijeme da nahranite, hidrirate i pripremite kožu za nadolazeće hladne zimske dane. Odaberite hidratantnu kremu u zavisnosti od kože: ako je vaša koža masna, normalna ili kombinovana koristite lagane, nemasne proizvode.

Za sjajan dekolte

U jesen vrat, grudi i dekolte nisu više u prvom planu, ali ih ipak valja njegovati posebnim kurama „oporavka“ od uticaja sunca, mora i vazduha (nadraženost, isušenost kože). Evo nekoliko recepata:

Vrat

Tonik od preslice za dubinsko čišćenje: U litar vrele vode stavite jednu kašiku preslice i jednu kašičicu indijskog čaja. Nakon 20 minuta procijedite kroz vrlo gustu cjediljku. Ujutro i naveče navlažite lice komadićem vate natopljene tonikom.

Losion od hmelja za čvrsta i svježu kožu: ostavite kašiku hmelja neko vrijeme u dvije šolje vrele vode, zatim procijedite. Dodajte kašičicu vinskog sirćeta i nanosite na očišćeni vrat i dekolte. Krema od badema za sjaj kaže: Kašičicu bademovog ulja i kašičicu lanolina rastopite u toploj vodi.

Dodajte žumance i izmutite, a zatim dodajte i kašičicu jabukovog sirćeta. Miješajte dok se krema potpuno ne ohladi. Nanosite je ravnomjerno na vrat ujutro i naveče.

Dekolte

Zaštitna i hranjiva krema od lavande: kašičicu cvjetova lavande stavite u pola šolje vrele vode. Nakon deset minuta procijedite, a posebno rastopite kašičicu lanolina i kašičicu maslinovog ulja u malo vrele vode. Kad se ohladi, pomiješajte.

Kad kosa opada

Prema istraživanjima, koje je prihvatila američka FDA (Food and Drug Administration), uzrok opadanja kose tokom jeseni je zbog manjeg broja sunčanih sati. Putem očiju i veoma osjetljivih senzora hipotalamusa i hipofize svjetlost neposredno djeluje na mehanizam opadanja i regeneracije vlasi i mijenja aktivnost folikula dlake putem žlijezda poput štitne, nadbubrežne žlijezde, testisa i jajnika. A to znači da su hormoni odgovorni za prilagođavanje okolini i polni hormoni neposredno povezani sa stanjem tjemena kose.Ako vam opada više od 100 vlasi na dan, treba posjetiti dermatologa.

Svaki dan u vlasište utrljajte uvarak od stolisnika i masirajte. Potrebnu količinu bilja namačemo u hladnoj vodi 24 sata. Nakon toga kratkotrajno zagrijemo (najčešće 20-30 minuta). Nakon što se ohladi, procijedimo. Svaku veče, deset dana utrljavajte u vlasište pire od korijena čička, prokuvanog u vodi i zatim zgnječenog. Ujutro isperite kosu vodom.

Bonus video: