Vremeplov: Optužnica za Kaluđerski laz

50 pregleda 0 komentar(a)
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.08.2018. 10:28h

Vrhovno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu sa predlogom za određivanje pritvora protiv osam pripadnika bivše VJ zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Kaluđerskom lazu kod Rožaja 1999. Okrivljenima se stavlja na teret da su 18. aprila 1999. u Kaluđerskom lazu, kršeći pravila međunarodnog prava, nečovječno postupali prema civilnom stanovništvu albanske nacionalnosti. Istragom je utvrđeno da je ratni zločin izvršen nad 23 civila albanske nacionalnosti, koji nijesu neposredno učestvovali u neprijateljstvima.

Državno tužilaštvo je proučilo i rezultate istrage u predmetu ratnog zločina, u javnosti poznat kao “deportacija muslimana”, navodeći da će javnost biti obaviještena o odluci, nakon pribavljanja određenog broja podataka čije je prikupljanje inicirao vrhovni državni tužilac CG. Državno tužilaštvo proučava i rezultate istrage u predmetu ratnog zločina koji je u javnosti poznat kao “slučaj Morinj”.

Predmet ratnog zločina, u javnosti poznat kao “slučaj Bukovica”, kod Višeg je suda u Bijelom Polju, u postupku dopune istrage, koju je tražilo Više državno tužliaštvo u Bijelom Polju.

U saopštenju se podsjeća da je krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva teška po vreda normi međunarodnog prava i da je u Krivičnom zakonu inkriminisano kao jedno od najtežih krivičnih djela.

Bonus video: