Savić vaga ide li Jaz specijalnoj tužiteljki

Po nalogu kotorskog tužioca, policija ispitala budvanske funkcionere o gradnji koncertnog platoa u zaleđu djevičanske plaže
9 komentar(a)
Jaz, Foto: Vuk Lajović
Jaz, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.10.2013. 16:05h

Inspektori za organizovani kriminal budvanske policije, ispitali su, po nalogu kotorskog državnog tužioca Borisa Savića, tokom ove sedmice bivše i sadašnje visoke budvanske funkcionere koji su bili uključeni u gradnju velikog koncertnog platoa i sportskih terena u zaleđu plaže Jaz.

Izjave su, kako je „Vijestima“ potvrđeno u policiji, dali bivši gradonačelnik Rajko Kuljača, investitor Branislav Savić- Gugi, čija je kompanija „Gugi commerc“ gradila plato, te nekoliko opštinskih funkcionera i službenika, članova tadašnje opštinske komisije koja je procjenjivala vrijednost radova.

Izjavu je dao i grbaljski preduzetnik Marko – Bato Carević, koji je i podnio krivičnu prijavu zbog prevare.

Kako sada stvari stoje, gradnja najvećeg koncertnog platoa na Jadranu u ljeto 2007 , uoči gostovanja najpoznatije svjetske rok grupe “Rolingstonsi“, na kojem je godinu kasnije nastupila i pop kraljica Madona, mogla bi dobiti i svoj epilog u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal u Podgorici.

Naime, kako je juče „Vijestima“ potvrđeno u kotorskom tužilaštvu, predmet je na odlučivanju, odnosno nakon prikupljenih izjava, te ostalih dokaza, Savić treba da odluči da li će ga proslijediti specijalnoj tužiteljki Đurđini Nini Ivanović.

Carevićeva krivična prijava uslijedila je nakon što je prije više od pola godine Privredni sud odbacio njegovu tužbu protiv Opštine Budva za nadoknadu dva miliona eura, na ime isporučenog kamena i ostalog materijala koji je ugrađen u plato.

Cijela priča počinje nakon što je Budva promovisala veliki muzički spektakl, nastup neprikosnovenog Mika Džegera i rok veterana. Uslijedile su pripreme kako bi se prostor u zaleđu plaže, koja je izabrana kao najbolja za održavanje muzičkih događaja, što prije uredio za organizovanje koncerta. “Rolingstonsi” uspijevaju da okupe gotovo 50 hiljada ljudi, a radovi na Jazu nastavljaju se i u ljeto 2008. uoči gostovanja Madone koja je okupila gotovo 70 hiljada fanova. Pored koncertnog platoa, niču i četiri fudbalska terena.

Međutim, tek tada počinju problemi. Opozicioni SNP cijeli posao tada naziva nezakonitim i optužuje opštinsku vlast da je prekršila zakone, poziva državnog tužioca da preispita cijeli posao. Sumnja je pala nakon što je Opština tender za izbor izvođača radova raspisala u jesen 2009. godine, gotovo godinu i po nakon što su radovi kompletno završeni.

Skupština opštine je, na burnoj sjednici u decembru 2008, usvojila Plan investicija za 2009. u kome je kao najveća investiciona stavka navedena i gradnja platoa i sportskih terena na Jazu u vrijednosti od 4.8 miliona eura. Opozicija tvrdi da je po srijedi prljav posao.

I dok su svi mislili da se bura stišala krajem 2011, Carević pokreće tužbu protiv Opštine uz tvrdnju da je brutalno „opljačkan“...

I dok su svi mislili da se bura stišala krajem 2011, Carević pokreće tužbu protiv Opštine uz tvrdnju da je brutalno „opljačkan“. Njegova kompanija „Car invest“, kako je u više navrata tvrdio, isporučila je 83 hiljade kubika kamena i raznog drugog materijala za gradnju platoa po cijeni od 14 eura po kubiku. Međutim, on za taj materijal nije dobio ni centa,a kako stoji u izvještaju Opštinske komisije koja je procjenjivala radove, kamen je obračunat izvođaču radova, te investicija procijenjena na gotovo šest miliona eura. Iz Opštine su tvrdili da je riječ o donaciji, što su prilikom saslušanja gotovo svi opštinski funkcioneri potvrdili.

Carević je u više navrata isticao da je posao isporuke kamena za gradnju platoa ugovorio u maju 2007. lično sa potpredsjednikom DPS-a Svetozarom Marovićem, koji je bio na čelu organizacionog odbora za organizaciju koncerta “Rolingstonsa”. On je tvrdio da je dogovor bio takav da se polovina isporučenog materijala vodi kao donacija, ali da se druga polovina kompenzuje kroz različite projekte koje bi ta kompanija izvodila za Opštinu. Međutim, kada je vidio da od dogovora nema ništa, Carević je presavio tabak.

Njegove tvrdnje o preuzetom kamenu na svjedočenju pred Privrednim sudom i policijom osporio je i Branislav Savić, tvrdeći da su otpremnice “Car investa” za preuzeti kamen falsifikovane. I dok se svako “drži svoje priče”, tužilac treba da procijeni da li je bilo zloupotreba u ovoj višemilionski vrijednoj investiciji.

Bonus video: