Abramovič i Žukova najuticajniji u svijetu trgovine umjetnina

Kupovina remek djela Francisa Bejkona i grandiozna kolekcija radova Ilje Kabakova samo su neka od postignuća ovog para
381 pregleda 1 komentar(a)
Roman Abramovič, Daša Žukova, Foto: Luxist.com
Roman Abramovič, Daša Žukova, Foto: Luxist.com
Ažurirano: 12.05.2013. 18:27h

Figaro je objavio listu deset najuticajnijih imena u svijetu umjetnosti. Na njoj su se našli Roman Abramovič i Daša Žukova.

Budi Tek je kinesko-indonezijski mecena, filantrop, osnivač fondacije Yuz za podršku umjetnosti

Ovaj par naprosto je morao biti zabilježen u vrhu popisa. Fondacija za podršku savremene umjetnosti "Iris", Centar savremene kulture "Garage", kupovina remek djela Francisa Bejkona i grandiozna kolekcija radova Ilje Kabakova, samo su neka od velikih postignuća ovog para.

Daša Žukova je nedavno dobila nagradu Leo Award, koju Udruženje nezavisnih kustosa dodjeljuje za veliki uticaj na svijet umjetnosti.

Bernardo Paz je brazilski magnat koji je 2010. godine napustio svoju kompaniju Itaminas i posvetio se kolekcionarstvu. Zahvaljujući njemu, nedaleko od Rio de Žaneira izgrađen je park-muzej velikih proporcija, pod nazivom "Inhotim". Na prostoru ovog velikog zemljišta danas se nalaze radovi Aniša Kapura, Kusame, Aitkena i Eliasona.

Žena koja se nalazi na lsiti Prl Lem je vodeća među kineskim kolekcionarima. Vlasnica dvije galerije u Hong Kongu i Šangaju, već prije 20 godina počela baviti promocijom sav remene umjetnosti. Nedavno je pokrenula inicijativu za onlajn platformu za prodaju azijske savremene umjetnosti – Artshare.com.

Hans Rasmus Astrup je kolelekcionar i brodograditelj još od 1960. skuplja djela vođen isključivo sosptvenim ukusom

Hur Al Kuašimi je predsjednica fonda Sharjah Art Foundation, koji organizuje umjetnički bijenale u okvirima Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i aktivna umjetnica. Studirala je na Slade School of Art, slikarstvo na Royal Academy of Arts u Londonu i kustosku praksu na Royal College of Art.

Ona je jedna od članica uprave njujorškog MoMA PS1 i udruge Ashkal Alwan u Bejrutu koja promoviše savremenu umjetnost. Kustoskinja je Berlinskog bijenala a aktivno izlaže i svoja djela.

Ahae je amerikanac južnokorejskog porijekla koji je prije godinu dana kupio cijelo napušteno selo u Francuskoj, po cijeni od 520 000 eura. Oko 20 kuća, ruševine dvorca iz III. vijeka, vrtovi, bazeni i teniski tereni napušteni su 60-ih, ali on ih je pretvorio u uspješan posao. Ovaj 72-godišnji fotograf, poznat po svojim pejzažima, želi da dovede u selo svoj novi projekt "Umjetnost i ekološke orijentacije", kombinujući ono što najviše voli – prirodu i umjetnost.

Al-Majasa bint Hamad je 27-godišnja kćerka katarskog emira šeika Al-Majasa. Uspješno rukovodi katarskim muzejima, aktivno razvija kulturu u regiji, a njena porodica kupuje remek djela Rotka, Pikasa, Sezana i drugih umjetnika.

Budi Tek je kinesko-indonezijski mecena, filantrop, osnivač fondacije Yuz za podršku umjetnosti. Svoju zbirku umjetničkih predmeta skuplja 10 godina, počevši od savremene kineske umjetnosti. Otvorio je Yuz Art Muzej u Šangaju.

Toni Salame je 1989, otvorio prvu multi-brend trgovinu Aïshti, u kojoj se nalaze Prada, Miu Miu, Saint Laurent, Dior, Marni i mnogi drugi

Ljubov Mihajlova je osnovala fondaciju"Izolacija" i najvećeg zavoda za savremenu umjetnost u zemlji. Ruševnu fabriku u Donjecku je 2011. pretvorila u "platformu kulturnih inicijativa" koja se danas uspješno razvija.

Hans Rasmus Astrup je kolelekcionar i brodograditelj još od 1960. skuplja djela vođen isključivo sosptvenim ukusom, a ne pravcima, modom ili savjetima stručnjaka.

Njegov glavni projekt je Museum of Modern Art Astrup Fearnley u kojem se nalazi najambicioznija kolekcija u cijeloj Skandinaviji – slikarstvo, vajarstvo, instalacije iz Evrope, Amerike i Azije. Novu zgradu privatnog muzeja projektovao je poznati Renzo Piano, a prošle jeseni je otvoren u Oslu.

Toni Salame je 1989, otvorio prvu multi-brend trgovinu Aïshti, u kojoj se nalaze Prada, Miu Miu, Saint Laurent, Dior, Marni i mnogi drugi. Za više od 20 godina u Aziji je nastalo cijelo Aïshti carstvo.

Paralelno s tim Salame podržava savremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu. Tako je 2005. osnovao fond i u njegovoj se kolekciji nalazi oko 1000 djela, a njegovi glavni ciljevi su razvoj moderne umjetnosti u Libanu i uspostavljanje veza između Istoka i Zapada.

Bonus video: