Savjet iz Hitne: Navucite čarape na cipele prije izlaska iz kuće

Doktor je apelovao na građane da ukoliko je to moguće izbjegavaju kretanje, posebno u ranim jutarnjim i večernjim satima, te da, ukoliko izlaze, obezbijede adekvatnu obuću
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2012. 13:16h

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici u protekla dva dana javlja se veći broj pacijenata zbog povreda nastalih od padova zbog poledice i snijega.

Doktor Zavoda Momčilo Bajagić kazao je da su ljekarske ekipe jutros do podneva na terenu zbrinule dva pacijenta, koji su zbog teže zadobijenih povreda glave I leđa upućeni u Urgentni centar KC.

“Pacijentima sa uganućima i lomovima, pomoć je ukazivana i u Zavodu. Bilo je i povrijeđenih prilikom čišćenja snijega sa lopatama i drugim sredstvima, a zbrinjavali smo i građane koji boluju od hroničnih, kardiovaskularnih i drugih oboljenja”, kazao je dr Bajagić.

U Hitnoj je ukazana pomoć 19 ljudi koji su pali na snijegu, a na terenu 5.

Doktor je apelovao na građane da ukoliko je to moguće izbjegavaju kretanje, posebno u ranim jutarnjim i večernjim satima, te da, ukoliko izlaze, obezbijede adekvatnu obuću.

"Preporučuje se obuća sa kramponima i mekim gumenim đonom, a dobro bi bilo i da se preko obuće navuče čarapa jer sprečava klizanje”, savjetuje dr Bajagić.

On je upozorio građane da se ukoliko dođe do pada i povrede vratnog ili leđnog dijela ne pomjeraju i odmah da pozovu ekipu Hitne pomoći, dok ukoliko se povrijede ekstremiteti jave najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Dr Bajagić je naveo da ekipe Zavoda na terenu 24 sata ukazuju pomoć građanima na svim mjestima do kojih se zbog prohodnosti puteva može doći.

“Nastojimo da pomoću naših i vozila sektora za varedne situacije dođemo do svih pacijenata kojima je potrebna ljekarska pomoć”, kazao je Bajagić.

Bonus video: