Kontador diskvalifikovan dvije godine, ostao bez „Tura” i „Đira”!

Da je Sportski arbitražni sud (CIS) bio jako rigorozan prema trofejnom biciklisti potrvđuje i novčana kazna od 2,5 miliona eura
55 pregleda 0 komentar(a)
Alberto Kontador, Foto: Beta/AP
Alberto Kontador, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.02.2012. 13:27h

Proslavljeni španski biciklista, Alberto Kontador, diskvalifikovan je na dvije godine zbog korišćenja nedozvoljenih preparata, a oduzete su mu najprestižnije pobjede, „Tur de Frans” iz 2010. i „Điro d’Italija” iz 2011. godine.

Titule sa tih trka biće naknadno dodijeljene Andiju Šleku, koji je bio drugi na „Turu”, te drugoplasiranom sa posljednjeg „Đira”, Mikeleu Skarponiju

Da je Sportski arbitražni sud (CIS) bio jako rigorozan prema trofejnom biciklisti potrvđuje i novčana kazna od 2,5 miliona eura, koju mora da uplati Svjetskoj bicikističkoj uniji (UCI).

Slučaj „Kontador”, koji su Svjetska antidoping agencija (WADA) i UCI predali CIS-u, sadržao je nalaz iz ljeta 2010. godine, prema kojem je španski as bio pozitivan na klenbuterol.

Španska biciklistička federacija (RFEC) je najprije suspendovala Kontadora na godinu, a nakon žalbe skinula sa njega krivicu.

WADA i UCI su cijeli slučaj ispitali pred Sportskim arbitražnim sudom koji je poništio odluku Španske biciklističke federacije.

Pošto su mu titule oduzete, Kontadoru kazna ističe 5. avgusta ove godine, i nakon tog termnina će moći ponovo da se takmiči.

Bonus video: