Savjet za građansku kontrolu rada policije: Vučinić postupio neprofesionalno

Savjet je podsjetio i ukazao da se policijski poslovi obavljaju sa ciljem da se osigura jednaka zaštita bezbjednosti, prava i sloboda, primijeni zakon i obezbijedi vladavina prava
297 pregleda 3 komentar(a)
Cetinje policija, Foto: Printscreen, Printscreen
Cetinje policija, Foto: Printscreen, Printscreen
Ažurirano: 19.03.2018. 16:05h

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocjenio je da je načelnik Odjeljenja bezbjednosti Cetinje Miloš Vučinić postupio neprofisionalno i suprotno standardima kada je 20. februara udarao Cetinjanina Mila Ivaniševića.

"Demokratski građanski nadzor policije dodatno zabrinjava činjenica da je riječ o policijskom starješini, rukovodiocu OB Cetinje, koji bi morao poštovati i primjenjivati najviše etičke vrijednosti i biti svjestan svih imperativa policijskog rada", navodi se u saopštenju Savjeta.

JWPlayer video mesto

Savjet je podsjetio i ukazao da se policijski poslovi obavljaju sa ciljem da se osigura jednaka zaštita bezbjednosti, prava i sloboda, primijeni zakon i obezbijedi vladavina prava.

"Takav pristup, odnosno zakonito i profesionalno obavljanje policijskih poslova, u bitnom definiše ukupan kredibilitet policije i povjerenje javnosti u njen rad. Savjet je konstatovao i pozdravio činjenicu da su, u konkretnoj situaciji, CB Podgorica, Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova, blagovremenom reakcijom, demonstrirali snažnu posvećenost vladavini prava i zaštiti integriteta Policije. Savjet je ocjenio, imajući u vidu rad na ovom i drugim aktuelnim slučajevima, da su u Ministarstvu unutrašnjih poslova pokrenute ozbiljne reforme pa postupanje drugačije u odnosu na raniju praksu treba javno prepoznati, ohrabriti i podržati. Savjet je ocjenio da su radnje i mjere koje su preduzete u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova doprinose kvalitetnijoj policijskoj praksi zasnovanoj na poštovanju ljudskih prava i sloboda i vladavini prava", navodi se u saopštenju Savjeta.

Bonus video: