Namirnice i ljekovi koje nipošto ne treba miješati

Sok od grejpfruta povećava nivo ljekova za snižavanje holesterola u krvi, a posljedica su povećane šanse za nastanak neželjenih dejstava poput bolova u nogama
73 pregleda 0 komentar(a)
namirnice, ljekovi, Foto: Shutterstock
namirnice, ljekovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.09.2017. 13:14h

Biznis insajder predstavlja četiri najopasnije kombinacije ljekova i hrane na koje bi ubuduće trebalo da obratite pažnju.

  • Zeleno povrće (brokoli, spanać, prokelj) bogato je vitaminom K, koji suzbija antikoagulativno dejstvo razređivača krvi, tako da se ova kombinacija nikako ne preporučuje.
  • Pojedini ljekovi protiv povišenog pritiska povećavaju nivo kalijuma u organizmu. Ukoliko se kombinuju sa bananom, koja je takođe bogata kalijumom, ova kombinacija može da poremeti pravilan srčani ritam ili prouzrokuje lupanje srca.
  • Hrana bogata biljnim vlaknima (poput oraha) spriječava apsorpciju pojedinih ljekova protiv bolesti štitne žlijezde. Ukoliko konzumirate velike količine ove namirnice, možda bi trebalo da povećate dozu lijeka.
  • Sok od grejpfruta povećava nivo ljekova za snižavanje holesterola u krvi, a posljedica su povećane šanse za nastanak neželjenih dejstava poput bolova u nogama. Konzumiranje ove namirnice takođe bi trebalo da izbjegavate ukoliko uzimate ljekove protiv povišenog krvnog pritiska, abnormalnog srčanog ritma ili anksioznosti.

Bonus video: