Reditelj filma "Jesen Samuraja": Strugar je akciona zvijezda

“'Jesen samuraja' je komedija, ali mnogo drugačija od 'Malog Buda'. Ne samo da nije nastavak, već je i dosta različit, što ne znači da je i manje zabavan. Donosi jaku ljubavnu priču, ali i veliki borilački segment"
218 pregleda 5 komentar(a)
Petar Strugar Nikola Kojo (Novina)
Petar Strugar Nikola Kojo (Novina)
Ažurirano: 27.09.2016. 14:44h

Novi film “Jesen samuraja” Danila Bećkovića, po scenariju Dimitrija Vojnova svoj bioskopski život u Crnoj Gori započinje u subotu, 1. oktobra kad će biti premijerno prikazan u podgoričkom Cineplexxu. Glumačka postava koju predvodi Petar Strugar slična je onoj u prethodnom Bećkovićevom ostvarenju - komediji “Mali Budo”, no autor filma tvrdi da ova dva filma, kad je priča u pitanju, nemaju previše veze.

“'Jesen samuraja' je komedija, ali mnogo drugačija od 'Malog Buda'. Ne samo da nije nastavak, već je i dosta različit, što ne znači da je i manje zabavan. Donosi jaku ljubavnu priču, ali i veliki borilački segment. To je melanž romantične komedije i borilačkog filma”, objasnio je u razgovoru za “Vijesti” Bećković.

Uspjeh “Malog Buda” koji je mjesecima punio bioskopske sale i koji je publika obožavala nije ih obeshrabrio da nastave da rade.

“Mi smo jako brzo ušli u novu avanturu. 'Buda' smo promovisali početkom 2014, a premijera novog filma je u oktobru 2016. što je jako malo vremena za sve, tako da mi nijesmo ni stigli da se uplašimo i da razmišljamo o tome kako će proći ovaj film”, priznaje Bečković.

U filmovima koji imaju segmente borilačkih vještina, u Holivudu se angažuju nekadašnji sportisti poput Brus Lija, Van Dama, Stivena Sigala, Čak Norisa, a o tome kako se u ovoj ulozi snašao glavni lik - Petar Strugar , Bećković je ispričao:

“Mi smo doveli stučni tim, koreografe i kaskadere iz Bugarske na čelu sa Kalojanom Vodeničarovim. Oni imaju ogomno iskustvo kad su u pitanju borilački filmovi i radili su sa Staloneom, Van Damom, a takođe su za akcione uloge spremali Brusa Vilisa i Toma Kruza. Petar se temeljno spremao za ovaj film, proveo je u teretani više od godinu i po dana, izučavao karate, boks, brazilski džijudžicu, pa Vodeničarov, koji je na filmu već 45 godina, jer se prvi put pojavio kao petogodišnjak, tvrdi da to što Petar izvodi, može još samo nekoliko glumaca u Evropi i svijetu. Zato su nama borilačke scene išle dosta lagano, jer Petar je prava akciona zvijezda”, tvrdi Bećković.

Mnogi akcioni junaci u kritičnim situacijama koriste dublere, no to nije slučaj i sa Strugarom.

“Svoje kaskade je sve sam radio, borio se sa iskusnim kaskaderima vrlo uspješno. Sve to što vidite na filmu je Petar uradio i dublere nije koristino ni u jednom trenutku”, ponosan je Bećković.

Scenario za “Jesen samuraja” nastao je prije “Malog Buda”, a na pitanje zašto je ovoliko čekao da bude snimljen, sagovornik “Vijesti” otkriva:

“Produkcijski uslovi za snimanje ovog filma nijesu bili sazreli u trenutku kad je nastao scenario. Petar je jedini čovjek na ovim prostorima koji bi mogao da igra u ovom filmu i to sa punim uvjerenjem, a u trenutku kad je scenario napisan, on nije imao dovoljno godina za ovu ulogu. Tako da je to jedan od razloga, a sa druge strane, ovo je bilo mnogo zahtjevnije i složenije snimanje, jer je u pitanju akcioni film”, smatra on.

Iako komedije pune bioskopske sale i omiljeni su žanr domaće publike, ministarstva kulture i državne institucije nemaju toliko sluha za ovakve projekte. Međutim, za razliku od prethodnog projekta, Bećković je za “Jesen samuraja” imao podršku svoje države.

“Komedija nije manje kulturni žanr, kako se to na Balkanu smatra. Od Čarli Čaplina do danas, komedije spadaju u žanr sa najviše umjetničke vrijednosti. To je kod nas više trag socijalističkog obrazovanja koji je filmove dijelio na one koji su vrijedni i manje vrijedni. U profesionalnom svijetu nema takve podjele. Dugo je kod nas, posebno što se tiče Ministarstva kulture, komedija bila zapostavljena, ali stvari počinju da se mijenjaju, pa smo ovoga puta dobili podršku od Ministarstva Srbije, opština Obrenovac i Bečej, kao i još nekih državnih institucija” pohvalio se Bećković.

Dok on od novog filma očekuje da zaživi među publikom, nije malo onih koji zbog karakterističnog i donekle nedorečenog kraja “Malog Buda”, očekuju njegov nastavak:

“To još ne mogu da odgovorim hoće li biti nastavka 'Malog Buda'. Nadam se da hoće”, odgovorio je Bećković.

Uspjehom “Malog Buda” smo veoma zadovoljni, ne žalimo što nismo kandidati za Oskara

Bećkovićevom filmu kritika predviđa “svijetlu budućnost”, međutim, ni ovoga puta njegovo ostvarenje neće biti srpski kandidat za Oskara, već je za to proglašen film “Dnevnik mašinovođe”. Neko sa ovih prostora teško da može da osvoji ovo priznanje, pa Bećković ne žali što nije nominovan.

“Mi smo uspjehom 'Malog Buda' veoma zadovoljni. Te godine je srpski kandidat bio film 'Montevideo, vidimo se' koji je veliki i važan film, i po profilu je bliži onome što se za Oskara traži. Gledao sam film 'Dnevnik mašinovođe' i odličan je. Da su naš izabrali bilo bi to lijepo priznanje, ali je naše prošlo ostvarenje imalo uspješan život što je mnogo bitno, pa ta titula nije nešto za čim bismo žalili”, kaže reditelj.

Bonus video: