Snimali filmove pod dejstvom alkohola i droge

“Ona scena u kojoj se on i lik Vesa Bentlija napuše na konvenciji... Možda je, a možda i nije bila dostupna prava trava tokom tog događaja. Ne mogu dalje da komentarišem”
262 pregleda 4 komentar(a)
Kevin Spejsi, Foto: Collider.com
Kevin Spejsi, Foto: Collider.com
Ažurirano: 10.06.2016. 07:31h

Iako su to mnogi pretpostavili po samim snimcima, režiser Sem Mendez tek nedavno je na Hay festivalu potvrdio da je Kevin Spejsi zaista konzumirao narkotike, kako bi se u filmu “American Beauty” (Američka lepota) što bolje uživio u lik Lestera.

“Ona scena u kojoj se on i lik Vesa Bentlija napuše na konvenciji... Možda je, a možda i nije bila dostupna prava trava tokom tog događaja. Ne mogu dalje da komentarišem”, praktično je priznao Mendez.

“U jednom trenutku Kevin počinje da se kikoće, kao što ste i vidjeli. Postao je bespomoćan zbog ničim izazvanog smijeha i njegove oči se okreću ka lijevoj strani kamere, jer je pokušao da mi da znak da se ne kikoćem, ali ja sam mu odgovorio 'samo nastavi', jer je bilo magično. Nastavio je i to se apsolutno našlo u filmu”, prepričao je on.

Međutim Spejsi nije jedini koji se “žrtvovao” zbog snimanja filma, a telegraph.co.uk je sastavio listu njegovih kolega koji su učinili slično.

Robert Šou

Reditelj Stiven Spilberg nije imao problem samo sa mehaničkim ajkulama na snimanju istoimenog filma (Jaws), već je morao da se bori i sa glumcem Robertom Šouom koji je bio pod opijajućim dejstvima.

Jednom prilikom, prije snimanja govora za potrebe filma, Šou je popio toliko alkohola da su ga doslovno donijeli na set, gdje se onesvijestio. Snimanje je skraćeno, ali je glumac uspio da izdrži dan, usput “razbijajući” sa Kvintovim govorom, što se i danas smatra jednim od najboljih filmskih monologa.

Elizabet Tejlor

Kultna glumica borila se sa zavisnošću od alkohola i ljekova protiv bolova tokom gotovo cijelog života, zato i ne čudi što je često na snimanju bila pripita - naročito kada su u pitanju ostvarenja koja je snimila pred kraj karijere. Njen bivši muž Ričard Barton, koji se našao pored Tejlor na sceni 1983. godine, napisao je u svom dnevniku:

“ET je nevjerovatno pijana tokom cijelog dana. Toliko da nije u stanju da čita svoj tekst”.

Ričard Barton

Iako je razotkrio svoju (dva puta) bivšu suprugu, ni ovaj glumac nije bio uvijek trijezan na snimanjima. Poput mnogih glumaca “stare škole”, Barton je bio teški alkoholičar poznat po tome što je mogao da popije i podnese smrtonosne doze alkohola.

“Toliko mi dosađuje moj posao, da jedino alkohol uspijeva da ubije bol”, napisao je glumac 1969. u svom dnevniku.

“Sama pomisao na cijeli dan rada, na primjer, sa Džonom Kolikosom, kao što će biti sjutra, bez najmanje pola flaše votke je prava noćna mora”, dodao je Barton, koji je tokom snimanja “Under Milk Wood” filma iz 1972. obećao da će ostati trijezan. “Ja ne pijem na tvom filmu”, rekao je on režiseru Endruu Sinkleru.

“To znači da pijem jednu flašu votke dnevno. Trijezan sam i kada popijem dvije, a kada pijem to je uvijek tri ili više”, dodao je glumac, koji je kasnije preminuo zbog posljedica ciroze jetre i otkazivanja bubrega.

Džek Nikolson

Film “Easy Rider” nikada neće biti smatran ostvarenjem koje je najtrezvenije. Zapravo, u poređenju sa ostalim zvijezdama i režiserom Piterom Fondom, Džek Nikolson je bio poprilično umjeren.

Prema riječima ovog glumca, često su svi na setu bili pod dejstvima raznih supstanci, a prisjetio se i čavrljanja o smislu egzistencije pokraj logorske vatre koja se jednom prilikom odigrala na snimanju 1969.

“Bili smo svi napušeni kada smo snimali scenu pokraj vatre. Priča o NLO-ima izgleda improvizovano, ali je gotovo doslovno izgovoren tekst iz scenarija. Malo je preuveličano to da sam ispušio 155 džointa. Ali skoro svako snimanje iz novog kadra podrazumijevalo je da ispušim cijeli džoint”, prepričao je glumac.

“Nakon drugog glumački zadatak mi se obrnuo. Umjesto da budem strejt i glumim da sam napušen, bio sam napušen i trudio se da se ne vidi da sam stvarno napušen, a to me je vratilo na početak, pa sam na kraju bio stondiran”, prisjetio se on.

The Beatles

Nakon što je otkrivena pozadina, mnogi su sažalijevali Ričarda Lestera, režisera filmova “A Hard Day's Night” i “Help!”, jer je tokom snimanja drugog fantastična četvorka otkrila marihuanu, pa su se često iskradali kako bi je pušili.

“U jednoj sceni glumci Viktor Spineti i Roj Kiner su bacali veliko kamenje na ledu. Jedan kamen je, kako smo saznali, u sebi imao bombu i svakog momenta je mogla da eksplodira, pa smo morali da trčimo. Pol i ja smo trčali sedam milja, trčali i trčali, samo da bi stali, ispušili džoint i vratili se. Mogli smo da trčimo do Švajcarske”, prisjetio se njihovih “tripova” Ringo Star kasnije.

Sem Botoms

Kalifornijski surfer koji postaje vojnik, Lens B. Džonson iz filma Fransisa Forda Kopole, “Apokalipsa sada”, konzumira kanabis i druge nelegalne supstance, ali je i glumac koji ga tumači Sem Botoms takođe bio pod dejstvom narkotika tokom snimanja.

Prema pisanju pojedinih medija, on je tada konzumirao spid i marihuanu, ali i da se toliko poistovjetio sa likom, pa je koristio i LSD.

Džon Beluši

Navodnom, gotovo svi članovi ekipe koja je radila na snimanju filma “The Blues Brothers” (Braća Bluz) u jednom trenutku na setu je bila pod dejstvom narkotika, a Den Ejkrojd je čak priznao da su imali poseban budžet za nabavku kokaina za potrebe snimanja tokom noći. Ipak, niko od njih nije otišao taklo daleko kao glumac Džon Beluši koji je kokain konzumirao redovno, tokom dana.

On je često znao da nestane sa snimanja, a Ejkrojd je kasnije otkrio da ga je jednom prilikom potražio i zatekao u prikolici sa brdom bijelog praha ispred sebe.

Na kraju je i Beluši je i sam shvatio koliko daleko je otišao, pa je unajmio tjelohranitelja čiji je jedini posao bio da ga spriječi da se nadrogira na setu.

Piter O'Tul

Nije nepoznato da je glumac Piter O'Tul bio pijan tokom snimanja filma “Lorens od Arabije”, kako je sam kazao 1992. godine on i njegov kolega Omar Šarif napili su se prije snimanja velike trke kamila.

Kako bi uspjeli da uspješno završe snimanje te scene, zavezali su sebe za kamile. Prema sopstvenim riječima bio je toliko pijan da nije znao ni gdje se nalazi, niti šta radi.

Druga anegdota vezana je za snimanje filma “The Lion in Winter” kada je ovaj glumac odsjekao jagodicu prsta. Vrh prsta mu je upao u čašu sa brendijem, a on ga je izvadio i vratio na prst, te zamotao zavojem. Tek nekoliko nedjelja kasnije kada je skinuo zavoje sa prsta shvatio je kako je komad mesa vratio naopako.

Hemfri Bogart

Još jedan glumac koji je poznat po ljubavi prema alkoholnom piću, bez obzira na to da li je na setu ili van njega, a njegov porok najviše je mrzjela koleginica Ketrin Hepburn sa kojom je igrao u filmu “The African Queen” (Afrička kraljica).

Na kraju se ispostavilo da su Bogart i njegov prijatelj po piću, režiser filma Džon Hjuston, jedini uspjeli da izbjegnu dizenteriju na setu, jer nisu ni prišli zaraženoj vodi.

Daniel Redklif

Kako je otkrio tada mladi glumac Daniel Redklif, teško je biti najpopularniji dječak u svijetu čarobnjaka, kao što je to bio slučaj sa njegovim likom Harijem Poterom. Tokom posljednjih djelova ove franšize, glumac se iskradao svake večeri sa seta kako bi pio.

Iako tvrdi da nikada nije konzumirao alkohol na setu, dešavalo mu se, kako je sam priznao da “bude još uvijek pijan”.

“Mogu vam otkriti mnogo scena na kojima sam jednostavno odlutao. Izao mojih očiju nema ništa”, ispričao je on za Heat magazin 2012. godine.

Bonus video: