Filmovi iz Srbije nagrađeni na SEE Film Festivalu

Dokumentarac Maje Novaković “A sad se spušta veče” proglašen je najboljim u kategoriji kratkog dokumentarnog filma

1362 pregleda 0 komentar(a)
Iz dokumentarca “A sad se spušta veče”, Foto: Promo/fcs
Iz dokumentarca “A sad se spušta veče”, Foto: Promo/fcs

Filmovi Maje Novaković, Igora Ćorića i Ivane Todorović nagrađeni su na upravo završenom 15. Festivalu filmova jugoistočne Evrope - SEE Film Festival, u Los Anđelesu, koji je ove godine upriličen onlajn putem.

Dokumentarac Maje Novaković “A sad se spušta veče” proglašen je najboljim u kategoriji kratkog dokumentarnog filma, a njeno ostvarenje prikazuje život dvije bake koje žive izolovano u brdima istočne Bosne.

“Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje, navodi se u opisu ostvarenja. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr - scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako u njihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi”, navedeno je u saopštenju Filsmkog centra Srbije.

Film “Prolaz” (Pasage) Igora Ćorića, nagrađen je kao najbolji u selekciji kratkometražnog animiranog ostvarenja, a nastao je pod okriljem studija “Artrake”. Sinopsis u jednoj rečenici opisuje film: “Mali dječak se suprotstavlja neprijatelju totemom koji je sam sagradio od ostataka svog plemena”. A u kategoriji kratkog igranog filma specijano priznanje (honorable mention) osvojila je Ivana Todorović za film “Kada sam kod kuće” i prati Mariju, koja se nakon nekoliko godina života u inostranstvu vraća u porodični dom da bi se suočila s traumom iz djetinjstva...

Bonus video: