Šahmanoviću novac za film i iz Srbije

Dugometražni dokumentarni film “Surogat za Vuda” u kategoriji za sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija

2896 pregleda 0 komentar(a)
Senad Šahmanovic, Foto: Ivan Cojbasic
Senad Šahmanovic, Foto: Ivan Cojbasic

Dugometražni dokumentarni film “Surogat za Vuda”, reditelja i scenariste Senada Šahmanovića, u produkciji crnogorske kompanije Pro Logic (Crna Gora) i Set Sail Films (Srbija) dobio je sredstva u iznosu od 3.000.000 dinara (oko 25.000 eura), na konkursu Filmskog centra Srbije, u kategoriji za sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija.

“Komisija je jednoglasno preporučila ovaj projekat iz više razloga. Jedan je, naravno, što će to biti filmska biografija prvog oskarovca s teritorije bivše Jugoslavije Dušana Vukotića, što je samo po sebi dovoljno značajno. U drugom ‘sloju’, prepoznali smo mogućnost da ovaj film govori o kompleksnosti života i rada u multinacionalnoj zemlji kakva je bila SFRJ…”, navodi se u obrazloženju komisije Filmskog centra Srbije koju su, za ovu kategoriju, činili: Stefan Orlandić (predsjednik), Mladen Matičević, Igor Turčinović, Milica Zarić i Maja Todorović.

Na konkurs je ukupno prijavljeno 48 projekata, a komisija je usaglasila stavove i jednoglasno izabrala sedam projekata, među kojima je i film Senada Šahmanovića.

“Surogat za Vuda” je prethodno podržan od strane Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audiovizuelnog centra.

Bonus video: