Restart produkcije s 500 miliona funti

Vlasti u Velikoj Britaniji osmislile plan uz pomoć kojeg će vratiti filmske i TV ekipe na setove

7150 pregleda 0 komentar(a)
Jedna od najpopularnijih britanskih serija: Peaky Blinders, Foto: Imdb.com
Jedna od najpopularnijih britanskih serija: Peaky Blinders, Foto: Imdb.com

Britanska filmska i TV industrija ima zavidan ugled u svijetu, a od vitalnog je značaja da produkcije dobiju pomoć koja im je potrebna za ponovno pokretanje, izjavio je Riši Sunak, čelni čovjek novog britanskog fonda.

Fond osiguranja vrijedan 500 miliona funti osnovan je kako bi se pomoglo britanskoj filmskoj i TV industriji da ustane nakon pandemije koronavirusa.

Ministar kulture Oliver Dauden najavio je ove sedmice da će kroz novi plan pomoći preuzeti ulogu komercijalnog povjerioca, nudeći proizvodnju produkcijama koje su pretrpjele gubitke zbog kovida 19.

Filmska i TV produkcija ranije ove godine je pretrpjela jak udarac zbog uvođenja karantina. Produkcija nekih filmova i popularnih TV serija kao što su “Peaky Blinders”, “The Witcher” i “Line Of Duty” je zaustavljena.

Vlasti u Britaniji su počele da popuštaju s mjerama opreza, ali to ne znači da će proizvodnja automatski krenuti sa radom. Produkcije brojnih filmova i serija se bezuspješno bore za ponovno pokretanje jer osiguranja neće da im pruže pokriće zbog pandemije.

“Osiguranje produkcije bazični je dio stvaranja TV programa i filmova, ali ne postoji osiguranje za potencijalne gubitke u vezi s koronavirusom”, rekao je za “Guardian” Džon Mekvej, izvršni direktor Saveza producenata za kino i televiziju (PACT).

Neke emisije su ponovo pokrenule proizvodnju, ali s određenim mjerama, kao što je “Coronation Street” gdje je primjetna stroga fizička distanca među glumcima.

“Ako želite da radite nešto s ambicijama, po čemu je Velika Britanija poznata, o tome ne možete ni da mislite ako nemate osiguranje”, dodao je Mekvej.

Sunak, koji stoji na čelnoj poziciji novog fonda od 500 miliona funti je izjavio da je od vitalnog značaja da produkcije dobiju pomoć koja im je potrebna da restartuju rad, što bi opet pokrenulo proces zapošljavanja ljudi iz te branše.

“Ovaj ciljani plan će pomoći da se premosti jaz stvoren zbog nedostatka dostupnih osiguranja i zaštitiće desetine hiljada radnih mjesta. Taj sektor vrijedan je preko 12 milijardi eura, tako da je prava stvar učiniti sve što možemo kako bismo pomogli ljudima da se vrate na snimanje filmova i serija koje svi volimo”, istakao je Sunak.

Bonus video: