Nova serija "Simpatizer": Vijetnamski rat iz perspektive koja je nedostajala 50 godina

"Simpatizer" prati lik kapetana kojeg igra Hoa Cuande, operativca Sjevernog Vijetnama koji se infiltrirao u vojsku Južnog Vijetnama kao dvostruki agent. Nakon što je prisiljen da pobjegne u Ameriku i nastani se u izbjegličkom kampu, on nastavlja da špijunira za Vijetkong

10281 pregleda 0 komentar(a)
Iz serije "Simpatizer", Foto: Printscreen YouTube
Iz serije "Simpatizer", Foto: Printscreen YouTube

Nova HBO-ova serija "Simpatizer" donosi novu perspektivu u priči koja je mnogo puta ispričana iz američkog ugla, pružajući glumcima poput Sandre Oh priliku da napokon budu uključeni u projekat koji stavlja iskustvo vijetnamskih izbjeglica u fokus.

"Ova perspektiva nedostaje već 50 godina", rekla je za "Variety" Oh, koja igra ulogu Sofije, feministkinje koja se nalazi u ljubavnom trouglu.

Bazirana na Pulicerom nagrađenom romanu Viet Than Ngujena, ova mini serija se može pohvaliti većinski vijetnamskom glumačkom i produkcijskom ekipom, uključujući slavnog reditelja i scenaristu Park Čan Vuka i glumicu poznatu iz filma "The Joy Luck Club" Kijeu Čin.

Mnogi priznati talenti koji su uključeni u seriju imaće svoje debije u američkoj produkciji, dok drugi dobijaju svoje prilike na međunarodnoj sceni. Glumac Duj Ngujen je odrastao u Hanoju u Vijetnamu, a kasnije je emigrirao u Kanadau. predanost seriji.

"On je duboko emotivno vezan za ovaj projekat. Preselio se u Kanadu prije 10 godina. Zatim je pročitao 'Simpatizera' kad je izašao i kad je imao 15 ili 16 godina. Budući da je tada učio engleski jezik, pročitao ga je deset puta. Njegovo putovanje od tada do ovog značajnog trenutka ovdje, ispunjavanje svog potencijala i dubina koju je donio ulogama - to je ono oko čega se sve vrti", objasnila je svoju predanost ovom projektu Oh.

Ona je dodala da autentičnost koju donose glumci poput Ngujena omogućuje prikaze koji "metabolišu vrlo, vrlo duboke, bolne priče u ime mnogih ljudi".

Ngujen je rekao da je učestvovanje u projektu koji uključuje "vijetnamski jezik i kulturu za njega ostvarenje sna".

"Glumačka ekipa i kreativni tim osjećali su odgovornost da naprave ovo najbolje što mogu, jer napokon imamo trenutak da zablistamo", dodao je glumac.

"Simpatizer" prati lik kapetana kojeg igra Hoa Cuande, operativca Sjevernog Vijetnama koji se infiltrirao u vojsku Južnog Vijetnama kao dvostruki agent. Nakon što je prisiljen da pobjegne u Ameriku i nastani se u izbjegličkom kampu, on nastavlja da špijunira za Vijetkong.

"Stvarno je lijepo napokon vidjeti priču koju vodi vijetnamska glumačka postava - moći ispričati njihove priče na njihov način i imati ih na čelu ovog projekta. Ove priče koje će gledaoci uskoro vidjeti su razarajuće, jednako uzbudljive, jednako traumatične, ali i jednako divne i smijšne ", rekao je Cuande, dodajući da, koliko god ozbiljna tema bila, serija je jedinstveni spoj crne komedije i špijunskog trilera.

Priča je posebno lična za Čin, koja je od Vijetkonga bježala dva puta u životu - prvo kada je prešla iz Sjevernog u Južni Vijetnam na početku rata, a zatim kasnije u Ameriku kada je Sjeverni Vijetnam bio na pragu napada na Sajgon. Njeno putovanje je jedno od mnogih iskustava vijetnamskih izbjeglica 1960-ih i 70-ih godina, stvarne borbe koju "Simpatizer" osvjetljava.

"Toliko priča nije ispričano Trebalo bi da oživimo istoriju da bi se ljudi podsjetili kakva zla je rat napravio", rekla je Čin.

Premijera serije zakazana je za 14. april.

Bonus video: