Igrače demotiviše to što nema takmičenja

Maksim Mezdrikov voli pucačke igrice, a riješio je da svoje gejming vještine nadograđuje kroz naslov Rainbow Six Siege

9565 pregleda 2 komentar(a)
Maksim Mezdrikov, Foto: Privatna arhiva
Maksim Mezdrikov, Foto: Privatna arhiva

Gejmeri koji vole pucačke video-igrice imaju veliki izbor. Mogu ih igrati na PC-ju, konzolama, telefonu pa zbog toga posljednjih godina doživljavaju ekspanziju.

Jedna od rijetkih igrica koja se može igrati na sva tri uređaja je Rainbow Six Siege. U pitanju je izuzetno precizna, taktička pucačka igra u kojoj je prioritet pažljivo planiranje timskog rada i fino podešena taktička igra.

Od prvog pojavljivanja 2015. godine, igra se izuzetno proširila, uz dodavanje dodatnih mapa, novih operatera, oružja i tematskih sezonskih događaja.

Maksim Mezdrikov već osam godina živi u Crnoj Gori, student je UDG-a na smjeru FIST. Voli gejming i od malih nogu igra video-igre, probao je mnoge, a posljednje vrijeme fokusirao se na Rainbow Six Siege.

“Moje interesovanje za gaming je počelo još davno. Tačnije prije sedam, osam godina sam otkrio sam ovu industriju, a prva igrica u kojoj sam se oprobao bila je CS:GO. Upravo je Counter Strike bila vrlo popularna igrica u to vrijeme, a ono što je interesantno da je veliki broj gejmera igra i danas. Sa kantera sam 2017. godine prešao na PUBG. Nekako me je brzo osvojila, a za tu igricu imao sam ogromno interesovanje. Vremenom sam vidio da igram bolje nego moji drugari, počeo sam da se interesujem za e-sport i tražim bolje igrače kako bih odmjerio snage sa njima i povećavao svoj nivo sposobnosti. Poslije nekog vremena i sticanja određenog ‘skilla’, pronalaženja stalnih team-mejta smo počeli sa sitnim turnirima i čak sa nekim rezultatima i novčanim nagradama. To je bio momenat kada sam shvatio da želim ozbiljnije da se posvetim gejmingu i počeo da ga shvatam kao e-sport. Nažalost, uvelo se pravilo te je igračima mlađim od 18 godina zabranjeno da učestvuju na oficijalnim turnirima, te je to bio razlog što sam izgubio interesovanje za PUBG i nakon ukupno 5000 odigranih sati, odlučio sam se za promjenu igrice”, otkriva Mezdrikov kako je tekao njegov gejmerski put.

No, ipak nije bio spreman da potpuno zapostavi gejming, te je počeo da istražuje ostale slične naslove iz ovog žanra i otkrio Rainbow Six Siege.

“Već 2020. godine probao sam Rainbow Six Siege. Tada sam već znao da me ne interesuje CS:GO, a prosto sam želio da nastavim da se bavim e-sportom i da to upravo bude neka pucačku igrica. Rainbow Six je sa vrlo realističnim gameplayom, i sitnicama koje nisu imale druge igrice, te sam odlučio da svoje gejmerske sposobnosti gradim kroz ovaj naslov. Te sitnice i stvaraju unikatan gameplay koji me je privukao mene kao igrača”, iskren je Mezdrikov.

Iskustvo koje je stekao igrajući CS:GO i PUBG pomogle su mu da lakše savlada Rainbow Six Siege.

“CS:GO je video-igra koja zahtijeva dobar movement, ali i PUBG ima sličan model pucanja i “fiziku oružja”. Takođe, PUBG ima sličan sistem “nagiba”, koji širi mogućnosti u gejmu. Zbog sjajnog iskustva koje sam stekao igrajući PUBG uspio sam da savladam i napredujem i u naslovu Rainbow Six”, pohvalio se Mezdrikov.

Za razliku od većine pucačkih igrica Rainbow Six Siege se može igrati na PlayStation и Xboxu, PC-ju. Ta pristupačnost je i čini zanimljivom gejmerima.

“Vrlo zanimljiva stvar je u tome što ovaj naslov više igrača igra na konzoli, nego na računaru. Smatram da je upravo Rainbow Six Sige jedna od boljih pucačkih realizovanih igrica na konzoli, i ono što je zapravo najbolja stvar je da nema velike razlike u igranju koji god da ste uređaj izabrali”, napominje gejmer.

“Kreatori igrice imaju u planu da naprave cross-play koji će spojiti sve platforme. Kad se to desi, dodatno će popularizovati igricu, jer ćemo u tom slučaju biti u mogućnosti da igramo protiv PS i X-BOX igrača”, dodaje on.

Iako je moguće igrati ovu vide-igru i na konzolama, sagovornik Magazina ipak najviše voli PC.

“Isključivo igram na računaru, i uvijek sam bio taj tip kome su se sviđale PC igrice. Iskreno, nikada nisam imao poseban interes za igrice koje su pravljene za konzole”, ističe Mezdrikov.

To što može da se igra na PC i konzolama, ljubiteljima video-igara na našim prostorima ne znači puno, te su više fokusirani na neke druge naslove.

“Nažalost Rainbow Six Siege nije popularna igrica na ovim prostorima, čak ni među mlađim generacijama. Smatram da CS:GO ne može zamijeniti nijedan naslov. Kanter je odavno postao opšte prihvaćena klasika. Upravo na ovoj igrici su odrasle generacije i smatram da ne postoji naslov koji mu može parirati. Gejmeri koji vole pucačke igrice bili su svjedoci da je i do sada bilo pokušaja da neke kompanije sa svojim naslovima umanje popularnost kantera, jedan od tih pokušaja je i Valorant, ali sad poslije dužeg perioda vidimo da to nije uspjelo”, tvrdi gejmer.

Ono što nedostaje kad je Rainbow Six Siege u pitanju, Mezdrikov navodi da je to nedostatak turnira.

“Naravno da bih volio da postoji što više turnira. Međutim, najveći je problem kad je u pitanju naslov Rainbow Six Siege što nema dovoljno polu-profesionalnih (semi-pro)/(tier 2-3-4) turnira gdje se mogu pokazati mladi igrači koji nisu u mogućnosti da konkurišu sa najboljim timovima na većim turnirima”, otkriva svoja zapažanja, te ne krije da upravo to često demotiviše gejmere koji zbog toga prelaze na druge naslove.

“Nedostatak online i lokalnih turnira su za mene ranije bili velika demotivacija, međutim u posljednje vrijeme nisam toliko koncentrisan da razmišljam o tome. Igram, vježbam jer želim da u ovom naslovu budem što bolji”.

Ne krije da bi volio da jednog dana i profesionalno zaigra Rainbow Six Siege.

“Volio bih da pokažem svoje vještine u ovom naslovu čak i na nekom lokalnom turniru, ali za sada nisam u fazi da mogu da budem ozbiljan e-sportista. Imam neke druge prioritete i želje”, kaže Mezdrikov.

S obzirom na to da je rano počeo da pokazuje interesovanje za gejming, priznaje da u početku nije imao podršku roditelja.

“Prvo vrijeme nisu razumjeli moje interesovanje i naravno da nisu prihvatali to da dnevno provodim više vremena za računarom. Međutim, vremenom, kad sam počeo da postižem dobre rezultate i dobijam novac od toga, a pri tom nijesam zapostavljao ostale obaveze, vidjeli su da je moje interesovanje opravdano, tako da su mi danas podrška”, ispričao je Mezdrikov te otkrio koliko danas vremena provodi igrajući Rainbow Six Siege:

“Posljednjih godinu dana sam stekao dobru naviku, optimizovao i rasporedio svoje vrijeme, tako da prosječno dnevno provedem za igricom od tri do pet sati. Naravno pred neka takmičenja bude i više. Smatram da to uopšte nije puno, jer ne zapostavljam sve ostale obaveze”, napominje Mezdrikov koji ne strimuje svoje mečeve.

“Ranije sam bio redovan streamer sa stalnim gledaocima i podrškom, međutim posljednje vrijeme sam se više posvetio fakultetu i realnom životu. Danas upalim stream ponekad kada sam raspoložen za to, preferiram ruski jezik na lajvu, ali se zadesi ponekad i da streamujem na engleskom”.

Gejming je jedna od najbrže rastućih industrija. U periodu korone mnogi su se okrenuli istom. No potencijal ove industrije na prostorima Balkana još uvijek nijesmo naučili da koristimo.

“Moram priznati da su na Balkanu gaming i uopšte e-sport slabo razvijeni. Gaming industrija nam nudi 100 puta više prilika i mogućnosti, nego što smo iskoristili tokom korone i to što koristimo sada. Dobra stvar u svemu ovome je što posljednjih godinu, dvije vidim da dosta kompanija pokušava da napravi što veći progres u ovoj sferi na ovim prostorima”, ističe gejmer.

Rainbow Six Siege nije jedini naslov koji Maksim igra, ali mu je najviše posvećen.

“Obično kad ne igram Rainbow Six Siege to bude CS:GO ili Valorant. No, posljednje vrijeme ako mi nije do Rainbow Six Siege više volim da to vrijeme iskoristim i odmaram, da to vrijeme provedem daleko od računara”, zaključuje Mezdrikov.

Bonus video: