Bilo je potresno vratiti se u te ratne godine

Mario Knezović za o novom singlu koji je podijelio publiku, novom albumu, ali i o svojoj ulozi u filmu “Quo Vadis Aida”

4246 pregleda 0 komentar(a)
Zoster, Foto: Fejsbuk
Zoster, Foto: Fejsbuk

Bosanskohercegovački bend Zoster prošle sedmice numerom “Treba mi keš” najavio je novi album “Najgori”. Upravo ovim projektom Zoster će proslaviti 20 godina na sceni, a ova numera potpuno je drugačija od svega što je mostarska grupa snimala do sada. Muziku i tekst potpisuje frontmen Mario Knezović, dok je za aranžman koji je napravljen u disko fazonu bio zadužen klavijaturista benda Adis Sirbubalo.

“Reakcije su dvojake. Koliko smo vidjeli na internetu, ima fanova koji traže neki stari zvuk Zostera, ali ima i onih kojima se sviđa kako zvuči ova numera.

Zanimljivo je što je ovaj singl ispao kao svojevrsni eksperiment gdje smo izašli iz komfor zone, tako da mi je jako zanimljivo sve ono što se događa oko njega. Pjesme koje sam pisao za ovaj album radio sam na sintisajzerima. Numere za prethodne projekte uglavnom su nastajale na gitari. Adis je samo slijedio demo i ono što sam ja napisao kroz aranžmane digao na jedan veći nivo i dobili smo to što smo dobili”, priča o rekacijama na “Treba mi keš” i novi zvuk Zostera u razgovoru za “Vijesti” frontmen Mario Knezović.

Upravo su najavljivajući novi album “Najgori”, članovi otkrili da će ovo biti kraj jedne i početak druge ere Zostera, a na pitanje šta to zapravo znači, i da li je to najava zaokreta u zvuku, Knezović odgovara:

“Kad sam rekao da je kraj jedne i početak druge ere, to se odnosi i na samo vrijeme. Naime, mi smo sad već u 40-im godinama, a sve smo ovo počeli kao dvadesetogodišnjaci. Tako da je to, u stvari, druga era ili druga polovina naše karijere. Naime, u planu nam je da još dvadesetak godina sviramo i to je to, zato sam karijeru podijelio po erama (smijeh). Ne planiramo da nešto posebno mijenjamo u samom zvuku, jer on nastaje intuitivno, onako kako nam dođe. Tu nema nikakvog planiranja. Jedino što planiramo je da se uvijek mijenjamo. Međutim, na koji način ćemo se mijenjati u budućnosti, to je ono što je najuzbudljivije jer ni mi sami ne znamo”, priznaje sagovornik “Vijesti”.

Novi album najavili su do kraja godine, a sve pjesme već su gotove. Pjesme za album “Najgori” sniman je u mostarskim studijima “Pavarotti” i “Baraka”, a pored singla “Treba mi keša” najavljen je i pjesmom “Kuda idu svi ti ljudi”.

“Album smo snimili prije pandemije i sad nam je ostalo da završimo samo te postprodukcijske poslove. Objavljivanje zavisi od toga kako će se odvijati pandemija, jer mi želimo da, kad objavimo album, te pjesme koje će se naći na njemu uživo sviramo. Ne bismo htjeli da ga objavimo, pa da napravimo veliku pauzu do koncerata. Zato smo se odlučili da, dok se sve ne stabilizuje, ide pjesma po pjesma”, otkriva planove Knezović.

 Detalj iz spota “Treba mi keša”
Detalj iz spota “Treba mi keša”foto: Toni Kvesic

Iako ga mnogi znaju kao pjevača benda Zoster, Mario se često pojavljuje i u filmovima. Do sada igrao je u ostvarenjima među kojima su “Cirkus Kolumbija”, “Mrtve ribe plivaju na leđima”, “Take Me Somewhere Nice”, a igrao je i novinara i kamermana Zorana Petrovića Piroćanca u filmu “Quo Vadis Aida” Jasmile Žbanić koji je bosanskohercegovački kandidat za Oskara.

“Već sam snimao dosta filmova, tako da sam imao iskustva i u tom poslu. Jasmila me je zvala i pitala da li bih pristao da igram snimatelja Piroćanca i dala mi je scenario da pročitam. Sve se to dogodilo u nekoliko sati, pročitao sam scenario koji me je jako potresao i pristao sam da učestvujem u njenom projektu”, otkriva kako je došlo do toga da zaigra u pomenutom ostvarenju. Ne krije da smatra privilegijom to što je dobio ulogu u ovom ostvarenju, ali i da ga je ova priča potresla, ne samo dok je čitao scenarij, već i tokom samog snimanja.

“Bilo je potresno i veoma naporno na samom snimanju vratiti se u te ratne godine i ponovo proživjeti neke stvari. Sve ovo gdje smo rođeni, što smo sve prošli, dobro smo mi i ispali”, smatra Knezović.

Mariov brat je poznati hrvatski glumac Slaven Knezović kojeg smo gledali u telenovelama “Larin izbor”, “Ruža vjetrova”, “Naša mala klinika”, “Bitange i princeze”. Kako ima glumačkog iskustva, savjete od brata nije tražio povodom uloge u filmu “Quo Vadis Aida”, ali se za svoju svakako spremao gledajući snimke koje su upravo nastali na ratištu. Petrović je te 1995. godine u danima pošto je vojska Republike Srbije, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN napravio snimke koji su se kasnije našli u njegovom filmu. “Gledao sam snimke i intervju sa Piroćancem jer je on bio stvarna osoba. Malo sam istraživao i njegovu biografiju spremajući se za ovu ulogu”, ispričao je Knezović.

Zadovoljan je reakcijama na film “Quo Vadis Aida”, a nada se da će Jasmila uspjeti da ponovi uspjeh Danisa Tanovića koji je 2002. godine sa filmom “Ničija zemlja” osovjio Oskara.

“Nisam još pogledao ništa što se tiče filmova koji su sa Jasmilinim u konkurenciji za Oskara. Pogledaću kad se sve završi, kad mi uzmemo Oskara, onda će mi biti gušt da sjednem i odgledam ostatak filmova. Navijam da ‘Quo Vadis Aida osvoji’ ovu prestižnu nagradu i dok god imamo šansu, ja vjerujem u to da hoćemo”, kroz smijeh poručuje Knezović.

Bonus video: