Festival kulture ispisao istoriju Zabjela: Nastupili Zoster, Partibrejkersi, Darko Rundek i Ekipa i Parampaščad

Još od prvih minuta kada je kapija otvorena dalo se naslutiti da noć obećava, a brojni posjetioci su prije početka strpljivo čekali da zakorače na travnatu podlogu stadiona FK Zabjelo i uživaju u hitovima izvođača koji su, svako na svoj način, ostavili neizbrisiv trag u regionalnoj rock muzici

6385 pregleda 9 komentar(a)
Festival kulture Zabjelo, Foto: Mediatag
Festival kulture Zabjelo, Foto: Mediatag

Proteklog vikenda muzičku istoriju Zabjela ispisao je Festival kulture Zabjelo, čije je ovo bilo prvo izdanje.

Još od prvih minuta kada je kapija otvorena dalo se naslutiti da noć obećava, a brojni posjetioci su prije početka strpljivo čekali da zakorače na travnatu podlogu stadiona FK Zabjelo i uživaju u hitovima izvođača koji su, svako na svoj način, ostavili neizbrisiv trag u regionalnoj rock muzici.

Peđa Radović je svojim odabirom ex–yu hitova napravio odličnu uvertiru za magiju koja je uslijedila. Bend Zoster je svojim pjesmama pokrenuo čak i one koji su energiju čuvali za kasnije.

Ležerno, a opet ubjedljivo, dali su prisutnima osjećaj kao da se znaju godinama i da ih veže nešto neraskidivo.

Mostarci su svirali i duže od planiranog, kako bi publici nadomjestili kašnjenje nastupa Partibrejkersa zbog višesatnog odlaganja na beogradskom aerodromu, i tako dokazali da su u Crnoj Gori već domaći. Nakon nastupa, osjetilo se žaljenje zbog rastanka, iako je pred svima bila duga i sadržajna noć.

Uprkos činjenici da su imali jako naporan i stresan dan, Partibrejkersi su pokazali kako se živi rock’n’roll, iskazuje bunt, ali i poštuje svoja publika. Svirkom koja je u potpunosti opravdala očekivanja, učinili su da oko tri i po hiljade posjetilaca zaboravi na kašnjenje i podsjetili sve nas zašto traju pune četiri decenije.

Darko Rundek i Ekipa su na početku predstavili nekoliko pjesama sa albuma “Brisan prostor”.

Zabjelski spektakl zatvorio je komšijski bend Parampaščad. Ne samo vjerna publika, već i brojne kolege uživale su u prvim redovima, pokazujući da se crnogorski muzičari međusobno podržavaju i da, prije svega, cijene rad svojih kolega.

Spuški “psi” su u sitnim satima nakon ponoći, kada se mislilo da se broje posljednji atomi snage, napunili svima baterije kvalitetnim zvukom koji vrišti da je spreman da pokori i najizazovnija muzička tržišta.

Moćni ulazak bajkera na stadion, bakljada, izuzetan audio-vizuelni ugođaj, publika koja je iz minuta u minut samo pristizala, kao i komentari koji su dolazili iz svih pravaca naglasili su nevjericu posjetilaca da je ovo organizatorima tek prvi festival, i dali su jasan odgovor - Da, Festival kulture Zabjelo je morao da se desi, mora da traje jer je očigledno već dugo potreban podgoričkoj, ali i crnogorskoj publici.

Bonus video: