Važno je podržati i promovisati domaće talente

Producenti Todor Tadić i Marko Ćaćić govore o kompilaciji “Domaća rabota” koja je uspjela da okupi većinu crnogorskih repera

2779 pregleda 44 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Hip-hop kultura ove godine proslavlja jubilej - 50 godina od nastanka, te je tim povodom producentski tim iz Podgorice “Knowere2Run” za potrebe novog projekta okupio brojne crnogorske repere. Naime, nedavno su producenti Todor Tadić i Marko Ćaćić koji stoje iza “Knowere2Runa” predstavili kompilaciju “Domaća rabota”.

Ovo izdanje donosi 20 potpuno novih pjesama, te ljubiteljima hip-hopa nudi muzički put kroz razne dimenzije ove kulture i urbanih uticaja. Bogat spektar vokalnih stilova, koji se smjenjuju i proživljavaju svoje priče kroz svaku pjesmu donosi ova kompilacija, a svaka numera na albumu je muzičko putovanje, sa modernim zvukom koji se lako upija.

Pored veterana Dede iz Who See klape, Sivila i Randoma, ovaj projekat ponovo je okupio podgorički dvojac Džej Džej Okoču, a pored pomenutih svoj doprinos su dali između ostalih i Necke, Skoveche, Riki... Nijesu zapostavile ni žene, pa se kao gošće pojavljuju Jutro i Kurgashian, koje donose freške i energične nove ženske glasove.

Kako tvrde, ova kompilacija ne predstavlja samo izazov za uho, već i za razmišljanje jer postavlja Crnu Goru kroz savremeni urbani zvuki i šalje moćnu poruku o kreativnosti i inovaciji koja se rađa u ovom dijelu Balkana, a o istom pričaju Marko i Todor za “Vijesti”.

U Vašem studiju “Knowere2Run” već nekih godinu i po snimaju svi reperi. Zahvaljujući Vama upravo hop-hop scena možda i najbrže raste. Kako ste došli na ideju da napravite kompilaciju “Domaća rabota”?

Marko: Kompilacija “Domaća rabota” nastala je prvobitno kao želja da se podstakne razvoj hip-hop scene u Crnoj Gori. Cilj nam je bio okupiti što više rep autora iz Crne Gore koji će se predstaviti svojom autentičnošću i na taj način proširiti interesovanje publike za ovu vrstu muzike. Osnovna namjera je bila pružiti neku vrstu umjetničke platforme za sve autore rep muzike, afirmisane i neafirmisane, gdje će moći da iskažu svoj kreativni potencijal. Smatramo da ovakav projekat može dati na važnosti podrške i promocije domaćih talenata i uticati na razvoj muzičke scene u Crnoj Gori.

Ovdje ste na jednom mjestu skupili skoro sve crnogorske repere. Kako se njima dopala ideja i jesu li imali uslov da za kompilaciju moraju da ponude novu pjesmu?

Marko: Ideja je bila da se autori predstave pjesmama koje ranije nisu bile objavljivane da bi se na ovaj način promovisao nov i aktuelan zvuk koji će predstaviti novi muzički talas rep muzike u Crnoj Gori. Kada su u pitanju ovakvi projekti, smatramo da je veći odjek, kako među izvođačima tako i među publikom, jer prije svega gradi osjećaj zajedništva scene. Razmjenjuju se ideje i rađaju nove potencijalne saradnje, što doprinosi i samom rastu scene.

Za potrebe kompilacije okupili ste opet Džej Džej Okoču, te nagovorili Poetika da snimi samostalno još jednu pjesmu. No tu su i ostali crnogorski reperi među kojima i Who See i Sivilo. Je li bilo teško uklopiti sve te žanrove ili je upravo ekplozija stilova i priča koje donose bila vaša želja?

Marko: Izuzetno nam je drago što su Random i Poetik prihvatili naš predlog o ponovnom okupljanju Džej Džej Okoče na novom izdanju u okviru kompilacije “Domaća rabota”. Cilj same kompilacije i jeste bio da se svaki izvođač izdvoji svojim jedinstvenim i prepoznatljivim stilom kao i da se pažljivo kreira muzička podloga za svakog od njih kako bi se što bolje predstavila širina onoga što rep muzika u Crnoj Gori ima da ponudi. Različitost stilova je upravo bila naša želja kako bismo oživjeli raznovrsnost i dinamiku ove muzičke scene. Izazov je bio uklopiti te različite elemente na način koji bi istovremeno bio koherentan i dozvoljavao svakom izvođaču da zasija na svoj način.

Nijeste zaboravili ni žene u hip-hopu, no nema ih puno u Crnoj Gori. Ima li publika kod nas možda i predrasude prema ženama u hip-hopu?

Marko: Ne, naprotiv. Želimo da podržimo njihovu prisutnost i doprinos. Trenutno, ženskih MC-ijeva u Crnoj Gori nema mnogo i nadamo se da će ova kompilacija podstaći i neke nove ženske MC-ijeve da se oprobaju u rep muzici.

Kao što rekoh naša hop hop scena raste iz dana u dan, no imaju li podršku medija s obzirom na to da je poznato da psovke kojih ima dosta u pjesmama repera ne mogu u etar?

Marko: Iz našeg iskustva, svi mediji kojima smo se obratili za promociju “Domaće rabote” odazvali su se našem predlogu. Smatramo da je sama medijska promocija jedan od važnih koraka u kreiranju muzičke scene jedne zemlje, te je tako jako važno sarađivati sa što većim brojem predstavnika iz ove oblasti kako bi smo učvrstili scenu i dali prostora muzičkim autorima da se istaknu. Izvođači znaju da se pjesme koje sadrže eksplicitni sadržaj ne mogu plasirati na TV i radio stanicama, te moraju voditi računa o sadržaju tekstova zbog cenzure ukoliko žele taj vidi promocije i to je nešto što je opšte poznato.

Ove godine hip hop kulture slavi pola vijeka. Kad ste Vi počeli da slušate i da se zanimate za ovu granu urbane kulture i koga biste izdvojili kao izvođača koji je preokrenuo hip hop?

Todor: Uživaoci smo hip-hop muzike od mlađih dana, iako to nije jedini žanr koji stvaramo i koju volimo da slušamo. Kao neke od izvođača koji su preokrenuli hip-hop izdvojili bismo Lil Vejna, Outcast, UGK, Gucci Manea, Eminema...

Bonus video: