Misija je proširiti festival u razne gradske prostore

Srđan Bulatović priča o programu osme Međunarodne manifestacije “Dani gitare u Podgorici”, koju otvara španski muzičar Gerardo Nunjez

1570 pregleda 49 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Grad teatar
Foto: Grad teatar

Koncertom velikana flamenko muzike, legendarnog španskog gitariste Gerarda Nunjeza koji će biti održan u nedjelju 12. novembra u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović zvanično će početi osmi međunarodni festival “Dani gitare u Podgorici”. Nunjez će nastupiti u duetu sa mladim gitaristom Alvarom Martineteom.

Renomirani gitarski duo publici u Podgorici predstaviće se premijerno izvodeći autorske kompozicije za solo i duo gitara.

Za razliku od prethodnih godina kad se program odvijao dan za danom, ovogodišnji festival nastavlja se 25. novembra, kada će, u Biblioteci “Radosav Ljumović”, biti održana dva koncerta: u 19 sati nastupiće gitarista Alessando Minci iz Italije, a sat kasnije, duo gitara-harmonika – crnogorski muzičari Nikola Pejović (gitara) i Savo Vujačić (harmonika). Koncertom poznatog gitariste Aleksandra Hadži-Đorđevića iz Srbije u sali Dodesta 29. novembra u 20 sati, Festival će i zvanično biti zatvoren. O ovogodišnjoj koncepciji festivala za Vijesti govori osnivač i gitarista Srđan Bulatović:

“Upravo to će biti jedna od različitosti od prethodnih izdanja festivala što trajati čitav mjesec. Koncerti su raspoređeni u toku cijelog mjeseca, iz razloga da kada odslušate koncert ili dva u jednoj večeri, prođe neko vrijeme pa da opet publika poželi čuti drugi sličan koncert”, ističe Bulatović te dodaje da se svi koncerti razlikuju jedan od drugoga repertoarski, stilski, po načinu interpretiranja, po sastavu instrumenata u ansamblima.

“Prvi put na festivalu ćemo imati nestandardni duo klasična gitara i harmonika, a negdje od samog početka festivala se trudimo predstaviti nesvakidašnje instrumente u kombinaciji sa gitarom. Tako smo na prethodnim izdanjima imali priliku slušati sa gitarom instrumente kao što su teremin, marimba, mandolina, barokna i romantična gitara, fretless klasična gitara… Takođe, prvi put festival ‘Dani gitare u Podgorici’ pravi saradnju sa KIC-om Budo Tomović gdje će se održati dva programa u Velikoj i DODEST sali”, napominje sagovornik Vijesti.

On se osvrnuo i na činjenicu da će u glavnom gradu Crne Gore za otvaranje manifestacije svirati Gerardo Nunjez koji važi za jednog od najznačajnijih gitarista na svijetu.

“Gerardo Nunjez je jedan od velikana, živih legendi flamenko muzike današnjice. Mislim da prvi put nastupa u Crnoj Gori, i velika je čast imati takvog umjetnika na festivalu. Velika je zvijezda u Španiji, ali i cijelom svijetu. On je ne samo veliki izvođač, nego i kompozitor koji je napisao puno dobre muzike za gitaru. Naravno, u Podgorici će se predstaviti sopstvenim autorskim kompozicijama. Nastupiće u duetu sa mladim španskim gotaristom, takođe i kompozitorom Alvarom Martinete iz Španije. Slažem se da nije jednostavno dovesti takvu zvijezdu na festival, ali tu uvijek postoji neka prećutna gitaristička solidarnost, pa su i honorari normalniji i prihvatljiviji”, tvrdi Bulatović.

Festivalsku priču odlučio je da proširi i na način što će dio koncerata biti održan u KIC-u koji je nova lokacija ovog festivala.

“Jedna od misija festivala je i to, proširiti ga u razne gradske prostore, te napraviti cio grad jednom velikom pozornicom za vrijeme trajanja festivala. Kada smo počinjali, bilo je neshvatljivo da Narodna biblioteka ‘Radosav Ljumović’ može biti odgovarajući prostor za ovaj tip koncerata. Pa smo se iz godine u godinu širili na prostore JU ‘Muzeji i galerije Podgorice’ da bi ove godine uz prostor biblioteke prvi put napravili saradnju i sa KIC-om ‘Budo Tomović’. Na kraju, vodili smo računa, da i koncerti budu u kratkim razmacima, u toku cijelog mjeseca, da proširimo trajanje festivala”, ispričao je Vijestima Bulatović.

Dani gitare u Podgorici
foto: promo

Kao što je već napomenuo, na ovom festivalu često se mogu čuti kombinacije drugih instrumenata sa gitarom. S obzirom da je gitara sama po sebi može da nosi priču i bez drugih instrumenata, o tome kako se uklapa sa ostalim instrumentima i trudi li se da kroz program predstavi upravo to- kako zvuči u naizgled nespojivim kombinacijama, Bulatović kaže:

“Gitara je široko rasprostranjen instrument u raznolikim muzičkim pravcima. Najviše je primjenjivana u popularnim pravcima gdje je i danas najprepoznatljivija. Takođe, u flamenku je simbol tog pravca. Upravo ta njena primjenljivost je interesantna u nesvakidašnjim kombinacijama. Ove godine imaćemo soliste, klasične gitariste, koji će izvoditi stilski kontrastan program, duo gitara-harmonika koji će svirati kompozicije transkribovane i prilagođene tom sastavu, kao i flamenko kroz originalna autorska djela izvođača i kompozitora. Nastavljamo u tom duhu, ponuditi nešto novo, naravno uporedo sa standardima koji postoje, i koje promovišemo i čuvamo”.

Edukativni dio je takođe uvijek sastavni dio ove manifestacije, a ovoga puta je samo jedno predavanje i to u završnici festivala koje će 29. novembra u koncertnoj sali muzičke škole “Vasa Pavić”, u 13 sati održati Nenad Kondić.

“Ciljano smo birali pedagoga koji se bavi isključivo pedagoškim radom. I ostali učesnici-izvođači na festivalu su takođe i pedagozi. Međutim, ovoga puta smo pažljivo odabrali jednog od najcjenjenijih profesora gitare beogradskih škola Nenada Kondića, koji je stvorio generacije odličnih mladih svirača. To je i prilika našim učenicima da čuju i druga mišljenja iskusnih pedagoga, koji nam dolaze iz drugih sredina”, zaključuje Bulatović.

Povratak Nikole Pejovića

Pored svjetskih zvijezda od prvog izdanja uvijek šansu da se predstave imaju i gitaristi iz Crne Gore. Ovoga puta priliku da svira na festivalu dobio je Nikola Pejović, koji je nakon završene Akademije riješio da se posveti pedagoškom radu, te nije držao koncerte. Na pitanje je li ga bilo teško ubijediti da se vrati koncertnom podijumu, Bulatović odgovara:

“Morao je prihvatiti ponudu. Prošle godine, kada je završen festival, Nikolu sam obavijestio da je sljedeće godine termin za njegov koncert. Da ima dovoljno vremena da razmisli kako želi da se predstavi podgoričkoj publici. Znam da mu nije bilo lako, jer nije jednostavno izaći i svirati koncert i kada ste često na sceni. Međutim, znam da je Nikola odličan i posvećen profesror, koji je izveo nekoliko sjajnih gitarista, a zna jako lijepo i da svira. Ne sumnjam da će njegov koncert biti veoma zanimljiv, i sa nestrpljenjem čekamo da ga čujemo posle dugo vremena”.

Bonus video: