Đuković: Čovjek mora da pronađe svoj put bez obzira na okolnosti

Sastav Beatz & Rhymes, predvođen Bojanom Đukovićem, krajem prošle godine objavio je novi album “Dare To Struggle”, a numera “In a Minute” je i ekranizovana

5771 pregleda 0 komentar(a)
Pjevačica Doria i Đuković, Foto: Privatna arhiva
Pjevačica Doria i Đuković, Foto: Privatna arhiva

Beatz & Rhymes je, kad je u pitanju crnogorska muzička scena, uvijek bio posebna priča. Sastav koji se teško može uporediti sa drugim sa ovih prostora, poznat po svojoj trip hop osnovi, ali koji na tragu svojih kolega sa zapada kao što su Thievery Corporation i Morcheeba kombinuje razne žanrove - od regea, D’n’B-a, preko džeza do repa - u svoj specifični zvučni melanž.

Sastav predvođen Bojanom Đukovićem, koji je vokalista, gitarista i klavijaturista, osim što je producent i autor pjesama, krajem prošle godine objavio je novi album “Dare To Struggle”, na kojem se našlo pet novih numera, a jedna od njih je sada i ekranizovana. U pitanju je “In a Minute”, na kojoj gostuje pjevačica Doria. Spot je se može pogledati na YouTube servisu, a Đuković ga je realizovao uz pomoć Mladena Vujovića. Podrška je stigla i od PAM-a (Prava autora muzike) koji je putem godišnjeg konkursa izdvojio sredstva za realizaciju projekta.

“Odlučio sam da ekranizujem tu pjesmu prije svega kako bih predstavio estetski i vizuelni doživljaj pjesme, ali i naravno Doriu koja se izuzetno uklopila u cijelu priču i unijela dodatnu svježinu. Album je objavljen prije par mjesec,i ali i sami znate da ako ne ekranizujete pjesmu, kao da je niste ni objavili i baš sam izabrao ‘In a Minute’ zbog neobičnosti i malo drugačijeg zvuka u odnosu na ono što se ranije moglo čuti od Beatz & Rhymes. Spot smo odradili sa veoma skromnim budžetom, ali nema ni potrebe, jer se i moja estetika poklapa sa partizanskim pristupom u kojem se akteri ističu po kreativnosti ideja, a ne po kvalitetu opreme i slično”, objašnjava Đuković u razgovoru za “Vijesti”.

Đuković je inače profesor u muzičkoj školi “Vasa Pavić” i upravo tamo je upoznao Doriu, gdje je bio u prilici da je čuje kako izvodi džez standarde, a upravo su na jednom njenom koncertu i dogovorili saradnju.

Pjevačica Doria i Đuković
Pjevačica Doria i Đukovićfoto: Privatna arhiva

“Inspiracija za tekst došla je spontano a muziku sam od početne ideje dorađivao par puta da bi na kraju došao do ambijentalnog vajba na gitari koji mi se najviše svidio i koji je ostao. Bubnjeve je snimao moj prijatelj iz SAD-a Erik Teichmann”, kazao je muzičar.

Mada muzika Beatz & Rhymes slušaoce miluje nježno poput proljećnog povjetarca, tekstovi pjesama uvijek navode na promišljanje o poziciji čovjeka u današnjem vremenu, a takva je i “In a Minute”, koja govori o važnosti kritičkog razmišljanja i borbi protiv medijskih manipulacija.

“Prvi dio govori o prolaznost,i o nestajanju, dok u drugoj strofi se pominje mir, ljubav, sreća i pomalo aludira na hipi pokret šezdesetih. Džim Morison je rekao ‘Ko kontroliše medije, kontroliše umove’, na to sam mislio u tekstu kad se pominje o manipulacija uma. Izmanipulisan čovjek nije u stanju da razvije kritičku samosvijest, već je instrument u tuđim rukama. Šta se nudi kao alternativa masovnoj konzumerističkoj kulturi, da li postoji bunt, pogotovo kod omladine ili je i njima cilj da postanu dio kvazi ‘elite’? Čovjek mora da pronađe svoj put bez obzira na okolnosti koje ga okružuju, a kada tražiš svoj put postaješ usamljen i nesiguran pogotovo u maloj sredini kao što je naša”, objašnjava Đuković.

Njegove riječi djeluju kao suština poruke koju nosi album “Dare to Struggle”, u prevodu “Usudi se da se boriš”, na kojem se u jednoj pjesmi poručuje da oni koji se ne usuđuju da se bore, ni ne zaslužuju da pobijede.

Promo
Promofoto: Promo

“Ime albuma je nastalo iz parole afroameričkog aktiviste Freda Hemptona, koji je bio simbol otpora i pojavljivao se i ranije u pjesmama Beatz & Rhymes. Ta njegova izreka ‘ako nisi spreman da se namučiš za nešto, onda ne zaslužuješ ni da pobjediš’ je poslužila kao refren u istoimenoj pjesmi”, dodaje upravo Đuković.

On otkriva da ima u planu ekranizuje još nekoliko numera sa posljednjeg albuma, a budući da će u decembru Beatz & Rhymes proslaviti 10 godina postojanja, sprema još neka iznenađenja, među kojima bi trebalo da bude i jedan veći koncert sa više gostiju. Osim toga, neumorni Đuković planira da objavi još nekoliko singlova do kraja godine.

Priprema i dva EP-a sa alt rok grupom Sundrown

Mada ga očekuje još dosta aktivnosti sa Beatz & Rhymesom nakon što je tek objavio album, izgleda da to nije dovoljno da zauzda Đukovićevu kreativnu energiju. On je nedavno oformio i alternativni rok bend Sundrown, sa gitaristom Mladenom Vujovićem. Izgleda da ne može pobjeći od saradnje sa članovima podgoričke rok grupe Qtera, čiji je Vujović nekad bio član, kao i Braco Subotić koji je na početku bio dio grupe Beatz & Rhymes.

“To se desilo potpuno neplanirano i spontano, ali pošto mi se sve više stvari dešava sa nekim razlogom, tako vjerujem i da je i ovo bilo nešto što se moralo desiti. Sviramo kao trio, kompaktna smo grupa i to je plus zbog raznih stvari, a što se tiče zvuka ne gubi se na punoći. Bend smo oformili krajem avgusta 2023. i već smo dosta toga postigli za kratak period. Prvi koncert smo imali prije desetak dana u Podgorici, prošao je u pozitivnoj atmosferi i već polovinom ovog mjeseca krećemo sa snimanjem pjesama”, najavio je muzičar i dodao da Sundrown već ima oko 10 autorskih pjesama, koj će objaviti na dva EP-a.

Izmanipulisan čovjek nije u stanju da razvije kritičku samosvijest, već je instrument u tuđim rukama. Šta se nudi kao alternativa masovnoj konzumerističkoj kulturi, da li postoji bunt, pogotovo kod omladine ili je i njima cilj da postanu dio kvazi 'elite'? Čovjek mora da pronađe svoj put bez obzira na okolnosti koje ga okružuju, a kada tražiš svoj put postaješ usamljen i nesiguran pogotovo u maloj sredini kao što je naša", objašnjava Đuković

10 godina postojanja proslaviće Beatz & Rhymes u decembru, pa tim povodom najavljuju još neka iznenađenja, među kojima bi trebalo da bude i jedan veći koncert sa više gostiju

Bonus video: