Uzeo novac za seriju, pa uložio u kriptovalute

Kompanija Netflix i reditelj Karl Erik Rinš trenutno su u povjerljivom arbitražnom postupku

7457 pregleda 30 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Jenny Kane
Ilustracija, Foto: Jenny Kane

Reditelj Karl Erik Rinš uzeo je desetine miliona dolara koje mu je Netflix dao za njegovu naučnofantastičnu seriju i potrošio ih na berze i tržišta kriptovaluta.

Četrdesetšestogodišnji reditelj potpisao je ugovor sa Netfliksom vrijedan 61,2 miliona dolara za produkciju naučnofantastične serije, piše “The New York Times”.

Prema The Timesu, Netflix je uložio 44,3 miliona dolara u Rinšovu seriju “Conquest” do marta 2020. Međutim, reditelj je u to vrijeme rekao platformi za streaming da mu treba više novca ili će u slučaju da nijesu raspoloženi da ulože u njegov projekat još proizvodnja serije prestati. Netflix je odobrio Rinšov zahtjev i dao njegovoj produkcijskoj kompaniji dodatnih 11 miliona dolara.

Ali taj novac nije potrošen na produkciju serije. Rinš je umjesto toga iskoristio 10,5 miliona dolara iz Netflixove finansijske “injekcije” za ulaganje u berzu, tvrdi “Times”, pozivajući se na sudske podneske i finansijske dokumente o njegovom razvodu. Rinš je zbog lošeg trgovanja pretrpio štetu, te na kraju izgubio 5,9 miliona dolara.

Zatim se okrenuo tržištu kriptovaluta, ali je u ovoj trgovini imao više sreće. Kupovina dogecoina pretvorila je Rinšovu investiciju od četiri miliona dolara u skoro 27 miliona dolara. No, to ga nije spriječilo da troši i dalje. Direktor je tada potrošio 8,7 miliona dolara na luksuzne automobile i dizajnersku odjeću, prema nalazima forenzičkog računovođe kojeg je angažovala Rinšova supruga. Rinš je kupio ferari i pet rols-rojsova.

Uprkos tome što je potrošio više od 55 miliona dolara na Rinšovu seriju, kompanija Netflix još nije dobila nijednu epizodu od reditelja. Tomas Čerijan, portparol Netflixa, rekao je za Times da su otpisali ovaj projekat i da je “jasno da gospodin Rinš nikada neće završiti seriju koji je pristao da uradi”.

Rinš i Netflix su trenutno u povjerljivom arbitražnom postupku. Reditelj za koga Times kaže da je pokrenuo arbitražu tvrdi da mu Netflix duguje najmanje 14 miliona dolara odštete zbog kršenja njihovog ugovora.

Rinšova filmografija se sastoji od samo jednog djela, akcionog filma “47 Ronin” iz 2013. u kojem glavnu ulogu tumači Kijanu Rivs. Film je dobio loše kritike i bio je jedan od najvećih promašaja na blagajnama te godine.

Bonus video: