Stounhendž je bio groblje za elitne porodice

Istraživači su naveli da analiza kremiranih kostiju 63 osobe, iskopane sa lokacije Stounhendža, nagovještava da su grupe porodica bile sahranjivane u kružnom ograđenom prostoru
78 pregleda 4 komentar(a)
Stounhendž, Foto: Beta/AP
Stounhendž, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.03.2013. 08:46h

Britanski istraživači predložili su novu teoriju o porijeklu Stounhendža: moguće da je njegova prvobitna namjena, 3.000 godina prije Hrista, bila groblje za elitne porodice.

Istraživači su naveli da analiza kremiranih kostiju 63 osobe, iskopane sa lokacije Stounhendža, nagovještava da su grupe porodica bile sahranjivane u kružnom ograđenom prostoru - u većoj, ranijoj verziji Stounhendža, sagrađenoj 500 godina prije spomenika koji je nama danas poznat.

Profesor Majk Parker Pirson, sa londonskog Univerzitetskog koledža, rekao je da su na lokaciji današnjeg Stounhendža pronađeni ostaci muškaraca, žena i djece i da je mjesto gdje su počivale njihove kosti prvobitno bilo obilježeno velikim kamenovima.

Pirson je, takođe, naveo da je istraživanje ostataka naselja, pronađenih nedaleko od Stounhendža, pokazalo da je oko 10 godina 4.000 ljudi iz cijele Britanije učestvovalo u gradnji Stounhendža.

Stounhendž je građevina iz neolita i bronzanog doba, u okolini Amensberija u engleskom okrugu Viltšir. On je od 1986. na Uneskovoj listi zaštićene baštine.

Stounhendž spada u megalitne spomenike, jer je građen od ogromnih kamenih blokova. Naučnici se ni danas ne slažu o svrsi niti motivu njegove izgradnje, ali većina poznavalaca smatra da je imao ulogu u paganskim ritualima tog vremena.

Bonus video: