Mandićev kabinet: Pravni tim priprema predlog Nacrta zakona o Skupštini

Nacrt zakona će predložiti Kolegijumu šefa parlamenta

30400 pregleda 86 reakcija 11 komentar(a)

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić na zalasku prošle godine u intervjuu Televiziji Vijesti kazao je da je kolegama iz poslaničkih klupa obećao da će do kraja prvog kvartala ove godine izaći pred njih sa dugoočekivanim Predlogom zakona o Skupštini.

"Da bi u januaru, februaru, martu ja se već pojavio sa jednim predlogom tog osnovnog teksta koji bi mogao da se unapređuje”, rekao je tada Mandić.

Iz Kabineta predsjednika Skupštine su Televiziji Vijesti kazali da njihov pravni tim priprema predlog Nacrt zakona o Skupštini, koji će predložiti Kolegijumu šefa parlamenta.

I dok iz Mandićevog kabineta ističu da je važno da se Vlada ugleda na zakonodavnu vlast i pripremi Zakon koji će urediti njihov rad, poslanici poručuju da još nisu vidjeli ni slova od onoga što Mandićev tim priprema.

“Upravo je ovih dana pokrenuta ta priča da treba da se radi na Zakonu o Skupštini, nije bilo konkretne akcije, mi još uvijek nemamo formirano to radno tijelo koje bi radilo na tom zakonu", rekla je poslanica DNP-a Maja Vukićević.

“Što se tiče tih nekih razgovora između poslanika, još uvijek se nije krenulo sa tom inicijativom", kaže poslanica DPS-a Sonja Milatović.

Da je ovakav Zakon neophodan u načelu su saglasni i vlast, i opozicija. To su, kako smatraju, pokazale mnoge situacije – kako tokom ove, tako i prošlih vlasti.

“Četrdesettreća Vlada koja je bila u tehničkom mandatu, bilo je mnogo sporenja šta su nadležnosti Skupštine u toj situaciji, pa smo imali raspuštanje Skupštine, pa par mjeseci nekog nerada, jer se smatralo da ne možemo da radimo kad je Skupština raspuštena i u tom periodu je bilo na čekanju preko 80 predloga zakona”, navodi Vukićević.

“Danas kad svjedočimo tome da je Skupština Crne Gore ponižena, kad je predsjednik Vlade naziva cirkusom, a predsjednik parlamenta pristaje na takvo poniženje samo ne bi li što prije ušao u Vladu pokazuje se da je Zakon o Skupštini potreban da bi zaštitio integritet poslanika. Već dva mjeseca nismo u mogućnosti da realizujemo kontrolno saslušanje ministra finansija i premijera”, rekla je Milatović.

“Ako ćemo prema Zakonu o Skupštini da se odnosimo kao što se trenutno odnosimo prema Poslovniku, a Poslovnik je trenutno kao Zakon, jer nemamo drugi akt koji uređuje rad Skupštine Crne Gore, onda džabe radimo posao”, poručio je poslanik GP URA Miloš Konatar.

Donošenje Zakona o Skupštini obećavale su i ranije vlasti, ali sve je ostalo na tome. Poslanici ovog saziva, ipak su optimisti, ali na duže staze.

“Ja od Mandića očekujem sve, pa između ostalog i da pokrene tu priču”, zaključio je Konatar.

“Realno da se može imati neki Nacrt nakon ljetnje pauze", smatra Vukićević.

Bonus video: