Pet institucija ne zna gdje je ugovor za kamere na autoputu: Više vlada obećavalo da će dokument biti javno dostupan

TV Vijesti se prvo obratila Monteputu koji je rekao da ugovor ne posjeduje.

82246 pregleda 31 reakcija 20 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Vlada Milojka Spajića uveliko najavljuje nastavak gradnje autoputa Bar-Boljare, raspisan je i preliminarni tender, iako se još uvijek ne znaju svi detalji izgradnje prve dionice koju su pratile brojne kontroverze, kašnjenja i poskupljenja.

Uvjereni da će nova vlada postupati transparentno, kao što su i obećali građanima, Televizija Vijesti postavila je pitanja gdje se nalazi ugovor za kamere na postojećem autoputu, a čak pet institucija odgovorile su da ne znaju.

"To je prosto nevjerovatno, to prvo, a drugo, naravno da takav ugovor, pa makar i kod nekog podizvođača, mora da bude u posjedu nekog državnog organa. Hoće li neko da vrijeđa toliko inteligencije od građana ove države da kaže da nešto što se tiče videonadzora na autoputu i svih nadzora i ugradnji kamera na toj dionici autoputa je nešto što ne posjeduju? To je prosto teško povjerovati", kazala je izvršna direktorica nevladine organizacije (NVO) Akcija za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović.

TV Vijesti se prvo obratila Monteputu koji je rekao da ugovor ne posjeduje.

Potom je TV Vijesti pisala Ministarstvu urbanizma, Ministarstvu saobraćaja, Vladi Crne Gore I Ministarstvu unutrašnjih poslova – svi oni kažu “ugovor nije kod nas” i svi upućuju nazad na Monteput, za kog kažu da je nadležan za kamere na autoputu, a oni ponavljaju istu rečenicu - ugovor o kamerama nije kod nas.

Ono što je još čudnije u cijeloj ovoj priči je što se kamere pominju u glavnom projektu iz 2016. godine sa kineskom firmom CRBS, kao i u dokumentu o kontroli i upravljanju. Međutim, čini se da ovo nisu jedine kamere na autoputu, već je taj posao radilo više firmi, odvojeno.

Prema informacijama iz ministarstva saobraćaja dio paketa sa firmom CRBC u bazičnoj ponudi za gradnju autoputa bio je i jedan dio kamera, međutim kamere se pominju i u ugovoru za snabdjevanje strujom koji je dobio podizvođač, firma Novi volvoks.

Inače, dio poslova sa elektrikom na autoputu, radila je i firma Blaža Đukanovića, sina bivšeg predsjednika države, vlade i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

I DPS-ova, ali i Vlade nakon nje, građanima su obećavale da će ugovor o autoputu biti dostupan u elektronskoj formi na sajtu Vlade i da će javnost imati kompletan uvid u svaki detalj ovog, najskupljeg državnog projekta zbog koga je dug Crne Gore u jednom tretutku premašio 100 odsto BDP-a.

Obećanje, kao u staroj poslovici, postalo je ludom radovanje.

Bonus video: