TV Vijesti: Lidl otvara markete u najmanje sedam opština

Lidl do sada kupio po jednu parcelu u Podgorici, Zeti i Nikšiću

78399 pregleda 1905 reakcija 89 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube
Foto: Printscreen/Youtube

"Renomirani lanac se interesuje da uđe u Crnu Goru. Već su napravljeni prvi koraci...”, rekao je krajem decembra 2021. tada ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Od prvih koraka do danas prošle su dvije godine i četiri mjeseca, a od prodavnica njemačkog Lidla u Crnoj Gori još ni traga. Njihov dolazak je izvjestan jer su već kupili neke parcele, a kako su potvrdili Televiziji Vijesti, tragaju za još nekim lokacijama za markete i logističke centre. Neke nezvanične infomacije govore da bi mogli da startuju na jesen.

''U ovom trenutku nismo u mogućnosti da dalje komentarišemo detalje naših planova, aktivnosti, lokacija, kao ni potencijalnog datuma otvaranja", saopštili su iz Lidla.

Vrijeme ne preciziraju ni u Agenciji za investicije, iako su TV Vijesti 2022. kazali da ih očekuju do kraja 2023.

''U ovom trenutku nije moguće dati preciznu procjenu da li će taj sveobuhvatan proces biti okončan do jeseni", odgovorili su iz Agencije.

Pitanje je i šta koči proces, budući da bi prema saznanjima TV Vijesti, Lidl trebalo da otvori markete u najmanje sedam opština. Do sada su kupili po jednu parcelu u Podgorici, Zeti i Nikšiću.

Dok tragaju za drugom lokacijom u Nikšiću, ni na prostoru stare Upravne zgrade Rudnika Boksita koju su kupili ranije, posao ne može da krene jer se preko godinu čeka da Ministarstvo prostornog planiranja usvoji planski dokument opštine.

I u Glavnom gradu, očekivano, Lidl traži više od jedne, davno kupljene parcele, od blizu 15 hiljada kvadrata.

Lidl je, po tvrdnjama Opštine Zeta, planirao da tamo osim prostora koji je kupio za prodavnicu, otvori i logistički centar ali tu je kočnica nezavršeno razgraničenje sa Podgoricom koja je, navodno, predstavnike njemačke kompanije takođe zvala na razgovor.

Iz Opštine Bar pola godine čekaju odobrenje Vlade kako bi mogli da stave na licitaciju zemljište koje je Lidl zainteresovan da kupi. Interesovanja, kako saznaje TV Vijesti, ima i za Cetinje i Pljevlja, a čeka se ugovor za kupovinu prostora u Beranama. Kako sada stvari stoje, prodavnice njemačkog lanca vjerovatno se neće otvarati u Budvi, makar ne na opštinskom zemljištu.

Na Lidl čekaju građani, a u njega se uzdaju političari, nadajući se da će to dovesti do smanjenja cijena. Podsjetimo, pet najvećih domaćih trgovačkih lanaca prošle godine ostvarilo je blizu 31,5 milion eura profita, gotovo 13 miliona više nego 2022.

Bonus video: