Advokat o dolasku Belivuka i Miljkovića u Crnu Goru: Katnić skida krivicu sa sebe i Lazovića

Nije moguće da neki savjetnik iz Beograda izdaje nalog ili molbu službama bezbjednosti u Crnoj Gori i zato u MUP-u ili ANB-u mora da postoji bilješka o uklanjanju zabrane prelaska granice

102760 pregleda 102 reakcija 36 komentar(a)
Bivši GST Milivoje Katnić nakon hapšenja, Foto: BORIS PEJOVIC
Bivši GST Milivoje Katnić nakon hapšenja, Foto: BORIS PEJOVIC

Indikativno je da Milivoje Katnić iz trenutne pozicije, a kao pravnik i bivši tužilac, olako poklanja vjeru neprovjerenom iskazu Marka Miljkovića, koji je bio bitna karika u beogradskoj ekspozituri kavačkog klana i njemu se trenutno sudi u Srbiji za najteža krivična djela, kaže za “Vijesti” advokat Ivan Ninić.

Marko Miljković, koji se nalazi u pritvoru pod optužbama da je kao član grupe Veljka Belivuka učestvovao u ubistvima i trgovini drogom, tvrdi u policijskom iskazu da se sastajao sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i predsjednikom države Aleksandrom Vučićem. On je negirao sva krivična djela za koja se tereti, a Vulina je navodno upoznao preko svog djeda Svetozara Vujačića, koji je bio savjetnik ministra.

Veljko Belivuk je na saslušanju ispričao da je sa Markom Miljkovićem u Crnu Goru ušao u januaru 2021. godine, potpuno regularno i legalno. Izjavio je da su se dan po slijetanju na tivatski aerodrom javili u policijsku stanicu u Kotor, gdje su se izjasnili o motivima dolaska.

Kazao je da je Miljković, preko svog djeda, savjetnika u policiji Svetozara Vujačića, i njegovog nadređenog Aleksandra Vulina uspio da im skine tu zabranu.

“Dobro zna tužilac Šoškić da je srpsko tužilaštvo, po našoj zamolnici, saslušalo Belivuka i Miljkovića u Beogradu. On takođe dobro zna da je Miljković tom prilikom izjavio da je ‘njegov deda’ organizovao njihovo putovanje u Crnu Goru. Naveo je i pravo ime ‘dede’ i rekao da je riječ o savjetniku ministra policije Srbije”, ističe, između ostalog, Milivoje Katnić u posljednjem pismu iz Istražnog zatvora u Spužu.

Ivan Ninić, koji u postupku protiv organizovane kriminalne grupe na čelu sa Veljkom Belivukom pred Specijalnim sudom u Beogradu zastupa porodicu Gorana Mihajlovića, jedne od žrtvi ovog klana, koji je bio blizak škaljarcima, pita kako je moguće da savjetnik Aleksandra Vulina, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Srbije, iz Beograda, izdaje nalog ili molbu službama bezbjednosti u Crnoj Gori i da se na taj način ad hoc redukuje spisak bezbjednosno interesantnih osoba i uklanja zabrana prelaska granice.

“Ukoliko bi se to zaista dogodilo, onda to svakako ne može biti neformalni dogovor, već o tome u MUP ili ANB mora da postoji zvanična službena bilješka koja sadrži stvarne razloge i opravdava takve postupke. Kada vidimo ko je sve zabilježen na fotografijama kod (Radoja) Zvicera, jasno je kako je mjera zabrane uklonjena, ali izgleda da Katnić istragu sa Lazovića, Milovića i sebe svjesno skreće u pogrešnom pravcu”, objašnjava Ninić.

Organizovani kriminal ne poznaje granice: Ivan Ninić
Organizovani kriminal ne poznaje granice: Ivan Ninićfoto: Dragan Mujan/nova.rs

On je kazao da je činjenica je da je Vulinov tadašnji specijalni savjetnik Svetozar Vujačić bio u rodbinskim odnosima sa Miljkovićem koji je pred tužiocem i u sudnici, u svojim iskazima, dodaje Ninić, više puta isticao da mu je Vujačić praktično bio “oficir za vezu” sa Vulinom i vrhom vlasti u Srbiji.

Vujačić je nedavno preminuo, pa ne može u sudskom postupku biti saslušan kao svjedok, na čemu je Miljković ranije insistirao, ali je ranije, u nekoliko izjava, demantovao tu Miljkovićevu tvrdnju.

“Ta izjava je toliko monstruozna da ne zaslužuje nikakav komentar, jer ja veću laž i monstruozniju laž, a imam dosta godina, nikada nisam čuo. Ja ne znam koji je um to smislio, takvu laž. Ja sam video da ljudi lažu i da izmišljaju ali ovo…Da sam juče umro ne bih znao da ovo može da se desi. Ja sam rekao Velja (Veljko Belivuk), ne može da se nazove čovjekom, ja njega nisam u životu vidio, nit ga poznajem, nit sam s njim razgovarao, ma nemam veze sa čovjekom, razumete”, rekao je Vujačić u julu 2021. godine za N1.

Ivan Ninić ističe da ko je i po čijem nalogu, u januaru 2021. godine skinuo mjeru zabrane ulaska Marka Miljkovića i Veljka Belivuka u Crnu Goru, moralo bi biti pitanje na koje odgovor javnosti treba da pruži Specijalno državno tužilaštvo.

Belivuk je u svom iskazu pred sudom u Beogradu rekao da su Miljković i on u Crnu Goru poslati da bi bili likvidirani, ali o tome ko ih je navodno poslao nije iznosio više detalja, da bi se kasnije zaista ispostavilo da je postojao plan za njihovu likvidaciju na aerodromu u Tivtu. Najbliži Belivukov saradnik i svjedok okrivljeni Srđan Lalić, u svom iskazu rekao je da su Belivuk i Miljković bili oduševljeni tretmanom koji su tada imali u Crnoj Gori.

“Veoma nadahnuto su prenosili utiske članovima svoje grupe po povratku Beograd. Lalić tvrdi da su Belivuk i Miljković govorili kako ih je crnogorska policija sve vrijeme čuvala i obezbjeđivala, kako kavački klan uživa maksimalnu zaštitu kompletne policije u Crnoj Gori i kako bi bilo dobro da se takav sistem uspostavi i u Srbiji”, navodi Ninić.

On ističe da su sadržaj “Skaj” prepiske i fotografije dokumentovale bilanse i posljedice tog susreta, ali i stepen razorenosti i kontaminacije državnih institucija, koje su kriminalno okupljanje dopustile.

“Ovo nije periferno i administrativno pitanje, već je najbolji pokazatelj da organizovani kriminal ne poznaje granice i da su državne službe bezbjednosti zapravo postale servis kriminalnih grupa. Sa druge strane, brojni državljani Srbije, javne ličnosti i intelektualci su problem zabrane ulaska u Crnu Goru rješavale podnošenjem tužbi Upravnom sudu u Podgorici, a neke od njih sam i zastupao pa mi je poznato koliko je to dugotrajan i težak proces”, naglašava Ivan Ninić.

Katnić i bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović uhapšeni su 14. aprila, a terete su da su počinili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, odnosno da su javne funkcije podredili interesima mafije.

Samo formalne akcije protiv klana

Iz SDT-a konstatuju da su bivši bezbjednjak Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić samo formalno preduzimali akcije protiv vođa kavačkog klana...

U spisima tog tužilaštva navodi se da je Katnić obmanjivao javnost da Belivuk i Miljković u Crnu Goru ušli na zahtjev Republike Srbije i da se prema njima konstantno preduzimaju mjere i radnje, dok je Zoran Lazović tim članovima kavačkog klana omogućio da nesmetano pređu granicu, na zahtjev Radoja Zvicera...

Belivuk i Miljković bili su na crnoj listi crnogorskih bezbjednosnih službi, a onda je sa njihovih imena skinuta zabrana.

Vijesti su objavile više transkripata sa Skaj aplikacije, koji dokumentuju da su bivši agent Petar Lazović i nekoliko njegovih kolega iz policije drugovali sa vođama kavačkog klana i njihovim kolegama iz Srbije, dok su čelnici policije i tužilaštva istovremeno uvjeravali građane da nemaju razloga za brigu.

Tada, navodi se u porukama sa Skaja, i kuju plan kako da namame suparničku, škaljarsku kriminalnu ekipu da krene u oružani napad na te Beograđane, namjerno šireći informacije o njihovom dolasku u Crnu Goru.

Bonus video: